IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 билки, които ще подсилят имунната ви система

1 септември 2020 09 00

Есента е съвсем близо и трябва да се погрижим за здравето си

Снимка: iStock

Независимо дали се подготвяте за сезона на настинката и грипа, или просто искате да се погрижите за здравето си, имунната ни система трябва да остане силна и непокътната. Тя е отговорна за предотвратяването и борбата с инфекциите и когато работи на пълни обороти има по-малък риск да се разболеете.

Важно е да се отбележи, че не може да разчитате единствено и само на билките, за да се предпазите от болести. За да имате силна имуннаа система трябва да се снабдите с определени витамини, да се храните здравословно, да спите добре и да спортувате. И, разбира се, най-добрият начин да намалите риска от заболяване, е като миете често ръцете си и избягвате контакти с болни хора.

болен, грип

Снимка: Pixabay

Но освен тези препоръчителни практики, някои билки могат да донесат допълнителни ползи за имунната ви система. Много от тях са антагонистични на патогените, което означава, че те се борят активно с микроорганизми като вируси и бактерии. Д-р Дебора Белард препоръчва използването на различни билки и подправки при готвене за постигане на по-добро здраве. 

"Включването им в здравословна диета може сериозно да помогне на имунната ни система да се справи с инфекциите", казва тя пред Insider.

4 билки, които ще подсилят имунитета

Ехинацея

Ехинацеята е билка с много приложения. Според учените, тя има свойства, които могат да облекчат болката и да намалят възпалението. Освен това притежава и антивирусни и антиоксидантни свойства. Това я превръща в идеалната билка за поддържане на имунната система и засилване на нейната функция. 

Доклад от 2006 година установява, че приемането на ехинацея при симптоми на настинка, може да облекчи състоянието и да намали неговата продължителност. Освен това, друг доклад от 2020 годиан показва, че билката може да бъда от полза при остри респираторни инфекции. ако се приема в началото на заболяването. Това е така, защото тя може да намали нивата на провъзпалителни цитокини, които са свързани с възпаление и респираторни инфекции.

ехинацея istock

Снимка: iStock

Д-р Майкъл Фрост казва, че ако чувствате, че сте били изложени на много микроби или имате чувството, че се разболявате, опитайте да приемате ехинацея два или три дни подред. Следвайте инструкциите за дозиране на етикета на продукта, който съдържа тази билка. Може да сложите и малко ехинацея в чая си, но преди това се консултирайте с експерт. 

Чесън

Чесънът е мощна антимикробна билка, която действа най-добре на червата. Смята се, че се бори ефективно с паразитите в стомаха. Според учени, свойствата на чесъна могат да помогнат в борбата с гръдните и респираторните инфекции.

Чесънът съдържа алицин и се смята, че това е съединението, което го прави антибактериален. Според доклад от 2014 година, това помага при борбата с бактерии като салмонела и Е.коли, които причиняват хранително натравяне. На всичкото отгоре д-р Фрост казва, че чесънът е идеален за укрепване на храносмилателната система. 

чесън istock

Снимка: iStock

Освен това е открито, че той се бори с обикновената настинка, благодарение на своите антивурисни свойства. 

Женшен

Според проучване, тази билка хипоталамичната, хипофизната и надбъбречната ос, отговорна за регулирането на рекациите на имунната система при стрес. Хроничният или тежък стрес могат да отслабят имунитета, така че е важно да поддържате тази ос силна.

женшен istock

Снимка: iStock

Женшенът може да помогне в това начинание като поддържа баланса на имунната система. Той регулира различни видове имунни клетки, включително Т и В клетките. Д-р Фрост казва, че тази билка е много силна и задължително трябва да се консултирате с билкар, ако мислите да я включвате в менюто си. 

Може да консумирате женшен като си направите чай или пък вземете хранителни добавки с билково съдържание.

Рейши

Рейши е вид гъба, която съдържа бета-глюкани, за които се смята, че стимулират различни видове клетки в имунната система. Сред тях са моноцити и дендритни клетки, които могат да открият инфекции и да се борят с тях. Има доказателства, че бета-глюконите в рейшите могат да имат антитуморни ефекти, които спират растежа на раковите клетки. 

Необходимо е обаче да се направят още изследвания, за да се разберат по-добре ползите от гъбите Рейши.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

българин ( преди 3 години )
мурсалски чай с няколко капки клеева тинктура всяка сутринчаша топла вода с лимон и мед вечерчай от шипки през денязеленчуци и плодове от селоповече работа на откритоима много родни храни, които ще ви направят здрави без да е необходимо да ядете храни от другия край на света на космически цени и със спорен произход, обработка и съхранение докато стигнат до вас.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар