IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доказано: Котките и кучетата намаляват стреса

22 юли 2019 12 00

Резултатите показват, че само 10 минути с домашния ви любимец, намаляват значително нивата на кортизол

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Ако имате домашен любимец, със сигурност нямате търпение да се приберете при него веднага след работа. Те винаги ви чакат на вратата и се радват да ви видят. Кучетата и котките са добро решение за всеки, който се чувства самотен и иска нещо, което да го разсейва от ежедневието.

Сега, учените ви дават още положителни качества, които да натежат в полза на домашните любимци. Проучване, направено от Университета във Вашингтон показва, че гушкането и галенето на котка или куче само за няколко минути, намалява значително нивата на кортизол в организма.

Кортизолът е стероиден хормон, който се отделя от надбъбречните жлези. Често е наричан и хормон на стреса, защото нивата му значително нарастват след физически и емоционален стрес.

Патриша Пендри, която е водещият професор в проучването, споделя, че само 10 минути в компанията на вашия домашен любимец са достатъчни да ви успокоят след стресов работен ден.

Изследването се е провело сред 250 студенти, които са били разделени на четири групи. Всяка група е прекарала различно време с котките и кучетата и са правили различни неща.

На първата група е било позволено веднага да се впусне в игра с животните за около 10 минути. Втората е трябвало просто да наблюдава другите хора как се сближават с котките и кучетата.

На участниците от третата група са били показани картинки на животните, които са били включени в проучването, а последните студенти трябвало да изчакат своя ред, за да се доберат до пухкавите домашни любимци.

Участниците са били разпитани преди и след експеримента и резултатите са красноречиви. Те показват, че тези, които са имали директен контакт с животните показват доста по-ниски нива на кортизол от другите групи.

„Знаехме, че хората обичат да си играят с котки и кучета и това им помага да изпитват повече положителни емоции“, споделя Пендри.„Това, което искахме да научим е дали стресът намалява благодарение на животните. Резултатите го доказаха и ние сме много доволни“.

Професорът споделя, че проучването може да има голям ефект и в борбата с по-сериозни психически и физически проблеми.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари