IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детокс през есента: 5 съвета за подготовка за студените дни

26 септември 2022 08 30

Сега е най-доброто време да пречистите организма си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Знаете ли, че есента е едно от най-добрите времена в годината за пречистване на организма?

Тъй като вече навлязохме в по-студените месеци от годината, детоксът е идеалният начин да подготвите имунната си систеа за предстоящите есенни и зимни дни. Обикновено есенната детоксикация се фокусира основно върху подхранването и пречистването на белите дробове и дебелото черво, които са жизненоважни за кръвообращението, здравето на сърцето и правилното храносмилане. През по-хладните месеци може да се почувствате и по-дехидратирани, така че извършването на нежен детокс през есента може да ви помогне да се освежите и да се изпълните с енергия

Не е тайна, че храните, които ядем, се променят през сезоните. Преминаваме от пресни плодове и студени салати към по-топли супи и обилни ястия. Извършването на един есенен детокс може да ви помогне да подготвите тялото си за тези диетични промени и може да помогне за премахването на всички токсини или натрупвания, създадени от горещите летни месеци

Извършвайки прочистване на организма, би трябвало лесно да виите някои незабавни подобрения и ползи за физическото и психическото здраве. Те могат да включват по-добър и пълноценен сън, повишена енергия, подобрено храносмилане, по-чиста кожа, загуба на тегло и дори намалено желание за сладко.

Детокс през есента - 5 съвета за подготовка за студените дни

Хидратация

Всички знаем колко важна е водата за поддържанетоан здравословен начин на живот. А знаете ли, че питейната вода може да помогне за пречистване на тялото ви, като помага на бъбреците да филтрират отпадъците и токсините? Поддържането на правилната хидратация помага за изхвърляне на токсините, което пък спомага за повишена енергичност и свежест. 

вода с

Снимка: iStock

Пиенето на топла вода през есенните дни може да помогне за увеличаване на хидратацията, за да подпомогне нежната детоксикация. Добавянето на резен лимон в хладка вода може да бъде успокояващ начин за детоксикация и хидратиране, докато си почивате от работа или от натоварения график. 

Пропуснете късното ядене

Въпреки че похапването късно вечер може да изглежда забавно, то може да доведе до лошо здраве, защото може да наруши добрия нощен сън. Приключването на вечерята три часа преди лягане може да позволи на тялото ви напълно да усвои храната, както и да ви подготви за сън. 

стрес ядене

Снимка: iStock

След хранене е необходимо тялото ви да има достатъчно време да смели храната, преди да легнете за пълна нощна почивка. По този начин можете да си починете 8 часа, които са напълно достатъччни за осигуряване на важни функции на тялото, които се извършват през нощта. Някои от тези функции могат да включват възстановяване на клетките, детоксикация на мускулите, хормони, мозъчна ефективност и цялостно здраве и благополучие. 

Отпийте чаша чай, напоен с билки, които подпомагат релаксацията вечер, вместо нещо сладко, ако все още изпитвате глад след вечеря. 

Увеличете фибрите

Ограничете апетита и улеснете здравословното храносмиланет, като добавите повече фибри по време на есенния си детокс. Диетичните фибри са чудесни за подпомагане на детоксикацията на тялото, като поддържат чревния ви микробиом в идеална форма. Конусмирането на повече диетични фибри е свързано с повишени антиоксиданти и детоксикиращи ензими в черния дроб. 

фибри pexels

Снимка: Pexels

Помислете за включването на зеленчуци във всяко хранене или колкото е възможно по-често. Ако ви е трудно да добавите фибри към диетата си, има безброй начини да ги включите в смути. Опитайте сутрешно смути с плодове, тъмни зеленчуци, авокадо, ядки, растителен протеин и семена от чиа или лен. По този начин ще си набавяте по малко фибри всеки ден. 

Намалете ежедневния стрес

Отправяйки се към по-студените месеци, жизненоважно е да захранвате тялото, ума и душата си с много грижа за себе си, за да продължите да бъде най-добрата своя версия. Прочистването на тялото от токсини е чудесно не само за вашето физическо, но и за психическото ви здраве. 

Детоксикацията на тялото може да помогне за намаляване на хормоните на стреса, оставяйки тялото ви да се чувства балансирано и енергизирано. Ежедневната разходка е лесен начин за минимизиране на стреса, дори ако е за 15 минути. Въпреки това е важно да се отбележи, че разходката навън сред природата има различен ефект от тази в мола.

разходка, ходене

Снимка: iStock

Вечерта е особено чудесно време за практикуване на грижа за себе си, за да ви помогне да се отпуснете. Подготвянето на нощен ритуал за сън може значително да ви помогне да се успокоите и да получите заслужената си почивка. Можете да планирате времето си преди сън по същия начин, по който планирате тренировките си. Ограничете времето пред екрана, слушайте успокояваща музика, правете медитация, вземете си топъл душ или вана, разтягайте преди лягане. 

Опитайте периодично гладуване

Периодичното гладуване стана много популярни през последните няколко години. Много хора намират това за по-лесен начин за диета, тъй като не е нужно да броите и следите всяка калория, която консумирате. Фастингът създава преднамерени модели на диета, като ядете едно до две хранения на ден за ограничен период от време. Това е чудесен начин да подпомогнете възстановяването на храносмилателната система и да подобрите общите си енергийни нива. 

фастинг

Снимка: iStock

Докато правите детокс, е чудесна идея да ядете повече зеленчуци, постепенно да премахнете кофеина и алкохола и да ограничите преработените въглехидрати като хляб и тестени изделия. При периодичното гладуване може да пропуснете закуската и да изядете най-голямото си хранене за обяд. След това завършете с вегетарианска вечеря. Яденето на лека храна или зеленчуци през нощта може да помогне за подобряване на храносмилането и да подпомогне тялото ви да получи по-добра почивка. 

Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар преди да направите каквито и да е било промени в диетата си. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари