IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчев удар - как да се предпазите?

8 август 2022 12 30

Спазвайте следните правила

IStockphoto

IStockphoto

Всички обичаме лятото, но високите температури може да са опасни за здравето. И докато слънцезащитата, за която толкова се говори, пази кожата от изгаряне, тя няма да ви предпази от слънчев или топлинен удар. А те са опасни дори за живота ви. 

Ето няколко важни неща, които да имате предвид:  

Пийте много течности

В горещините е много важно да сте хидратирани добре. Тъй като се потите по-интензивно, губите вода и трябва да се погрижите постоянно да поемате течности. Кофеиновите напитки не са добро решение, тъй като те са диуретици. Гледайте винаги да имате край себе си вода. 

Не носете изкуствени материи

Те допълнително запарват и дразнят кожата. Освен това задържат потта по тялото и пречат на организма ви да диша, което се отразява и на задържането на топлина. 

слънцезащитен крем,

IStock

Избягвайте черни и тъмни дрехи 

Те привличат горещината и така карате тялото си да поема повече слънчеви лъчи и топлина. 

Не е задължително да ходите в бяло, но светлите и пастелни тонове са препоръчителни. 

Внимавайте с хапчетата

Прочетете внимателно листовките на всички медикаменти, които приемате. Някои може да има диуретично действие или да провокират замайване като страничен ефект. 

Не излизайте в най-голямата жега

Това е закон не само за излагане на слънце на плажа, а и за придвижване навън. Слънцето е най-опасно в периода 14-16:30 ч. А има дни, в които този времеви диапазон е по-голям. 

слънцезащита, SPF,

IStock

Носете шапка

Пипали ли сте главата си, когато е изложена пряко на силно слънце без защита? Косата ви сякаш гори! Шапката е само едно парче плат, но то е бариера между вас и слънцето, така че има своята ползва.

Не стойте затворени в метални пространства

Метални кабини, автомобили (особено без климатик) и др. железни конструкции се нагряват изключително бързо от жегата. Дори да не ги докосвате, въздухът в затвореното пространство е изключително тежък и труден за дишане и може да причини задух. 

 

 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари