IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може йогата да помогне в отслабването?

12 февруари 2021 08 30

Практиката е полезна не само за борба със стреса

Снимка: Pexels

Йогата може да не е най-интензивната тренировка за изгаряне на калории, но тя може да ви помогне да свалите килограми, ако това е вашата цел.

Йогата може да ускори сърдечната честота, да изгори калориите, да подобри съня и да намали стреса – всичко това помага при загуба на тегло. Числото върху кантара обаче не трябва да е единствената причина, поради която ще започнете тази практика. Освен това си струва да се отбележи, че вашата диета играе важна роля в поддържането на здравословно тегло.

Всъщност упражненията могат да накарат някои хора да консумират повече храна, което може да попречи при загуба на тегло. Според проучване, публикувано миналата година, хората, които са започнали да спортуват, консумират приблизително 90 калории повече всеки ден. Може това да изглежда като незначително количество храна, но учените установиха, че това е достатъчно, за да спре процеса на отслабване.

йога, постелка,

Снимка: iStock

Въпреки това, йогата е чудесна тренировка за цялото тяло, която може да ви помогне да изгаряте калории и да бъдете по-внимателни към вашата диета. Инструкторката Оливия Йънг споделя какво трябва да знаете, преди да опитате йога за отслабване.

Кой тип йога е най-добър за отслабване?

Ако не сте запознати с практиката, има различни видове йога. Някои от тях се използват за релаксация, докато други са доста интензивни. Оливия Йънг препоръчва стила виняса, защото той е по-атлетичен. Според нея, той се базира на кардиото и кара цялото тяло да се движи постоянно.

Може да сте чували, че стилът виняса се нарича още и „поток“, защото движенията се изпълняват заедно. В рамките на този вид йога има различни подгрупи упражнения, включително и силови. За сравнение, хатха йогата се фокусира върху една поза за определено време и включва почивки между упражненията.

Преди да започнете с виняса йогата, трябва да се запознаете с пози като „куче, гледащо надолу“, висок планк и ниска лицева опора.

Йогата подобрява други фактори, важни за отслабването

Изследванията показват, че йогата може да помогне на тялото ви да реагира по-ефективно срещу стреса, като намалява сърдечната честота и кръвното налягане в напрегнати ситуации. Нещо повече, едно проучване от 2013 година установи, че хората, практикуващи йога, съобщават, че имат по-малко нарушения на съня в сравнение с тези, които не се подлагат на тази практика.

йога, „куче

Снимка: iStock

Както сънят, така и стресът могат да повлияят на теглото ви. Това е така, защото лошият сън предизвиква увеличено производство на грелин – хормон, който увеличава апетита. Притеснението, от своя страна, повишава кортизола, което може да доведе до желание да посегнете към нещо сладко или вредно.

Колко килограма можем да отслабнем?

Загубата на тегло варира в зависимост от човека и от различни фактори, включително общо ниво на активност и начин на хранене. Практикуването на йога в продължение на поне четири години е свързано с по-малко напълняване. За оптимални резултати Йънг препоръчва да упражнявате йога четири пъти седмично и да я комбинирате с кардиотренировки като бокс или бягане.

йога, триъгълник

Снимка: iStock

Естествено е да искате да получите бързи резултати, но експертите съветват да се въоръжите с търпение. Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват да не се губят повече от 900 грама на седмица.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари