IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мазни храни – какво да направите след преяждане с тях?

28 септември 2022 08 40

Няколко съвета за възстановяване на организма

IStockphoto

IStockphoto

Мазни храни, най-вече тестени или пък пържени, са онова, с което прекаляват много от нас през почивните дни. Те са пълни с калории, трансмазнини и наситени мазнини, които водят до затлъстяване. Увеличават риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, повишават кръвното налягане и лошия холестерол. За да предотвратим всички тези проблеми, трябва да внимаваме след преяждане и за в бъдеще да ограничим тяхната консумация.

Какво да правите след ядене на мазна храна?

1. Пийте хладка или леко топла вода

Течностите са важни. Но след като прекалите с мазното, по-добре си налейте чаша хладка вода. Това ще ви помогне за успокояване и активиране на храносмилателната система. Причината е, че водата спомага за отделяне на отпадните продукти.

Пиенето на топла вода помага за разграждането на хранителните вещества в тяхната смилаема форма. Ако не приемате достатъчно вода, тънките черва ще абсорбират вода от храната за процеса на храносмилане, което води до дехидратация и запек.

вода с

IStock

2. Пийте детокс напитка

След толкова мазна храна е хубаво да погълнете нещо, което определено помага за детоксикацията на организма. Детокс напитките са полезни за изхвърлянето на токсините след преяждане. Някои са ефикасни и за загубата на тегло. Така например тези с лимон имат положителен ефект за намаляване на телесните мазнини.

Можете да потърсите рецепти за детоксикиращи напитки, които да приготвите и изпробвате у дома в най-скоро време.

3. Движете се

В случай, че сте преяли, особено с мазните храни, не правете грешката да легнете или да се отпуснете на дивана. Смята се, че ходене за около 30 минути след обилно хранене подобрява храносмилането. То насърчава придвижването на мазната храна в червата.

разходка, ходене

IStock

4. Планирайте следващото си хранене

Ако сте прекалили с мазнините, не продължавайте да ядете неразумно при следващите хранения. Планирайте внимателно какво ще имате в менюто. За предпочитане е да не поглъщате импулсивно вредни храни, с които ще ви стане по-тежко.

Включете зеленчуци и пълнозърнести храни в диетата си, поддържайте хидратацията като пиете достатъчно вода и сокове. Ако сте преяли с мазната храна, внимавайте какво ще имате за вечеря. Тя трябва да е по-лека, за да спите по-спокойно.

5. Приемайте пробиотици

Редовният прием на пробиотици помага за балансиране на чревната флора. А тя може да се наруши след доста мазни храни. Можете да хапнете купичка кисело мляко или малко прясна извара, с което ще си набавите ценните вещества и ще подсилите имунитета.

След мазнините може да заложите на закуски с пробиотици – било то сутрин или следобед.

детокс, плодове

IStock

6. Яжте повече плодове и зеленчуци

Чрез разнообразие от плодове и зеленчуци в менюто ще си осигурите достатъчно витамини, минерали и фибри. Те са особено необходими на тялото след преяждането. Мазните храни са лишени от тях и за сметка на това са с високо съдържание на наситени и трансмазнини, които причиняват запек.

Похапвайте плодове с ядки и семена като освежаваща сутрешна закуска. На обяд задължително приготвяйте салата с пресни зеленчуци.

7. Не си лягайте веднага след хранене

Никога не си лягайте, ако току-що сте погълнали огромно количество мазна храна. Трябва да имате интервал от поне 2-3 часа между вечерята и времето за лягане. В противен случай ще имате проблеми с храносмилането като подуване, газове, болки и други.

Не забравяйте, че на всеки му се случва да прекали с мазната храна. Важното е да не го прави системно. Ако след това приема точните храни и контролира количеството на порциите, може да избегне страничните ефекти. И според лекарите, едно здравословно и балансирано меню е най-подходящо в този случай.

салата, диета,

IStock

Бонус – може ли да пием мляко след мазна храна?

Много хора пият прясно мляко, за да заспят по-лесно. Но може ли то да се консумира след мазна храна? За да подобрите храносмилането, по-добре налейте чаша хладка или леко топла вода. Тя ще намали усещането за тежест след преяждане.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари