IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Синя матча – как се различава от зелената и полезна ли е за здравето?

2 май 2023 10 40

Какво казват експертите по въпроса

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Синята матча е най-новата кулинарна тенденция, която превзема социалните мрежи, като хаштагът #bluematcha събира повече от 40 милиона гледания само в TikTok. Едно скорошно видео, публикувано от популярна верига кафенета, беше урок за това как да направите матча за деня на Земята, включващ както зелена, така и синя матча. То веднага се превърна в сензация и е гледано вече над 2 милиона пъти. Синята матча се появява и в популярни видеоклипове за направа на смутита, чайове и дори домашно приготвени продукти за грижа за кожата.

Ако не сте попадали на ярко оцветения син прах, докато гледате TikTok преди лягане, това е само въпрос на време. Има ли обаче синята матча някакви реални ползи за здравето или храненето или просто изглежда красиво и привлекателно? Трябва ли да замените зелената матча със синя? Защо последната става толкова популярна и може ли да я използвате всеки ден? Ние ви предлагаме всичко, което трябва да знаете за синия прах и дали си струва да го опитате.

Какво е синя матча?

Името на тази нашумяла съставка е само наполовина вярно – синьо е, но няма абсолютно нищо общо с традиционната матча, която се прави от цели листа зелен чай, фино смлени, за да се получи яркозелен прах, който може да се смесва с вода и да се консумира. Това, което хората наричат синя матча, идва от стритите на прах блестящи синкаво-лилави венчелистчета на цветето Clitoria mariana – растение от семейството на граха. Подобно на матча, цветният прах се смесва с гореща вода, откъдето идва и името.

Преди синята матча да стане популярна, прахът от пеперуден грах, понякога наричан прах от син грах, е бил най-известен като естествен оцветител за храни. Подобно на други естествено сини и лилави храни, той получава цвета си от растителни съединения, известни като антоцианини.

Прахът от пеперуден грах има още един забележителен ефект, който го прави любимец на социалните мрежи – в присъствието на киселини той променя цвета си. Когато се разтварят в течност, антоцианините са много податливи на киселинността на тази течност. Така че докато изсушените венчелистчета на цветето са наситеносини, когато се добавят към, да речем, лимонов сок, цветът ще се промени от син на червен, виолетов или зелен.

Синя матча или зелена матча?

Въпреки че може да изглежда, че синята матча е прах от матча със син цвят, двете вещества са получени от напълно различни растения. Традиционната матча идва от фино смлени листа от зелен чай, събрани от растението Camellia sinensis, което също така дава черен, бял и зелен чай. Синята матча се прави от стрити на прах венчелистчета на растението пеперуден грах – Clitoria mariana.

Въпреки че и двете са прахове с ярък цвят, които се разтварят в гореща вода, за да се направи цветна и богата на антиоксиданти напитка, има някои важни разлики между синята матча и традиционната зелена матча. Едната е, че синята матча е естествено без кофеин, докато зелената не е. Освен това традиционната матча извлича много от своите здравословни ползи от клас антиоксидантни съединения, наречени полифеноли, докато основните антиоксиданти на синята са растителни пигменти, наречени антоцианини.

Ефекти от други типове матча

Матча на прах е вид прахообразен зелен чай, който стана популярен заради предполагаемите си ползи за здравето. Известно е, че различните видове матча, като церемониален и кулинарен клас, се различават по качество и полезни съединения. Част от тях са:

► Високо съдържание на антиоксиданти – матча е известна с високото си съдържание на антиоксиданти, особено катехини, които са вид флавоноиди. Те помагат в борбата с оксидативния стрес и намаляват възпалението в тялото, като потенциално предлагат ползи за здравето на сърцето, мозъка, кожата и цялостното благосъстояние.

► По-добър фокус и концентрация – матча съдържа уникална аминокиселина, наречена L-теанин, за която е доказано, че насърчава релаксацията и намалява стреса, като същевременно подобрява фокуса и концентрацията. Ето защо тя е толкова популярна сред хората, които искат по естествен начин да подобрят своите енергийни нива и мозъчна яснота.

► Временно повишаване на метаболизма – учените смятат, че матча има известно ниво на въздействие върху метаболизма и поддържането на тегло. Някои изследвания показват, че тя може да помогне за засилване на метаболизма и увеличаване на окисляването на мазнините, което потенциално може да помогне в усилията за отслабване, когато се комбинира със здравословна диета и упражнения.

Има ли синята матча здравословни ползи?

Синята матча е изследвана по-малко в сравнение с традиционния вид. Но направените изследвания са обещаващи.

Според учени, екстрактът от цвета на пеперуден грах има противовъзпалителни, аналгетични, антидиабетни, противоракови, антиоксидантни и заздравяващи рани свойства. Едно проучване при гризачи, които са били предизвикани да имат високо кръвно налягане, установява, че редовното перорално поглъщане на екстракт от пеперуден грах облекчава това състояние.

Лабораторно изследване на човешки клетки пък установило, че екстрактът от цвета на пеперуден грах инхибира растежа на мастните клетки. И според едно малко проучване на 15 мъже установило, че пиенето на напитка, която съдържа екстракт от пеперуден грах и захароза, води до подобряване на глюкозата, инсулина и антиоксидантния статус.

Въпреки че са необходими по-строги изследвания, за да се определи дали прахът от пеперуден грах може да се употребява в полза на човешкото здраве, той е ясен източник на антиоксиданти и има много изследвания, които показват ползите, които богатата на антиоксиданти диета може да осигури. Антоцианините, открити в синята матча, са отчасти причината този чай да стане толкова популярен с толкова много потенциални лечебни свойства.

Според проучване, ежедневният прием на храни, богати на антоцианини, е свързан със следните ползи за здравето:

► Запазване на когнитивната функция с възрастта.

► Намален риск от няколко вида рак.

► По-нисък риск от диабет и затлъстяване.

► Намален риск от сърдечносъдови заболявания.

► По-добро здраве на очите и по-нисък риск от макулна дегенерация.

Тези ползи вероятно се дължат на антиоксидантните свойства на антоцианините и други вещества, открити в цвета на пеперудения грах, за които се смята, че вероятно помагат при неутрализиране на свободните радикали и защита на клетките от увреждане. Специфичният вид антоцианини, присъстващи в праха от пеперуден грах, са склонни да издържат по-добре на топлина, което означава, че използването им в горещи напитки като син чай матча няма да унищожи тяхната хранителна стойност по начина, по който прави това с някои други храни.

Прахът от пеперуден грах също има силно присъствие в традиционната медицина, където се използва за диабетици, кръвно налягане, увреждане на ретината, оток и лошо храносмилане. В аюрведичната медицина растението пеперуден грах също се използва за намаляване на стреса и безпокойството. Предполага се, че екстрактът може да има положителен ефект върху когнитивната функция, включително паметта и способностите за учене, поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Матча маникюр – нова тенденция за пролетта

Какви са рисковете?

Въпреки че цветът от пеперуден грах и синята матча обикновено се считат за безопасни, когато се консумират в умерени количества, има определени рискове, които някои хора могат да срещнат. Възможно е да сте алергични към цветето на пеперудения грах или към всичко, в което се използва, включително синя матча. Алергичните реакции могат да се проявят като кожен обрив, сърбеж или стомашно-чревен дискомфорт. Ако имате известна алергия към тези съставки, най-добре е да избягвате консумацията.

Прекомерната консумация на синя матча може потенциално да доведе до гадене, храносмилателен дискомфорт и диария.

Този текст има само информативен характер. За по-експертно мнение относно отслабване, здравословен начин на живот, полезни храни и напитки е необходимо да се свържете с диетолог или лекар.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари