IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Череши – защо да ги хапвате по-често това лято?

11 юни 2023 10 30

Ето кои са техните ползи за организма

IStockphoto

IStockphoto

Череши – кой не ги обича? Макар и в някои да откриваме червеи, те са изключително полезни за организма.

Въпреки че у нас черешите стават все по-скъпи с всяка изминала година, много семейства не се лишават от тях. Отделните видове имат и различна хранителна стойност. Така например чаша с тръпчив черешов сок осигурява на тялото 159 калории и 36,9 грама въглехидрати.

Череши – какви полезни вещества съдържат?

Има над 100 вида череши, но те са групирани в два основни вида: сладки и тръпчиви. Всеки от тях има различен хранителен състав. Но повечето осигуряват на тялото витамин С, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения.

В една чаша, пълна със сладки череши има:

Калории: 97;
Мазнини: 0,31 г;
Въглехидрати: 24,6 г;
Фибри: 3,23 г;
Белтъчини: 1,63 г;
Витамин С: 10,8 мг, 11% от дневната норма;
Калий: 342 мг, 7% от дневната стойност.

купа с

Pixabay

Витамин С, открит в червения плод, действа като антиоксидант и е важен за здравето на кожата, костите и съединителната тъкан. Той също така насърчава заздравяването на рани и помага на тялото да абсорбира желязо.

Калият е минерал и електролит, с който черешите са пълни. Той е особено важен за изграждането на протеини и мускули, както и за разграждане и използване на въглехидрати. Калият също играе роля в контролирането на електрическата активност на сърцето и pH баланса в тялото.

Кои са най-големите ползи от консумацията на череши през лятото?

Намалява възпалението

Хроничното възпаление се счита за ключова заплаха за здравето поради връзката му със заболявания като инсулт, рак и диабет.

Консумацията на череши помага за намаляване на маркерите за възпаление в кръвта. Затова се препоръчва при по-възрастни хора. Разбира се, те не трябва да имат проблеми със захарта, защото някои сортове са доста сладки.

череши, устни,

IStock

Помага за предотвратяване или контрол на диабета

Изследванията показват, че антиоксидантите в черешите, наречени антоцианини, могат да намалят нивата на кръвната захар. По този начин забавят разграждането на захарта от сложните въглехидрати и засягат хормоните, които помагат за регулирането на кръвната захар и инсулина.

Черешите се класират по-ниско от много плодове по отношение на гликемичния индекс. Това означава, че те не предизвикват скокове и сривове в нивата на кръвната захар и инсулина. Ето защо, противно на схващанията, ако се приемат с мярка, са много по-полезни, отколкото да вредят при диабетици и хора с инсулинова резистентност.

Плодове в диетата – кои са с най-малко въглехидрати?

Хранителни добавки – пет, които да пиете през лятото

Диета за блестяща кожа – какви храни да ядете?

Насърчава възстановяването след упражнения

Похапването на череши през лятото може значително да намали мускулната болка, болезнеността и загубата на сила след тренировка. Ефектът на плода е свързан с антиоксидантните и противовъзпалителните му свойства.

В проучванията, свързани с упражненията, са използвали набор от видове и количества тръпчиви череши, чиито количества биха били еквивалентни на около между 50 до 270 г на ден.

сироп от

IStock

Води до подобряване на съня

Доказано е, че консумацията на сладки и тръпчиви череши подобрява качеството и количеството на съня. Ефектите се наблюдават в рамките на три дни след прием на 25 сладки череши на ден. Същият ефект някои изпитват и след изпиването на 240 мл сок от по-горчиви череши.

Въпросното действие се дължи на естественото съдържание на мелатонин в черешите. Това е хормон, който мозъкът произвежда в отговор на тъмнината. Той помага за поддържането на биологичния часовник на тялото и поддържа съня, по данни на Healthline.

Помага за управление на нивата на холестерола

Продуктите с череши могат да помогнат за поддържане на холестерола под контрол при някои хора. Разбира се, необходими са допълнителни доказателства за тази теза. Но според едно проучване, след пиенето на тръпчив сок от череши в продължение на четири седмици, възрастни с наднормено тегло или затлъстяване са намалили лошия холестерол. Те също са имали положителни промени в съотношението на триглицеридите, открити в кръвта им.

В случай, че нямате специфични здравословни проблеми, можете да ядете различни сортове череши без проблем. Само че спазвайте основното правило – да е в умерени количества!

череши Pixabay

Pixabay

Когато вие или роднина, имате някакъв проблем със здравето, е хубаво да се консултирате с лекар, който да ви насочи кога и по колко да ядете от сладкия плод. Не забравяйте, че е за предпочитане той да е пресен, а не замразен или приготвен чрез термична обработка. Защото по този начин ценните му качества се губят.

Този текст има информативен характер относно ползите от консумацията на череши. Той не замества консултацията със специалист по хранене и диететика.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари