IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40 начина, по които тялото ви се променя след 40 (първа част)

22 октомври 2022 15 00

Приемете, че вече не сте на 20 или 30 години...

Istock

Istock

Когато сте на 20 или 30 години, мисълта да навършите 40 може да бъде малко плашеща. А когато навлезете в 40-те си години, в началото може да сте малко изнервени, но с течение на времето, ще започнете да гледате на остаряването по-мъдро и ще спрете да се страхувате от него. Всъщност мнозина осъзнават, че 40-те наистина са златната декада в човешкия живот или казано с други думи – най-хубавите години. Това е времето, когато вече имате кариера и семейство, имате по-стабилни финанси, по-уверени сте в себе си и се радвате на по-добро психично и емоционално здраве.
Има я обаче и неприятната страна на остаряването – телата ни преминават през много промени с напредване на възрастта, но основният капан се съсредоточава върху факта, че ние просто не сме издръжливите машини с висок метаболизъм, каквито сме били на 20 години.

А ето и 40 начина, по които тялото ви ще се промени след 40-годишна възраст:

1. Вашият черен дроб губи издръжливост

Ако наскоро сте страдали от махмурлук, въпреки че предната вечер сте изпили само две питиета, то това е защото след 40-те махмурлукът се влошава значително. Това се дължи на все по-отслабената способност на черния ви дроб да метаболизира алкохола и на факта, че имате по-малко вода в тялото си. Така че пийте повече вода и по-малко алкохол!

2. Не се възстановявате толкова бързо

След 40-годишна възраст спортните наранявания и разтегнатите мускули вече не са лесни за преодоляване. Това се дължи на сложно взаимодействие на хормонални, биохимични и физиологични процеси, които протичат в тялото. Това означава, че ще ви е необходимо повече време, за да излекувате мускулните си пренатоварвания. Ако искате да поддържате атлетичен начин на живот до средна възраст и след това, трябва да включите голямо количество протеин в диетата си. И разтягане. Стречингът е ключов!

3. Вашето самочувствие се увеличава

Тази специфична промяна обикновено се случва по-често при жените. Проучване, направено през 2017 г. от маркетинговата агенция SuperHuman, установи, че 67% от жените над 40 години се чувстват по-уверени, отколкото десетилетие по-рано. Много жени установяват, че когато достигнат 40-те си години, най-накрая се чувстват комфортно в собствената си кожа.

4. Вие сте по-устойчиви на обикновена настинка

Един основен плюс на застаряващата имунна система е, че докато достигнете средна възраст, тялото ви ще е било изложено на студ и други подобни вируси толкова много пъти, че ще е придобило естествен имунитет. Разбира се, това не може да се каже за всички видове настинка и със сигурност не за грипа. И все пак да изкарате цяла зима без хрема е страхотно!

5. Ставате по-ниски

Истината е, че всеки се свива или сляга на ръст – това е неизбежно. Дори най-високите баскетболисти губят сантиметри от височината си с напредване на възрастта. Това се дължи на загуба на костна плътност и мускулна маса. При някои хора този процес може да започне още на 30 години. Между 30 и 70 години можете да загубите до 4-5 см от ръста си, а след 80, е възможно да се свиете още повече. Това, което можете да направите, за да контролирате скоростта, с която се смалявате е да поддържате добра стойка и да ограничите приема на алкохол и кофеин.

6. Здравейте, бръчки!

На около 40-годишна възраст и мъжете, и жените започват да изпитват промени в кожата си, особено на лицето. При мъжете нивата на тестостерон бавно спадат и те забелязват, че кожата на лицето им изсъхва и изтънява, което прави бръчките по-видими.

7. Здравейте, сиви коси!

Вероятно ще забележите побелели коси, преди да навършите 40. Но няма за какво да се тревожите. Това се дължи на намаляване на количеството меланин, което тялото ви произвежда. Интересното е, че колко бързо посивявате се основава най-вече на генетиката.

8. Вие сте по-малко рационални

За съжаление, мозъкът започва да се влошава по-рано, отколкото бихме искали да приемем. Което е точно след като достигне своята зрялост в края на 20-те ни години. Това е вярно. Но истината е, че тези промени в мозъка са едва забележими, докато не достигнете средата на 40-те си години, когато вашите умения за разсъждение започват да се забавят. Изследване, направено и публикувано в British Medical Journal, разкрива, че уменията за разсъждение спадат с 3,6% през средата на 40-те и 50-те години. Имайте това предвид, когато се карате със съпруга или член на семейството си!

9. Зрението ви се влошава

Дори да сте имали орлов поглед, след 40-те е възможно да ви се наложи да си купите първите чифт очила за четене. Зрението се влошава докъм средата на 40-те, а също и умението за фокусиране, особено при слабо осветление. Един съвет: ходете редовно при вашия офталмолог, за да сте в крак със здравето на очите си.

10. Вече не можете да понасяте лактоза

Почти всеки човек стига до момента, в който трябва да реши дали един сладолед си заслужава подуването, коликите и спазмите в корема (в много случаи и последваща диария). Много хора са склонни да развиват непоносимост към лактоза в 40-те си години. Въпреки че това не се случва на всички възрастни, то е изненадващо често. Според специалистите около 65% от хората изпитват непоносимост към лактоза на по-късен етап в живота си, тъй като нивата на лактазата, ензимът, който разгражда лактозата, намаляват. Заложете на алтернативи – соево, овесено, кокосово или бадемово мляко.

11. Вашите стави отслабват

Чувствате ли ставите си по-рахитични напоследък? Може да е признак на остеоартрит, който се счита за нормална част от стареенето. Това се случва, когато хрущялът между костите се износва с времето. Но може да се влоши и от фактори като хормонален дисбаланс, затлъстяване и хронично възпаление. За да забавите този процес яжте некисели храни, водете активен начин на живот и носете ортопедични обувки.

12. Вашият слух отслабва

Просто няма как да заобиколите факта, че ушите ви вече не са толкова полезни, колкото са били преди. Докато някои случаи се дължат на фамилна анамнеза или са свързани със заболяване, условията на околната среда също играят важна роля. Хората, които са изложени на прекалено силни шумове, ще започнат да забелязват влошаване в слуха си още на 40 години. Но при повечето хора сериозна загуба на слуха се развива по-късно – след 65 години.

13. Вашите венци започват да кървят по-често

По някаква причина оралната хигиена често е пренебрегвана част от здравето, но пропускането на зъболекаря просто не си струва, особено след като сте надхвърлили 40. С напредването на възрастта по-ниската костна плътност води до отдръпване на линиите на венците в устата, оставяйки корените на нашите зъби податливи на кариес.

14. Вашите сетива за вкус и обоняние намаляват

Обонянието и вкусът са силно свързани сетива. Така че, когато едното се влоши, другото също. И това е още един фактор, свързан с възрастта. Нараняванията на главата, както и увреждането на нервите, също могат да доведат до дълготрайно увреждане на обонянието. Освен това сериозните заболявания като паркинсон и алцхаймер имат същите ефекти. Вкусовите рецептори също бавно умират с напредване на възрастта.

15. Здравей мозъчна мъгла!

Мозъчната мъгла е само едно от онези неща, които се случват по-често с напредване на възрастта. Това е, когато имаме проблеми да мислим ясно, да останем фокусирани или дори да си спомняме малки неща. Това умствено размиване може да е резултат от стрес, умора, депресия, дисбаланс на кръвната захар и хормонални промени.

16. Растежът на косата/космите също се променя

При много хора косата може да спре да расте, а при други да започне да расте по-бързо. Както мъжете, така и жените вероятно ще забележат нови жилави косми на места, където никога не са ги имали преди, когато са били в 20-те и 30-те си години. При мъжете общите зони са гърба, носа и ушите. И това е така, защото мъжете продължават да произвеждат тестостерон до 70-те си години. Когато става дума за жени, това най-често се проявява под формата на окосмяване по лицето, тъй като нивата на естроген намаляват и тестостеронът започва да взема превес.

17. По-малко изпотяване

Това наистина е положителна промяна! С напредването на възрастта нашите потни жлези се променят и намаляват по размер, като стават по-малко чувствителни към стимули. Когато това се случи, ще видите, че подмишниците ви всъщност остават сухи през повечето време. Единственото голямо изключение от това общо правило е, когато жените са в менопауза или перименопауза, когато ще се потят заради горещи вълни.

18. Цикълът на жената се променя

Към средата на 40-те жените за първи път започват да изпитват пременопауза. Промяната на хормоните оказва влияние върху телата на жените, което причинява горещи вълни, нередовно кървене в цикъла им и проблеми със съня. Това е просто една от онези необходими злини. Спокойно – както всичко останало и това минава.

19. Повишен риск от рак на гърдата

Това не е изненада за никого в наши дни: рискът от развитие на рак на гърдата се увеличава с напредване на възрастта на жените. След като една жена достигне 40 години, рискът от рак на гърдата е 3,5 пъти по-висок, отколкото когато е била на 30 години. Освен възрастта, други фактори, които могат да определят риска от развитие на тази болест са фамилна история и етническа принадлежност. Жените в Азия например са наполовина по-малко застрашени от рак на гърдата, отколкото жените от западните страни.

20. Повишен риск от рак на дебелото черво

Мъжете не са изключени от възможността за рак, като при тях се увеличава рискът от рак на дебелото черво с възрастта. В допълнение към възрастта на мъжа, етническата принадлежност, теглото и семейната история също са реални рискови фактори.

За още новини от света на звездите и лайфстайла ни последвайте в Instagram и харесайте страницата на Tialoto във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари