IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва, когато спрете да тренирате

3 септември 2021 08 30

Промените в тялото и настроението ви идват евднага

Снимка: Pexels

Поддържането на добра форма не е лесна задача. Изисква време и усилия и понякога хората се отказват, след като седмици/месеци наред са поддържали висока физическа активност. Човешко е – тялото е уморено, умът също. Спазването на режим е свързано и с ограничения и висока дисциплина. Но имайте предвид, че веднъж спрете ли, целият ви прогрес лека-полека ще си отиде. И не само! Вижте какво се случва, когато спрете да спортувате, решавайки че вече сте постигнали желаните резултати и вече можете да се отдадете на заслужена дълга почивка:

Силата, издръжливостта и тонуса на тялото ви ще намалеят драстично

Да, коремът ви няма да изскочи след първата седмица, но веднага ще усетите, че ежедневните физически усилия, ще ви се струват по-тежки. Може да започнете да се задъхвате при катерене на стълби и като цяло издръжливостта ви ще падне драматично.

Забавен метаболизъм и леко коремче

Тези резултати идват до втората седмица след спиране на спорта. Мускулите вече ще са започнали да се отпускат и няма да горят толкова мазнини. Метаболизмът ви ще се забави и това веднага ще се отрази на талията и корема ви, тъй като там най-бързо и се трупат мазнинки.

Кръвното ви налягане ще започне да варира

Този ефект ще почувствате веднага. Ще забележите, че когато тренирате, кръвното ви е в норма, но когато спрете, може да започне да се покачва. След около две седмици то ще се адаптира на новия ви режим и ще се нормализира.

Мозъкът ви ще се уморява по-бързо

Спортуването се отразява положително не само на формата на тялото, а и на мозъка ви. Цялостният тонус при физическа активност повишава дейността му, подобрява концентрацията и паметта. Съвсем логично, когато спрете да спортувате, мозъкът ви ще се уморява по-бързо и в края на работния ден ще се чувствате по-отпаднали.

Мускулите ви ще загубят форма

Мускулът се нуждае от постоянна тренировка, за да е напомпан. Когато спрете да тренирате, може дори да ви се стори, че сте отслабнали първоначално, но това е заблуда. Мускулите вече не са напомпани и се отпускат, затова и формата на тялото ви ще стане по-прибрана и отпусната, но след още някоя и друга седмица, на мястото на стегнатото месо и кожа, ще забележите отпусната кожа, мазнинки и дори целулит от задържаните течности, които вече не излизат така лесно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари