IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

5 впечатляващи ползи за здравето от плодовете акай бери

19 март 2021 10 30

Вижте защо трябва да консумирате този бразилски супер плод

Istock

Акай бери (среща се и като асаи бери) е тъмно-лилав плод, който много прилича на череша или по-скоро на боровинка. Той е родом от региона на Амазонка. Там този плод е много популярна храна. Въпреки това, плодовете акай бери наскоро спечелиха популярност в световен мащаб. Оказва се, че те са особено полезни за здравето и благосъстоянието на човек.

acai berry

Снимка: iStock

Плодовете акай бери са големи около 2,5 см, растат на палмите acai в тропическите гори на Централна и Южна Америка. Те имат тъмнолилава повърхност и жълта вътрешност, заобикаляща голямо семе. Тъй като съдържат костилки като кайсиите и маслините, технически те се водят плод с костилка. Въпреки това те обикновено се оприличават на боровинки. В тропическите гори на Амазонка плодовете на акай често придружават ястията. Те имат вкус, който се описва като кръстоска между къпини и горчив шоколад. Пресните плодове акай бери имат кратък срок на годност и не се предлагат извън мястото, където се отглеждат. Като износ те се продават в замразен вид, на плодово пюре или сухи, на прах.

Акай бери се използват понякога също за ароматизиране на хранителни продукти, включително сладолед. Някои кремове за тяло съдържат масло от плодовете на acai.

Този тъмнолилав плод със сигурност съдържа много хранителни вещества, а ето и какви са 5-те му най-големи ползи за здравето:

1. Тези плодове имат уникален хранителен профил

Те съдържат мазнини, но са с ниско съдържание на захар. 100 грама замразена плодова каша от акай бери има следния хранителен състав: 70 калории, 5 грама наситени мазнини, 1,5 грама въглехидрати, 4 грама захар, 2 грама фибри, 2 грама витамин А, 15% калций и някои други микроелементи, включително хром, цинк, желязо, мед, манган, магнезий, калий и фосфор.

2. Съдържат огромно количество антиоксиданти

Някои от най-мощните ползи за здравето на акай бери идват от растителните съединения. Най-забележителните сред тях са антоцианините, които придават на плодовете на акай наситенолилавия цвят и действат като антиоксиданти в тялото. Антоцианини можете да намерите и в други сини, черни и лилави храни, като черен боб и боровинки. Те са заредени с антиоксиданти, които неутрализират вредното въздействие на свободните радикали в тялото. Ако свободните радикали не бъдат неутрализирани от антиоксиданти, те могат да увредят клетките и да доведат до редица заболявания, включително диабет, рак и сърдечни заболявания.

Съдържанието на антиоксиданти в храните обикновено се измерва чрез оценка на кислородния радикален абсорбционен капацитет. В случая на акай бери, 100 грама замразена пулпа съдържа три пъти повече антиоксиданти от боровинките за същото количество.

3. Те могат да подобрят нивата на холестерола

Проучванията при животни показват, че акай бери могат да помогнат за подобряване на нивата на холестерола чрез намаляване на общия и LDL холестерола. И е възможно това да има подобен ефект при хората. Въпреки че са необходими повече изследвания, възможно е антоцианините в акай да са отговорни за тяхното положително въздействие върху нивата на холестерола, тъй като проучванията свързват това растително съединение с подобрения в HDL и LDL холестерол.

4. Те са щит срещу рака

Въпреки че никоя храна не е магически щит срещу рака, известно е, че някои храни спират раковите клетки да се образуват и разпространяват. Според две проучвания пулпата от акай намалява честотата на рака на дебелото черво и пикочния мехур.

5. Те могат да засилят мозъчната функция

Многото растителни съединения в акай също могат да предпазят мозъка ви от увреждане с напредване на възрастта. Антиоксидантите в акай бери противодействат на вредните ефекти на възпалението и окисляването в мозъчните клетки, което може да повлияе негативно на паметта и когнитивните способности.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари