IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добавки за по-силен имунитет – какво се случва с тялото, когато не ги пием?

11 ноември 2021 18 00

Витамин D е особено важен по време на пандемия

IStockphoto

IStockphoto

По време на пандемия, освен COVID-19, има много други вируси и сезонен грип, от които да се притесняваме. И със застудяването навън, всеки от нас търси начини да повиши защитните сили на организма, да се предпази от тях по някакъв начин. Това може да стане чрез приема на някои натурални средства, както и добавки, препоръчани от специалисти.

„Имаме късмет да живеем в епоха, в която можем да засилим имунната си система и да предотвратим заболявания чрез диета и хранителни добавки. Но това невинаги е било достъпно за всяко поколение“, коментира пред Eathis Триста Бест, според която добавките за повишаване на имунитета са широко разпространени днес и имат големи ползи за здравето като цяло.

Какво представляват добавките за по-силен имунитет?

Най-често срещаната форма на добавки за повишаване на имунитета са витамините под формата на хапчета.

„Те се предлагат в индивидуална витаминна форма като витамин D или C, а може да са патентована смес, която комбинира множество хранителни вещества в едно като цинк, витамин С, витамини от група В, селен и други“, продължава Бест.

лимони, хапчета,

Istock

Основното, което правят добавките, е да намалят риска от цитокинова буря – реакция на имунната система, която води до разболяване. Те имат противовъзпалителен характер и засилват устойчивостта на организма срещу болестотворните микроорганизми, попаднали в него по един или друг начин.

През октомври д-р Антъни Фаучи коментира, че витамините D и С са единствените наистина ефективни добавки за имунитет, които трябва да се приемат.

Какво се случва, когато не пием добавките?

Стресът се увеличава

Повишаване нивото на стреса е един от основните странични ефекти при спиране приема на добавки за по-силен имунитет. По думите на Кортни Д'Анджело, автор на книгата GoWellness, това може да бъде причината за един порочен кръг, от който няма излизане.

„Възможно е нивата на стрес да се увеличат, ако имате по-слаба имунна система. Ако този стрес стане дългосрочен, може да отслаби още повече отговора на имунната ви система“, казва тя пред Eathis.

Тялото се заразява много по-лесно

Сигурно си казвате: „Аз съм здрав, защо ми е да се тъпча с витамините?!“, но все пак, в сезона на вируси, е добре да взимате нещо от превантивна гледна точка. А и все пак, с наближаването на зимата рискът от хващане на настинка и грип е много по-голям.

добавки, хапчета,

Istock

„Изборът да не приемате добавка, поддържаща имунитета, може да ви изложи на по-голям риск от получаване на общи заболявания като обикновен грип или дори стомашни вируси“, казва още Бест. И изтъква, че тогава тялото е по-податливо на вируси, с които по-трудно се бори.

Тежко протичане на болестта

Колкото по-силна е имунната ви система, толкова по-голям е шансът да изпитате по-малко тежки симптоми, ако се разболеете през есента или зимата.

„Заедно с по-ниския имунитет и по-голяма чувствителност, индивидът, който избере да не приема имуностимулираща добавка, е изложен на по-голям риск заболяването да протече по-тежко и да продължи по-дълго“, казва още Триста Бест.

Специалистът разкрива, че когато имунитетът е по-силен, тялото също може да се сблъска с вируси, но ще ги отблъсне по-лесно.

чай, лимон,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари