IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как домашните любимци подобряват психическото здраве

29 август 2021 18 00

Още причини да си взмете животинка

Снимка: Istockphoto

Имате ли домашен любимец? А знаете ли, че освен гушлив, шумен и пухкав, той може да подобри психическото ви здраве? Казват, че кучетата са най-възприемчивите домашни любимци и най-добрият приятел на човека. За котките пък се говори, че усещат човешката болка и дори могат да я лекуват, като легнат на съответното място. 

Истината е, че всеки един домашен любимец може да ви накара да се чувствате по-щастливи, по-спокойни и по-позитивни.  Ето и как ви помагат да подобрите цялостното си здраве:

Намаляват стреса

Повечето хора са подложени на висок стрес ежедневно. Изследвания обаче показват, че няколко минути игра с домашния любимец могат да понижат нивата му драстично. Причината е, в обмена на вибрации между живите същества и радостта, с която повечето домашни любимци обсипват своя собственик - чиста, неподправена и заразителна.

Повишават физическото ви здраве

Здраво тяло, здрав дух! А тялото се подлага на повече активности, когато трябва да се грижите за домашен любимец. Особено ако имате куче, което разхождате по няколко пъти на ден. 

Подобряват социалния живот 

Хората често се събират по интереси. А домашните любимци могат да станат причина за създаването на цели общества и клубове, което ви дава възможност да се запознаете с нови и интересни личности, от които да научите полезни неща. Разнообразяването на кръговете от хора, с които общувате, е важно за вашето психическо здраве. 

Правят ви компания

Домашните любимци са чудесна компания по всяко време. Те са лоялни, обръщат ви желаното внимание, радват ви се искрено и не ви отговарят. От тя можете да получите дори съчувствие, защото те усещат настроенията ви и реагират спрямо тях. 

Учат ви на полезни навици 

Гледането на животно е грижа и учи на дисциплина. Много хора си взимат кучета дори като тренировка преди да имат дете, тъй като искат да свикнат да се грижат за друго същество и да бъдат сензитивни за неговите нужди. То става като член от семейството и 

Намаляват чувството на тревожност и депресия 

Животните са чудесен начин източник на комфорт. Експерти са доказали, че те усещат човешките настроения и могат да окажат съчувствие и да успокоят. Неслучайно много животни като кучета, коне и дори делфини се използват при лечение на пациенти преживели тежки травми  - и физически, и психически. 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари