IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чай от джинджифил – какви са ползите му при настинка и грип?

17 ноември 2020 09 00

Ето как да го приготвяте и консумирате, за да сте здрави

IStockphoto

Джинджифилът е една от суперхраните, която трябва да имате у дома по време на пандемия, когато освен от коронавируса, много хора се пазят от настинка и грип. Пълен с голямо количество антиоксиданти, коренът от многогодишното растение Zingiber officinale, се използва за приготвянето на чай, който има противовъзпалително действие и помага не само при болно гърло, но и за повишаване на защитните сили на организма.

Най-често, когато кашлят, хората настъргват малко джинджифил и го смесват с мед и малко лимон, за да го приемат по-лесно. Той има доста специфичен вкус и трудно се поглъща отделно. Тези, които не са свикнали с пиперливото усещане, могат да си приготвят отвара с парченца от корена, която да пият всеки ден. Тя също има загряващо действие, но е доста по-приемливо, отколкото това при дъвченето на пресния продукт.

След като ви доказахме с факти кои са най-полезните вещества в джинджифила и за какво помага консумацията му, днес ще разгледаме предимствата от пиенето на чай от корена в грипния сезон.

Може ли чаят от джинджифил да ни отърве от настинка? 

Според няколко независими проучвания, цитирани от Medicalnewstoday“, суперхраната има лечебни свойства, които помагат за облекчаване симптомите при настинка и грип.

Макар да не действа така както някои лекарства, които се изписват, когато сме болни, чаят от джинджифил може само да ни помогне да се възстановим по-бързо, стига да знаем как правилно да го използваме за целта.

джинджифил, лимони,

Pixabay

Данни от проучване, публикувано в NCBI през 2019 г., доказват, че чаят от джинджифил може: 

 - да предотврати настинки; 
- да предотврати възпаление на гърлото или да го успокои при грип; 
- да намали възпалението в тялото; 
- да понижи образуването на храчки.

Според изследване от 2015-а, съединението джинджерол, открито в корена, е по-ефикасно, когато той не се изсушава, а се приема под формата на чай или в сурово състояние. То има противовъзпалително, антимикробно, антиоксидантно и антиалергично действие върху организма – онова, от което той има нужда, за да се предпази от някои вируси, които върлуват през есента и зимата.

Как да приготвите чай от джинджифил? 

чай от

Pixabay

Единият вариант е да си сварите вода, в която да поставите настърган джинджифил и да я оставите да постои за известно време. На литър вода се използват до 2 супени лъжици настърган корен, който предварително е обелен и измит. Полученият чай се овкусява със захар или мед. По желание може да добавите и лимон.

Вторият начин за приготвянето на чай е да сварите вода и след като кипне, да намалите котлона и да добавите няколко резена. След което да го отместите настрани. Важно е да знаете, че отварата е доста силна и има свойствата на кафето, затова не бива да се прекалява с количеството. Ето защо, на 3 чаени чаши вода поставяте 1 парченце от корена с големина до 3 см.

Кога джинджифиловият чай трябва да се избягва?

Хора с проблеми със жлъчката не бива да пият чай с джинджифил, защото могат да влошат състоянието си. Също така тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, които тези дни липсват по аптеките, е добре да се ограничават, като най-добре е да се консултират с лекаря си преди консумация.

Бременните също трябва да внимават, защото чаят от джинджифил действа като кофеина и може да има възбудителен ефект върху бебето.

джинджифил Pixabay

Pixabay

Има ли странични ефекти при първи прием на чай от джинджифил? 

Някои хора, които не са опитвали джинджифил досега, могат да усетят дискомфорт в корема, киселини в стомаха, да имат газове, а в някои редки случаи и диария.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари