IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 порции на ден от плодове и зеленчуци – за отслабване през пролетта

1 април 2021 08 30

Вижте кои са предимствата на режима, според диетолози

IStockphoto

Пролетта е времето, в което е добре да започнем да наваксваме с хранителните елементи, които са ни липсвали зимата. Това може да стане чрез включване на сезонни плодове и зеленчуци, богати на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. От друга страна тези, които имат нужда да отслабнат малко, също могат да постигнат добър резултат чрез тях. Но е важно как ще ги смесват и колко ще се движат.

Според изследователи, диетата включваща 5 порции от плодове и зеленчуци може да подобри здравето и да спомогне за влизане във форма. Техните проучвания са публикувани в списание Circulation на Американската асоциация за сърдечни заболявания. Според тях, най-добре е човек да яде 3 порции зеленчуци и 2 от плодове за деня.

„Това количество вероятно предлага най-голяма полза по отношение на профилактиката на тежки хронични заболявания и е относително постижим прием за широката общественост“, коментира пред Healthline д-р Донг Уанг, епидемиолог и диетолог в Бостън. Той и екипът му включват повече от 2 милиона участници в своето изследване.

Диетата, богата на плодове и зеленчуци, помага за намаляване на риска от хронични здравословни състояния, които са водещите причини за смърт, като сърдечносъдови заболявания и рак. Освен това е и средство за прочистване на организма в началото на сезона.

плодове и

IStock

Какво представлява хранителният режим, препоръчан от учените?

„Плодовете и зеленчуците са естествени източници на хранителни вещества, които могат да бъдат включени в повечето ястия и леки закуски. Те са от съществено значение за поддържането на здравето на нашите сърца и тела“, казва д-р Ан Торндайк, председател на комитета по хранене на Американската сърдечна асоциация.

Диетата с разнообразни плодове и зеленчуци води до по-добри резултати от изследвания, казва от своя страна диетологът Рене Пияу, но уточнява, че е важно да бъдат подбрани правилно. Той дава пример с диети като средиземноморската и DASH, които включват въпросните храни. Според него, един от начините да подобрите здравето си тази пролет, е всеки ден да ядете пресни плодове и зеленчуци.

Ще попитате на кои плодове и зеленчуци да наблегнете. Отговорът е, че не всички са полезни на 100%. Според изследователите, спанак, маруля и къдраво зеле, както и плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин и витамин С, като цитрусови плодове и моркови, са за предпочитане пред останалите.

Зеленолистните зеленчуци биват определяни като противовъзпалителни, защото съдържат полезни киселини. Те насърчават естествения процес на детоксикация на тялото и подобряват психичното здраве, смята Ума Нейду, психолог по хранене и диетика.

здравословно хранене,

„След това имате зеленчуци без нишесте като краставици, репички, аспержи, зеле, броколи и карфиол. Те са богати на полифеноли и фибри, което подобрява здравето на червата и насърчава баланса на имунната система. И носи настроение“, добавя специалистът пред Healthline.

Зеленчуци като грах, царевица и картофи, съдържат голямо количество нишесте, те също са полезни, но е по-добре да не ги консумираме всеки ден.

Никакви плодови сокове за по-добри резултати

Проучването посочва, че някои диетолози включват пресните плодови сокове и приема на някои зеленчуци в свои режими, без да имат предвид техните диференцирани хранителни свойства и ефекти върху здравето. Например картофите. Те са високовъглехидратни и могат да заместят хляба. Ако искате да има някакъв ефект, не пийте прясно изцедени сокове, които съдържат доста фруктова захар.

фреш от

Pixabay

Учените препоръчват в чинията си да имате както плодове, така и зеленчуци, като максималното количество порции за деня трябва да е 5. Може и да ги хапвате поотделно в различните хранения. Онова, което трябва да знаете, е че за пролетно пречистване, трябва да се храните по този начин най-много седмица. Иначе след консултация със специалист, може и да ги комбинирате сдруги храни така, че да спазвате определен калориен прием.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари