IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои билки правят косата по-красива?

14 септември 2019 13 00

Ето на какво да наблегнете за есента

Istockphoto

През лятото много хора берат билки, за да пият истински ароматен чай през студените зимни дни. Ако все още не сте го направили, сега е идеалното време да отидете на някое чисто място в гората и да потърсите онова, което ви трябва.

Веществата в различните видове чай помагат при здравословни проблеми. Те подпомагат имунната система и предпазват тялото от вируси, но се грижат и за състоянието на косата, която на старта на новия сезон се нуждае от освежаване и подхранване.

Мента, мащерка, липа, чай от джинджифил... Хората пият онова, което е по вкуса им. Ето на кои билки да наблегнете, за да имате по-хубава коса:

жълт кантарион

IStockphoto

Жълт кантарион

Ако през уикенда планирате ходене до Витоша или някоя друга планина, със сигурност ще намерите от билката, която цъфти в жълто. Тя съдържа вещества като витамините А, C и Е, които подхранват косата. Танините в растението, което може да си наберете за чай, укрепват космените фоликули и намаляват косопада през есента.

Кумаринът в жълтия кантарион насърчава растежа, а катехините са веществата, които подобряват междуклетъчната обмяна и така премахват токсините от кожата на скалпа. Маслото от билката може да се използва за маска на косата поне веднъж седмично.

Ехинацея

Билката се използва най-вече по време на грипния сезон, защото гони вирусите и настинките. Тя благоприятства регенерацията на тъканите и клетките в тялото, а това е предпоставка за по-здрава и гъста коса.

Ехинацеята е богата на феноли, които предпазват клетките от увреждане и вредното влияние на UV лъчите. В края на лятото тези вещества имат способността да подобрят структурата на косъма и действат като антиоксидант за кожата на главата. Положителното им влияние върху имунната система се отразява добре и на косата. Чаят от билката е пълен с витамините А, B, E, както и минералите магнезий, калий, желязо, които правят косата по-здрава и еластична.

Бъз

Точно по това време на годината много хора берат зърна от черен бъз, които слагат в буркани със захар. От тях се получава сладък сироп, който има мощно действие върху имунитета през зимата. Както и гореспоменатите, тази билка също съдържа антиоксиданти, които намаляват действието на свободните радикали в клетките и подобряват растежа на косата.

Приемът на сироп от черен бъз предпазва скалпа от възпаление и подсилва космените фоликули, с които намалява косопада през есента.

масло от гроздови семки

IStockphoto

Екстракт от гроздови семки

Друг биопродукт, който неутрализира вредните свободни радикали. Полезен е за здравето на косата и кожата. Екстрактът от гроздови семки съдържа голямо количество витамин Е и С. Маслото, което се получава, има хидратиращо действие за косата. Затова се използва за маски в края на лятото, когато косата е суха и изтощена заради силните слънчеви лъчи и морската вода.

Антиоксидантите, мастните киселини и витамините в екстракта от гроздови семки подхранват косата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари