IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранителни добавки – пет, които да пиете през лятото

2 юни 2023 10 50

Защото имате нужда от тях

Снимка: iStock

Снимка: iStock

От партита на открито през целия сезон до постоянното носене на къси панталони и рокли, абсолютно нищо не може да попречи на доброто ни настроение през лятото – освен непрекъснатото подуване на корема, смущаващите пъпки или досадната хрема. На помощ идват хранителните добавки, за да се справим с всичките си летни притеснения за уелнес.

В социалните мрежи и интернет сайтовете можем да намерим множество информация за добавките, които да включим в храненето си, но дали всичко, което четем всъщност е истина? Последното нещо, което искаме, е да провалим лятото си, защото сме сгрешили с избора на съставки и вместо да получим желаните резултати, трябва да се справяме с още по-големи проблеми.

Затова си има експерти, които знаят какво правят и какво да препоръчат, включително и добавки, за да усъвършенстваме тялото си през лятото. Важно е да запомните, че всеки организъм е различен и има различни нужди, така че не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, за да създадете персонализирана рутина, която работи най-добре за вас.

Все пак можете да използвате следния списък като отправна точка, за да си помогнете за справянето с някои често срещани летни уелнес неволи, заедно с диета, богата на хранителни вещества. Представяме ви пет одобрени от експертите добавки за надграждане на вашата лятна рутина.

5 хранителни добавки за лятото

1. Витамин С

Независимо дали плановете ви в летния списък включват пътуване до Италия или сдобиване с тен на местния плаж, смятайте, че витамин С е задължителен. Той е чудесен имуностимулатор и може да помогне с всякакви проблеми по време на вашите приключения. Също така помага за поддържане на здравето на кожата през лятото и лекува слънчеви изгаряния, тъй като е страхотен антиоксидант.

Тъй като витамин С е антиоксидант, той помага за защитата на вашите клетки срещу ефектите на свободните радикали. Това са молекули, произведени когато тялото ви разгражда храната в енергия или е изложено на замърсен въздух, или ултравиолетова светлина от слънцето.

витамин С,

Снимка: iStock

Тъй като телата ни не произвеждат витамин С, трябва да зависим от хранителни източници. Тук включваме напомняне да се запасите с цитрусови плодове, киви, ягоди, червени и зелени чушки, картофи, домати и броколи. Също така може да разчитате на перорална добавка, за да получите необходимите хранителни вещества. За възрастна жена средното дневно препоръчително количество витамин С е 75 mg.

2. Витамин А

Докато повечето хора могат да получат достатъчно витамин А от консумацията на храни като месо, риба, яйца, моркови, сладки картофи и зелени листни зеленчуци, хората с кистозна фиброза, болест на Крон, улцерозен колит и цьолиакия са по-склонни да изпитват дефицит на важното хранително вещество.

През лятото витамин А е особено важен, тъй като помага за предпазване от увреждане на очите от слънцето и ви позволява да виждате цветовете по-ярки и ясни. Той също така е противовъзпалително, което може да помогне при всеки допълнителен стрес за кожата и тялото от околната среда.

витамин А,

Снимка: iStock

Хранителните добавки с витамин А обикновено идват под формата на ретинил палмитат и бета-каротин или комбинация от двете. Що се отнася до това от колко витамин А се нуждаят възрастните жени, лекарите препоръчват 700 микрограма на ден.

3. Пробиотици

Нека бъдем честни – няма нищо по-лошо по време на пътуване или ваканция от справянето с храносмилателни проблеми, особено подуване на корема и стомашно разстройство. И основният виновник за тези неща е дисбалансиран чревен микробиом. Тук влизат пробиотиците или живи микроорганизми, които насърчават здравето на червата – независимо дали под формата на добавки или от хранителни източници – които могат да наклонят баланса в полза на по-малко газообразуващи бактериални щамове, което води до по-малко газове и подуване.

Пробиотиците помагат за поддържането на здрав чревен микробиом и могат да предотвратят стомашно-чревни разстройства. Именно затова е добре да се заредите с ферментирали, богати на пробиотици храни, включително кисело зеле, мисо, кимчи и хляб с квас.

пробиотик, пробиотични

Снимка: iStock

Важно е да запомните, че не всички пробиотици са еднакви и това как всеки индивид ще реагира на тях може да варира. За да поддържате храносмилателната си система под контрол, изберете висококачествени пробиотици и ги приемайте според указанията. Когато търсите най-доброто решение за вас, помислете за видовете използвани бактериални щамове, кои щамове и/или марки са изследвани за тяхната ефективност и как трябва да се съхраняват пробиотиците.

4. Омега-3 мастни киселини

През лятото обикновено сме много по-активни и се нуждаем тялото ни да е в перфектна форма, ако искаме да постигнем някоя от здравните си цели и да се възползваме максимално от топлото време. Организмът ни се нуждае от омега-3 мастни киселини за много функции, особено когато сме активни, защото помагат за всичко – от мускулна активност до растежа на клетките и повишаване на енергията.

омега-3 мастни

Снимка: iStock

Но това не е всичко. Лекарите обясняват, че омега-3 мастните киселини са чудесни за хидратиране и защита на кожата, благодарение на своите противовъзпалителни ефекти. Изследванията показват, че добавките с рибено масло могат дори да намалят възпалението, предизвикано от слънцето, и могат да осигурят облекчение от слънчево изгаряне. Това обаче не трябва да ви навява на мисълта да пропускате слънцезащитния си крем.

Омега-3 мастните киселини не могат да бъдат произведени от тялото, така че трябва да си ги набавяме чрез храна като скумрия, сьомга, семена от чиа и орехи или добавки като рибено масло, което се предлага под формата на капсули или хапчета.

5 ползи от приема на натурални хранителни добавки

Добавки за по-силен имунитет – какво се случва с тялото, когато не ги пием?

Добавки за отслабване – как ни вредят

5. Мелатонин

Мелатонинът действа като естествено произвеждан хормон в тялото, който му казва, че е време да заспи. Под формата на добавка той може да ви помогне да се почувствате сънливи, което може да е полезно, когато сте извън обичайния си график за сън или се борите с безсъние. Сънят играе голяма роля за нашите енергийни нива и настроение, така че оптималното му количество е много важно. Проучванията показват, че мелатонинът може да удължи общото време на сън, да съкрати времето, необходимо за заспиване и да подобри качеството на съня.

мелатонин, сън,

Снимка: iStock

Правилната доза може да варира от човек на човек, така че говорете с вашия лекар, преди да приложите сънотворното. Ако използвате мелатонин за подобряване на качеството на съня, експертите предлагат да го приемате 30 минути преди лягане за максимална ефективност. Освен това добавката се препоръчва за употреба само когато имате нужда от нея, а не всеки ден. Тялото ви редовно произвежда мелатонин, от който се нуждае, така че е важно да обсъдите по-дългосрочни решения с вашия лекар, ако страдате от безсъние.

Този текст има само информативен характер и не заменя консултацията с лекар. За по-експертно мнение относно добавките и как да ги включите в режима си, свържете се с професионалист.

За още тенденции за красотата и здравето, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари