IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грозде – задължителният плод в менюто ви

8 септември 2023 10 30

Защо да го хапвате по-често

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Гроздето е ценен плод за хората от почти всяка възраст – често срещан десерт при децата, звездна съставка в любимото ни разхлаждащо питие през лятото и хрупкав снак между обилните порции за обяд и вечеря. Да не споменаваме, че е прекрасно допълнение към летните събирания с приятели, където може да поставите зрънца грозде измежду вкусни парчета сирене.

Хубавото е, че колкото сортове и продукти с грозде има на света, с тях върви също толкова впечатляващо количество ползи за здравето, включително антиоксидантни и хранителни вещества, които поддържат имунното здраве, здравето на мозъка и очите, както и много други.

От всички плодове, които можете да намерите, гроздето може да има една от най-богатите и интересни истории. Археологическите доказателства показват, че отглеждането му датира още от 6500 г. преди новата ера в Близкия изток, като културната митология смята, че тези гроздови зрънца символизират плодородието и изобилието. Популярността на плода скоро се разпространява навсякъде, главно благодарение на винопроизводството.

Тези кръгли плодове съществуват под много различни сортове с различни цветове – зелено, синьо, лилаво, червено, розово. Вкусовите профили на тези видове варират от тръпчив до сладък, като някои са идеални за похапване в естествена форма, а други служат за готвене. Разбира се, едно от най-известните приложения на гроздето е във винопроизводството.

Оказва се обаче, че освен за създаването на вкусни бели, червени и розе вина, гроздето може да послужи и за обогатяване на организма с полезни вещества, които да се грижат за цялостното ни здраве.

Здравословни ползи от гроздето

1. Антиоксиданти за повишаване на имунитета

Ако искате да спестите болнични дни тази година, гроздето е задължително допълнение към вашата количка с хранителни стоки. Тези вкусни зрънца са пълни с витамин С и растителни съединения, включително ресвератрол, кверцетин и антоцианини. Всички те служат като антиоксиданти в тялото, намаляват възпалението и защитават от свободните радикали, причиняващи заболявания.

грозде Pixabay

Снимка: Pixabay

Ресвератролът е утвърден широкоспектърен противораков агент, който се справя с десетки разновидности на тази диагноза – от рак на мозъка и стомашно-чревния тракт до рак на щитовидната жлеза и костите. Кверцетинът е също толкова полезен в борбата с ракови заболявания, като помага за елиминирането на ракови клетки чрез множество механизми в техния клетъчен растеж и метаболитни цикли. И разбира се, не можем да забравим антоцианините, които инхибират растежа на ракови клетки, разпространението им и дори отслабват резистентността им към лекарства, което ги прави по-чувствителни към химиотерапия.

2. Помага за зрението

Гроздето съдържа фитонутриентите лутеин и зеаксантин. Тези растителни химикали всъщност са пигменти от семейството на каротеноидите, добре известни с това, че подобряват здравето на очите. Лутеинът и зеаксантинът са особено ефективни за здравето на очите, тъй като са единствените два каротеноида, които всъщност се натрупват в ретината. Това им позволява да се борят срещу свързаните с възрастта очни заболявания, включително макулна дегенерация и катаракта.

3. Защитава сърцето

Що се отнася до здравето на сърцето, гроздето е сериозен източник на витамин К, калий и разбира се, растителни съединения. Витамин К играе важна роля в съсирването на кръвта, което е от ключово значение не само за заздравяването на рани, но и за предотвратяването на сърдечни проблеми, свързани със съсиреци, като инфаркт и инсулт.

алма, индийско

Снимка: Pixabay

Междувременно ресвератролът може да подобри нивата на холестерол и да помогне за понижаване на кръвното налягане. Въздействието му върху сърдечните заболявания е широко документирано в изследванията, както и това на кверцетина. Проучванията показват също, че екстрактът от гроздови семена е особено ефективен при лечение на високо кръвно налягане. Поддържането на добри нива на холестерол и кръвно налягане е от първостепенно значение за избягване на по-опасни последици от сърдечните заболявания.

4. Здрави кости

Оставете настрана млечните продукти, гроздето е тук, за да ви даде още повече сили за укрепване на костите. Когато става въпрос за растеж и поддържане на здрави кости, не само калцият си струва да бъде споменат. Витамините К и С, минералите мед, калий и магнезий също са важни за поддържането на здрава костна система, а всички те могат да се намерят в гроздето.

5. Естествен източник на мелатонин

Ако имате някакви проблеми със съня, гроздето е отличен естествен източник на мелатонин – основният хормон, участващ в регулирането на цикъла заспиване-събуждане. Това означава, че плодът е страхотно решение, за да поддържате способността си да заспите навреме и да спите непробудно, като потенциално се справя с проблеми и различни нарушения на съня.

6. Метаболитно здраве и стабилност

Този сочен плод също помага за регулиране на кръвната захар и поддържането на здравословен метаболизъм. Съдържащият се в гроздето ресвератрол едновременно намалява инсулиновата резистентност и подобрява гликемичния контрол – способността на тялото да се справя с повишаването на кръвната захар.

грозде Pixabay

Снимка: Pixabay

Дългосрочно проучване с над 3 милиона участници установява, че консумацията на плодове, особено грозде, е свързана с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. Плюс това, повечето сортове грозде са с нисък гликемичен индекс, което означава, че те няма да повишат кръвната захар толкова бързо или толкова драстично, както биха направили други храни с висок гликемичен индекс. Това дава на тялото повече време да метаболизира правилно естествените захари, съдържащи се в гроздето.

Компот от грозде – как да го приготвите?

5 причини да ядете повече червено грозде

Семките от грозде пазят сърцето

7. Защитава здравето на мозъка

Нашият мозък също може да се възползва от ежедневната порция грозде, главно поради съдържанието на ресвератрол, вода и витамин В6. Ресвератролът е свързан с невропротективни механизми, които могат да помогнат за предотвратяване на невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер. Кверцетинът, открит в гроздето, също може да се похвали с подобни ползи за мозъка.

Междувременно, рандомизирано контролно проучване установи, че добавката с екстракт от грозде е свързана с подобрена когнитивност при по-възрастни хора. Гроздето също е с над 80% вода, жизненоважен елемент за здравето на мозъка, подпомагайки комуникацията на мозъчните клетки, премахвайки токсините и отпадъците от мозъка и доставяйки хранителни вещества на този толкова важен орган.

грозде, istock

Снимка: iStock

Всички тези въздействия се равняват на способността на хидратацията да подобрява паметта и познавателните способности, като същевременно намалява вероятността или тежестта на разстройства на настроението, главоболие и заболявания, свързани с мозъка. Витамин B6, намиращ се в гроздето, също поддържа здравословното развитие на мозъка.

8. Пълно с витамин от група В

Гроздето е впечатляващ пример, когато говорим за храни, богати на витамини от група В. В него ще намерите значителни количества на витамин В6, тиамин и рибофлавин. Освен че е полезен за мозъка, витамин В6 също играе решаваща роля за цялостното здраве на нервната и имунната система. Междувременно тиаминът (В1) е важен за метаболизма на макронутриентите, а рибофлавинът (В2) подпомага производството на червени кръвни клетки, имунната функция и цялостния растеж и развитие.

9. Здрава и блестяща кожа

Гроздето може да помогне дори за подобряване и поддържане на здравето на кожата. Ресвератролът не само помага за намаляване на възпалението в кожата, но и за защитата ѝ от UV лъчи, бръчки и меланом. Това фантастично растително съединение дори помага за стимулиране на производството на колаген, което допълнително помага за забавяне признаците на стареене. Съдържанието на вода в гроздето също насърчава хидратирана и здрава кожна бариера.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари