IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справим с изолацията?

17 март 2020 17 30

Препоръчително е да си останем вкъщи

Снимка: iStock

Коронавирусът се разпространи наистина бързо и достигна до всяка част на света. Много от страните вече усещат силата на заразата и поставят редица правила, с които да ограничат разпространението ѝ.

Научихме се колко време е добре да мием ръцете си, как да почистваме телефона си, бюрото и всичко друго около нас. Разбрахме как да кихаме и кашляме без да сме опасност за околните. Че трябва да се обадим на личния лекар, а не да се трупаме пред кабинета му. Учим се, че не трябва да се презапасяваме и че всъщност тоалетна хартия и храна има за дълго време.

Но как да се научим да се изолираме? Свикнали сме да бъдем навън, сред приятели и да се наслаждаваме на хубавото време. Независимо дали ходим до офиса и обратно вкъщи, все пак сме навън. Сега и това ни беше отнето.

коронавирус изолация

Снимка: iStock

Повечето от нас са поставени под социална изолация, работят от вкъщи и почти нямат досег до външния свят. Пандемията от коронавирус ни наложи ограничения, за които дори и не сме си помисляли, че ще видим през 2020 година.

Затворени са училища, ресторанти, заведения, дискотеки и барове, както и много културни и светски събития бяха отменени. Спортът спря за неопределено време и сега единственото ни спасение останаха филмите и сериалите.

Социалната изолация може да се отрази доста зле на психичното ни здраве и да промени настроението ни. Затварянето между 4 стени не е никак лесно, но засега ще трябва да се примирим с положението, за да не се удължи тази трудна ситуация.

Психологът д-р Андреа Греъм идва на помощ с няколко важни съвета за справяне с изолацията. Тя е професор в университета за медицински и социални науки в Илинойс и говори пред „Fox News“ за сегашната ситуация.

самота, тъга,

Снимка: Pixabay

Според нея, най-важното е да не спираме социалните контакти. Във време на подем на социалните мрежи това няма да е много трудно. Но Греъм съветва не само да си пишем с приятели и роднини, които са далеч от нас, а по-скоро да си говорим и дори да си правим видео чатове.

Човек реагира много по-добре, когато види, че близките му са добре, а усещането за социален контакт се усилва, когато говорите по-често. Може да си направите график с приятелите, в който да си определите час, когато да си правите групов разговор, в който всеки от вас споделя за деня си. Така няма да усетите, че сте далеч един от друг.

с телефон

Снимка: iStock

В момент като този нивото на параноя се покачва с всеки изминал ден. Кога ще приключи това нещо? Скоро ли ще е? Ако не е скоро, какво ще правя? Ще се справя ли със ситуацията?

Такива мисли минават през главата на повечето от световното население. Отговорът на всички тези въпроси е само един: Всичко ще бъде наред. Ще оцелеем, ще се справим. Д-р Греъм съветва да практикувате няколко по-успокояващи дейности. Слушайте повече музика, гледайте филми и медитирайте.

Как да си направим дезинфектант вкъщи?

Ако усетите, че безпокойството ви взима превес над разума, започнете да дишате дълбоко. Дори и да сте в офиса, не се притеснявайте от околните. Спрете работа за няколко минути и се фокусирайте върху дишането си и помнете, че всичко ще се оправи.

медитация Pixabay

Снимка: Pixabay

Някои от нас обаче в момента работят от вкъщи и това може да ни накара да забравим за упражненията. Мързелът ни идва малко в повече и оставяме за всеки следващ ден физическите активности.

Андреа обаче съветва да не пропускаме тренировките. Това ще ни помогне да останем във форма, но също така ще ни откъсне за малко от реалността и ще накара ума ни да се фокусира върху нещо съвсем различно от коронавируса.

тренировка вкъщи

Снимка: iStock

Също така не забравяйте да се храните здравословно. Забравете за бързите храни, за захарта и сладкото. Тъй като сега не се движите толкова често, това ще се отрази зле на организма ви и ще натрупате излишни калории. Вземете си сезонни плодове и зеленчуци, които ще засилят имунитета ви.

Не забравяйте да спите достатъчно. Въпреки че сега сте вкъщи и може да дремнете по всяко време, хубаво е да лягате по едно и също време всяка вечер. Това ще създаде рутина на организма ви и това също е добре за имунната ви система. А тя е от изключително важно значение за борба с коронавируса.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари