IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвите сироп от череши

9 юни 2020 17 40

Той е пълен с антиоксиданти

IStockphoto

Черешите са един от най-търсените сезонни плодове. Те неслучайно са обявени за суперхрана. Съдържат съставки, които пречистват тялото от токсините, подобряват храносмилането, забавят стареенето на кожата, предпазват от вредните ултравиолетови лъчи и други.

Желязо, калий, магнезий, калций, фосфор, провитамин А, витамини от група В, са само част от полезните вещества, открити в черешите.

Благодарение на антиоксидантите, фибрите и високото съдържание на вода в тях, черешите влизат в много диети, предназначени за отслабване и задържане на здравословно тегло.

С тези плодове може да се направят най-различни сладка и десерти. Но тъй като в момента повечето от нас са на вълна освежаващи напитки, днес ще ви предложим рецепта за сироп от вишни. С него по всяко време може да си направите сок чрез разреждане, да го използвате за смути, домашен сладолед и какво ли още не.

Необходими продукти:

– 1,5 кг захар;
– 5 кг череши;
– 1 ч. л. лимонтузу.

сироп от

IStock

Как да приготвите сироп от череши?

Измивате хубаво черешите. С помощта на специален уред или безопасна игла, премахвате костилките им.

Слагате черешите в подходящ съд и ги оставяте за известно време, за да пуснат от сока си. Покривате ги с вода, като нивото ѝ трябва да бъде поне 2 пръста над тях.

Изсипвате захарта и слагате тенджерата на котлона. Варите докато се разтопи хубаво, като отстранявате пяната с лъжица.

Получава се около литър сок, овкусен с 1 кг и половина захар, който може да се разрежда. Преди да го махнете от котлона, слагате лимонтузуто.

Сиропът се отцежда от плода и се налива в бутилки, които се затварят и съхраняват в хладилник или на хладно.

Рецепта за по-малко количество череши:

– 1 кг череши;
– 1 1/2 кг захар;
– 1 л вода;
– 1/2 чаена лъжица лимонтузу.

Отново варите черешите, но първо с водата за около 30 минути. След това добавяте захарта и връщате на котлона, докато черешите омекнат хубаво.

Накрая добавяте лимонтузуто и пълните в бутилки. Сиропът ще бъде по-концентриран.

Пробвайте рецептата, продуктите за която ще откриете ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари