IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Изключването на глутен и млечни продукти ми помогна да отслабна с 45 килограма"

30 август 2021 08 30

Историята на една 28-годишна дама

Снимка: iStock

Винаги е вдъхновяващо, когато прочетеш, че човек се е взел в ръце и е започнал да се грижи за себе си. Независимо дали става дума за придобиване на по-голямо самочувствие, добиване на вяра във възможностите си, или просто следване на здравословен начин на живот. 

В момента много от нас работят от вкъщи и не се движат толкова, колкото преди, което може да доведе до затлъстяване и здравословни проблеми. Затова все повече лекари и диетолози съветват да тренираме дори и у дома, гледайки клипове в интернет и спазвайки правилен режим на хранене. Разбира се, работата с професионален треньор, е много по-добра и ефективна, но в условия на пандемия и упражненията вкъщи вършат работа. 

Когато ни трябва допълнителна мотивация, често гледаме към известните личности, които по една или друга причина са се превърнали в наши идоли. Понякога обаче не можем да спазваме техния начин на живот, защото не разполагаме с нужните средства, за да си закупим необходимите продукти за подобно на звездното меню или пък нямаме домашен фитнес. Затова е хубаво, когато вдъхновението идва от обикновен човек като нас, който ни доказва, че с воля всичко се постига. 

Историята на 28-годишната Тифани Елизабет е достойна за разказване. Дамата успява да свали 45 килограма с упорити тренировки и спазване на здравословен режим на хранене. Тя казва пред Women's Health, че през целия си живот се е борила с йо-йо ефекта от диетите и никога не е задържала желаното тегло. 

"Имаше дни, в които ядях цел ден за забавление и след това се обвинявах. За да вляза отново в ритъм, прекарвах един ден на сокове или протеинови шейкове, или пък пиех пилешки бульон или ядях само краставици. Много пъти следвах диета, в която ядях по 500 калории на ден. Но след това отново си връщах килограмите", разказва Елизабет. 

Повратната точка идва през май 2016 година, когато дамата се връща от семейна почивка и тежи повече от 108 килограма. "След един ден на постоянно хранене по време на почивката, се почувствах отвратена от себе си и ядосана", казва тя. Допълва, че това е последният път, в който прави нещо такова. След като се прибира, започва да гледа тренировъчни видеа, които си е запазила преди година. Това е началото на нейното отслабване. 

Кето диетата не проработва

Както повечето от нас, Елизабет се доверява на кето диетата, но при нея тя не сработва. Според дамата, причината е била в солта, която се съдържа в месата и бекона, в допълнение с прекалено големия прием на млечни продукти. "Затова реших да елиминирам глутена, защото знаех, че не понася добре на тялото ми. Караше ме да се чувствам уморена и дори ми причиняваше акне. Също така се отказах от млечните продукти".

С тези промени в диетата Тифани отслабва с 27 килограма. След това тя се насочва към режим на хранене, който се фокусира върху чисто месо, нискомаслени млечни продукти и храни с ниско съдържание на натрий. Това постепенно я приближава към желаното тегло от 62 килограма. 

Дневното меню на Елизабет:

Закуска: Три яйца, един вегетариански бургер от черен боб и 1/2 чаша извара. 

Обяд: Тако салата, приготвена с маруля, постно смляно пуешко месо, подрпавка за тако без добавена сол и гръцко кисело мляко.

Снак: Оризов десерт с бадемово масло.

Вечеря: Бьоф Строганов, направено с кафяв ориз, постно телешко месо, гъби и извара.

Десерт: Мъфини от бадемово брашно, приготвени с лимонов сок и стевия. Елизбает обаче не всеки път си хапва десерт.

Тренировки - 30 минути на ден всеки ден

Освен промяната в начина на хранене, Тифани започва и сериозна работа във фитнеса. Първоначално тя тренира у дома, като прави упражнения в продължение на 30 минути седем дни в седмицата. След това тръгва на фитнес и се заема с вдигане на тежести и 15 минути изкачване на стълби за загрявка. 

"Обожавам вдигането на тежести. Обичам да виждам и да чувствам промяната в себе си и да имам възможността да вдигам нивото си. Също така харесвам и изкачването на стълби, където си слушам музика и тренирам", казва тя пред Women's Health. 

Фокусиране върху себе си

Елизабет признава, че е отслабнала с 42 килограма, след като е започнала да следи калориите, които поглъща. "Отслабването е невероятно и наистина промени живота ми, но не осъзнавах, че след това ще искам да се подобрявам още и още", казва тя. 

Според нея, едно от най-трудните решения, е да започнете с промяната. Но след като го направите, просто оставете верни на ангажимента, който сте поели към себе си. Елизабет напомня, че упражненията и здравословното хранене не трябва да бъдат наказание. "Може да си направите вкусни здравословни рецепти, на които да се насладите с удоволствие". Тя съветва да търсите радостта в новия си начин на живот, независимо дали това означава намирането на стилни дрехи за тренировка, нови вкусни рецепти или забавни упражнения. 

Всичко зависи от вас и от вашата воля. Добре е да се консултирате с професионалист преди да преминете към какъвто и да е хранителен режим. Той ще изследва тялото ви и ще разбере от какви продукти имате нужда. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари