IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красота и здраве през лятото – 5 уелнес тенденции за следване

19 юли 2023 10 40

Осигурете си един прекрасен сезон

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лятото на 2023 година най-накрая е тук, а горещото време вещае безгрижни и дълги дни на плажа с коктейл в ръка. Готови сме да посрещнем сезона на банските, отпуските и пътуванията, като вече сме подредили гардероба с тениски, поли и рокли, а идеите ни за свежи напитки се обогатяват с всеки ден.

Лятото обаче понякога идва с няколко притеснения, особено за хората, които спазват здравословни режими на хранене и тренировки. Докато зимата е много по-лесно да отидеш на фитнес, защото няма възможност за разходка или плаж, то през лятото задачата става доста по-трудна. Тогава сме по-склонни да се отпуснем и да забравим за режимите, които сме следвали през изминалите месеци. За щастие този сезон има шепа уелнес тенденции, които със сигурност ще направят това лято най-доброто досега.

Въпреки че лятото често означава късни вечери, партита и липса на време за здравословни режими, има много начини да се насладите на сезона, без да съжалявате на следващия ден. Независимо дали имате големи здравословни и фитнес цели или просто искате да се чувствате най-добре всеки ден, включването на следните практики в лятната ви рутина може да окаже голямо влияние.

Уелнес тенденции за следване през лятото

1. Безалкохолни коктейли и въздържание

Докато чаша розе на покрива обикновено е основна храна през лятото, много хора експериментират с трезвост и разменят своите алкохолни напитки за вкусни безалкохолни коктейли. Прекомерната дългосрочна консумация на алкохол може да бъде свързана с различни рискове за здравето, но дори и в краткосрочен план, все повече и повече хора преминават през махмурлука, социалната зависимост, лошия сън, забавеното възстановяване и тревожността, които могат да последват дори една алкохолна напитка. Да не говорим, че спирането на алкохола може да означава голяма полза за портфейла ви.

сух януари,

Снимка: iStock

Въздържанието от алкохол през лятото е нарастваща тенденция, за която телата ще ви благодарят. Ако и вие сте любопитни, експериментирайте със замяната на вашата бира, вино или алкохол с безалкохолна или любима напитка, която все още е освежаваща, но няма да навреди на фигурата или главата. Започнете със сода, плодов сок или фреш, които да бъдат свежо допълнение към обяда или вечерята.

2. Сънят е приоритет

Ако се чудите какво да поставите на първо място в списъка си с приоритети, сънят е вашето решение. Сдобиването с необходимото количество отново се завръща като водеща тенденция в здравето, така че е време да започнете да я следвате, ако все още не го правите.

спане, маска

Снимка: iStock

За да получите 8 или повече часа сън, има няколко неща, с които трябва да се съобразите и да изпълните преди лягане. Първо и най-важно, уверете се, че спалнята ви е тъмна, тиха и с комфортна температура. Второ, опитайте се да поддържате рутина за лягане всяка вечер, включително избягване на използването на телефона ви в продължение на 30 минути преди да изгасите осветлението. И накрая, не забравяйте добрата тренировка през деня и спокойната медитация за успокояване на ума след вечеря.

3. Електролити

Всеки знае, че трябва да пие много вода, за да остане хидратиран, но знаете ли, че по време на тренировка или изпотяване губим не само течности, но и хранителни вещества? Хидратирането чрез обикновена вода остава важно, но тази година ви препоръчваме да се съсредоточите и върху приема на електролитни напитки.

електролити istock

Снимка: iStock

Електролитите са основни минерали, като натрий, калий и калций, които са жизненоважни за телесните функции и лесно се губят с потта. Водата сама по себе си не може да доведе до оптимална хидратация. Тялото се нуждае от електролити, за да абсорбира действително водата. Добавете ги към чашата с вода, за да си набавите основните минерали, загубени чрез изпотяване, и да помогнете за поддържане на подходящи нива на хидратация по време на физическа активност в горещото време.

4. Правилото 80/20

Отминаха дните на драстични и ограничаващи навици в храненето, с които се промотира бързо отслабване и извайване на стегната фигура. Това лято ще живеем най-добре, фокусирайки се върху малки, ежедневни положителни навици, като същевременно се наслаждаваме напълно на живота си. Докато предишните години възхвалявахме взискателни промени в начина на живот, това лято се базира основно на здравословните дни и по-добрия живот.

салата, диета,

Снимка: iStock

Като форма за намиране на баланс между постигането на здравни цели, докато все още се наслаждавате на живота, методът 80/20 е на мода този сезон. В основата му е следното правило – 80% от храните, които ядете, са богати на хранителни вещества, които ви карат да се чувствате добре, докато 20% са храни, които искате да ядете за чисто удоволствие. Това означава да приемате плодове, зеленчуци и други храни, които карат тялото ви да бъде здраво, но също така да не се лишавате от нещата, които ви харесват.

Това правило важи и за други здравословни навици в живота ви. Ако движите тялото си, хидратирате се достатъчно, спите добре и медитирате, не е нужно, а и не трябва, да се чувствате виновни за онези дни, когато не ставате от дивана или сте излезли до късно с приятели.

Плодове в диетата – кои са с най-малко въглехидрати?

Гъбен чай – здравословен ли е?

Хроно хранене – как да ядете според биологичния часовник?

5. Ходещи подложки

Най-модерната нова технология, в която всички се кълнат, са подложките за ходене, които могат да поддържат енергията ви през целия работен ден, докато гледате телевизия или разговаряте по телефона. Това е заместител на времето, когато не можете да излезете навън поради различни причини, но все още искате да направите онези прословути 10 000 крачки, за които всички лекари говорят.

Какво всъщност представлява подложката за ходене? Представете си бягаща пътека, която се задвижва от вашите стъпки. С други думи, вместо машината да задава темпото, тя слуша вас и се контролира от желанията и възможностите ви. Вървете по-близо до предната част за по-бързи обороти, а доближаването до края забавя хода на подложката.

ходеща подложка,

Снимка: iStock

Другото, заради което подложките бележат скок в търсенето, е фактът, че са леки, лесно сгъваеми и удобни за съхранение в килера или под леглото. За разлика от бягащите пътечки, те са тихи и могат да се сложат дори до бюрото ви, за да ходите върху тях, докато работите.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари