IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаба имунна система – какви са причините и симптомите?

31 декември 2020 08 30

За да подобрите здравето си, трябва да се храните добре и да се движите

Снимка: iStock

Ако сте имали постоянни, повтарящи се инфекции, може да страдате от слаба имунна система. Според доктор Луис Малинов, най-честата причина за отслабен имунитет е възрастта, но това не е единственият потенциален фактор.

„По-слабата имунна система отваря вратата за по-голяма вероятност от инфекции и рак“, казва Малинов пред Insider. За щастие има начини за откриване и лечение на отслабена имунна система.

Какво отслабва имунната система?

Освен възрастта, има много други фактори, които могат да доведат до отслабена имунна система. „Недостатъчният сън е друга вероятно честа причина за слаб имунитет и дори само една нощ с лошо спане може да влоши здравето ви“, казва Малинов.

Ако обаче сте млади и спите достатъчно, но въпреки това смятате, че може да имате отслабена имунна система, ето някои други потенциални причини:

Нездравословен начин на живот: Малинов казва, че нездравословният начин на живот се състои от неадекватен сън, липса на активност и слънчева светлина, както и ядене на преработени храни. Здравословните храни имат правилните съставки, за да засилят имунния отговор. Алкохолът е директен токсин за костния мозък и твърде многото спиртни напитки незабавно влошават имунната защита.

Лекарства: Хроничната употреба на стероиди и други лекарства за потискане на имунната система са основните виновници за нейното отслабване. Тези медикаменти често се използват за лечение на автоимунни разстройства като ревматоиден артрит, лупус, болест на Крон. Преди да бъдат приети, е задължително да се консултирате с лекар относно дозата и времето, за което трябва да ги пиете.

грип, жена,

Снимка: Pixabay

Разстройства на имунната система: Това е всяко състояние, при което имунната система не работи както трябва. Човек може да се роди със слаб имунитет, известен още като първичен имунен дефицит, или да има състояние, което го отслабва (като СПИН или левкемия).

Автоимунни заболявания: Един вид нарушения на имунната система са автоимунните заболявания, като ревматоиден артрит и болест на Крон, при които тя неправилно идентифицира част от тялото като потенциална инфекция и я атакува. Експертите все още не са сигурни какво точно причинява автоимунните заболявания, въпреки че се смята, че това е комбинация от генетика и отключващо събитие.

Признаци, че имате слаба имунна система

Повтарящи се, продължителни инфекции: Работата на имунната система е да идентифицира, насочва и унищожава вируси, бактерии и клетки, които не принадлежат към тялото. Ако човек рутинно се разболява, имунната му система вероятно не си върши работата правилно. Други причини за повтарящи се инфекции могат да включват тежък стрес или продължителна употреба на тютюневи изделия.

Постоянна умора: Изследванията показват тясна връзка между нервната и имунната системи. Когато едната не работи правилно, то другата веднага изпитва дисбаланс, което може да доведе до хронична умора. Други фактори, допринасящи за изтощението, могат да включват хормонални проблеми, проблеми с психичното здраве и повишени нива на стрес.

умора, ученичка

Снимка: Pixabay

Кожни обриви и дразнене: Хората често забравят, че кожата е орган, който взаимодейства с имунната система и разчита на нея за защита. Отслабените имунни отговори са свързани с различни кожни заболявания, включително контактен дерматит и псориазис. Тези състояния могат да бъдат свързани и с генетични предразположения.

Проблеми със стомаха: Последните изследвания показват, че имунната и стомашно-чревната системи са сложно свързани, като отслабеният имунитет е потенциално свързан с проблеми с червата. Генетичната наследственост, някои лекарства и дори повтарящи се операции също могат да бъдат потенциални причини за стомашни проблеми.

Бавно заздравяващи рани: Имунната система играе ключова роля в зарастването на рани, поради което не е изненадващо, че отслабването ѝ е свързано с бавното им лекуване. Други причини за това могат да включват ниски нива на човешки растежен хормон, недостиг на цинк или диабет.

Ако вие или някой ваш близък изпитва някой от тези симптоми на отслабена имунна система, трябва незабавно да се свърже с лекар за консултация.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари