IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Псилиум фибри – какви са предимствата им?

28 април 2021 11 00

Ето защо да ги консумирате по-често

IStockphoto

Всеки от нас знае, че приемът на фибри помага за нормалното функциониране на храносмилателната система. А по време на пандемия, заради застояването у дома, много лекари ги препоръчват заради нередовното ходене до тоалетна и проблемите със стомаха. Освен чрез някои плодове, зеленчуци и храни като например овесени ядки, ние можем да си ги набавим и чрез псилиум – добавка на прах, която не всички познаваме.

Какво представляват псилиум фибрите?

Най-често се предлагат под формата на прах, получен при стриване на семената на бял пясъчен живовляк. Той се приема с вода и е 100% естествен лаксатив, но неговите ползи не свършват дотук. Продуктът поддържа баланса на разтворимите и неразтворими фибри в организма, което благоприятства храносмилането. 70% от тях образуват слуз, която предпазва червата и стомаха. Тя се разтваря в дебелото черво и подобно на обикновена гъба, попива водата и отпадъците, с което изчиства токсините. Другите 30% са неразтворими и отговарят за по-лесното придвижване на вредните вещества и храната през червата.

Освен като прах (приеман чрез вода или сок от 1 до 3 пъти дневно), псилиум фибрите се срещат и като гранули, капсули и в някои диетични барчета.

Какви са предимствата от пиенето на псилиум фибри на прах?

фибри, псилиум,

IStock

Имат най-високо съдържание на фибри

Според холистичния терапевт Кейти Холиган, те са много полезни за здравето, защото само в седем грама от тях или около една супена лъжица, има около 25% от препоръчителния дневен прием.

Отличен помощник в храносмилането

Псилиум фибрите се считат за естествен пребиотик. Те насърчават растежа на добри бактерии в червата благодарение на високото съдържание на разтворими и неразтворими фибри. А те са чудесни за подпомагане на храносмилателната система, пише Byrdie.

фибри, псилиум,

IStock

Повишават имунитета

Другото предимство на този натурален пребиотик е, че има положително действие върху имунитета, който по време на пандемия е от особено значение за това дали ще се разболеем.

Псилиум фибрите намаляват възпалението в тялото, с което то по-лесно може да се справи с дадена инфекция или да предотврати заразяване. Те насърчават растежа на тъканите и клетките.

болки в

IStock

Предотвратяват диария

Понякога похапването на най-различни вредни храни и попадането на вредни бактерии в стомаха, може да го разстрои. Именно в този случай въпросните фибри може да се пият.

„Това означава, че когато се добави течност към праха от псилиум, той набъбва и увеличава размера си. Той поема вода от храносмилателния тракт, което прави изпражненията по-твърди и им позволява да преминават по-бавно“, обяснява Кейти Холиган пред Byrdie. По този начин предотвратяват диария и намаляват болките в корема.

Понижават холестерола

Много специалисти по хранене и диетика препоръчват пиенето на псилиум фибри при висок холестерол. А проучванията за свойствата му при този проблем са категорични – естествено го понижава, ако е налице по-здравословно хранене, което го включва. Това, разбира се, се дължи на високата концентрация на разтворими и неразтворими фибри.

зеленчуци, диета,

IStock

Помагат за контрол над теглото

Фибрите са полезни и за тези, които искат да влязат във форма за лятото и да се избавят от излишните килограми.

„Те ви карат да се чувствате сити за по-дълго време, което нормално ограничава количеството консумирана храна“, обяснява още Холиган.

Тази публикация има информативен характер за полезното действие на псилиум фибрите. Преди да прибегнете до пиенето им, се консултирайте с лекар.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари