Преяждане е основният проблем на много хора по празниците. Повечето почивни дни, трапези пълни с изкушения, прием на алкохол... Всичко това може да навреди на стомаха ни. Вследствие на това той е подут, а ние се чувстваме отпуснати и нямаме никаква енергия.
Ако не сте последвали нашите съвети против преяждане по коледно-новогодишните празници, е време да се погрижите за последствията след голямото тъпчене. И понякога цената за него е висока – стомашни проблеми, които може да лекувате с дни.
В случай, че на Бъдни вечер или Коледа погълнете твърде много и разнообразни храни и напитки, то е добре да внимавате, за да не влезете в серия от празници, след които не само сте качили килограми, но и сте разстроили храносмилателната си система. Без значение дали имате болка или надут корем, физическият дискомфорт ще промени изцяло деня ви.
IStock
Какво да направите след преяждане – съветите на диетолози
Най-добрият начин е да ядете умерено, но когато пред очите ви има толкова много вкусна храна, е много трудно. Според диетолози, когато усетим, че сме сити, трябва да спрем да консумираме каквото и да било. Друг вариант, особено по празниците, е да си хапнете от всичко по малко. Или ако не може да не опитате от баклавата на баба си, просто трябва да погълнете по-малко от основното и да си оставите място за десерта.
iStock
Ето някои навици, с които да се погрижите за вашия метаболизъм, след като сте прекалили с яденето:
Хидратация на първо място
Консумацията на храни с високо съдържание на натрий (сол) може да допринесе за усещане за подуване на следващия ден. Това обяснява Ейми Гудсън, според която е важно след обилно хранене да помислим за хидратацията и да пием повече течности, предимно вода вместо сокове и други подсладени напитки.
Към водата може да добавите и още нещо – например лимон или нещо друго, за да насърчите детоксикацията на тялото след преяждане. „Едно нещо, което можете да направите, е да се хидратирате с инфузии като детокс напитка с ябълков оцет и лимон например. Или детоксикираща вода от червена боровинка, портокал и джинджифил“, казва Тами Лакатос Шеймс. Диетологът посочва, че тези напитки помагат за хидратирането на тялото като го улесняват да изхвърли натрия, както и излишните вода и захар. Това облекчава подуването и тежестта в стомаха.
IStock
Разходка след преяждане
Ако на празника сте стояли до късно, хапвайки и пийвайки, не ставайте на сутринта с мисълта за закуската. Онова, което е добре да направите, е да облекчите положението си като се раздвижите преди хранене.
„Разходката ще ви помогне да изчистите ума си. И ако се изпотите, можете да отделите някои химикали и малки количества сол, като същевременно увеличите притока на кръв към мозъка“, казва Шеймс и добавя, че една кратка разходка е чудесна и за изгаряне на калориите.
Ако не сте в настроение за разходка, Гудсън има няколко алтернативни предложения за раздвижване на тялото след обилно хранене. Като например да слезете и да се качите по стълбите до вашия етаж. Или да отидете до някой магазин, за да напазарувате, което също ще ви се отрази ободряващо.
Мазни храни – какво да направите след преяждане с тях?
Факт: Дори едно преяждане е зле за организма ни
Какво да правите след преяждане през уикенда
Започнете следващата сутрин с балансирана закуска
Едно от нещата, които можете да направите на следващия ден, след като малко прекалите с храненето, е да се уверите, че започвате деня си със здравословна, балансирана закуска.
„Денят след преяждане започнете със закуска, богата на протеини и фибри, за да настроите кръвната си захар в правилната посока“, казва Гудсън.
Pixabay
Малко зеленчуци в чинията след преяждане
Ако сте яли какво ли не, на другия ден трябва да внимавате какво слагате в чинията си. Някои храни, богати на антиоксиданти, пълни с фибри зеленчуци, ще помогнат на тялото ви да се почувства по-добре. „Фибрите в зеленчуците помагат за изтласкването на отпадъците и токсините от дебелото черво, като ви помагат да отидете до тоалетната. Това ще ви накара да се почувствате по-леко“, обяснява Лакатос.
В много зеленчуци има антиоксиданти, които нормализират чревната флора след прекомерното похапване на храни, повишаващи възпалението като сладки, мазни или пък преработени.