IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Компот от грозде - как да го приготвите?

6 септември 2020 10 30

Плодът е богат на много витамини и минерали

Снимка: Pixabay

Гроздето е един от най-популярните плодове в края на лятото. То е вкусно и полезно и може да се консумира както в суров вид, така и под вид на напитка. Едно от най-честите му приложения е за направата на вино за зимата, но гроздето служи за още много неща. Интересното е, че съществуват много сортове от този плод, но само около 20 са годни за консумация.

В момента сред най-големите производители на грозде са Италия, Франция, Испания, Съединените щати, Чили и Мексико. В България плодът се появява преди повече от 3000 години в долината на Тракия. Сега, нашата страна също може да се похвали с производството на хубаво вино.

грозде Pixabay

Снимка: Pixabay

Освен че е основна съставка за вкусни напитки, гроздето е изключително полезно за организма. То е богато на витамините А,С,В, които помагат за укрепването на нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и зрението. В него ще намерите и много калий, магнезий, калций, фосфор и желязо. 

Днес няма да ви покажем как се прави вино, а ще ви разкрием една друга рецепта, която е също толкова вкусна. Говорим за компот от грозде, който се приготвя лесно и бързо. 

Как да приготвим компот от грозде

Необходими съставки:

2 кг бяло грозде

4-5 с.л. захар на буркан

По 2 зърна карамфил на буркан

1 канелена пръчка

Начин на приготвяне:

Първата стъпка за направата на компота е да си извадите точен брой буркани. След това измерете колко вода ще ви е нужда за напълването им и я напълнете в подходящ съд. Сложете я да заври заедно със захарта, пръчката канела и зърната карамфил. 

Докато водата заври, вие измийте добре и почистете гроздовите зърна. Изберете здрав и големи зърна, които да сложите в бураните. Плодът трябва да стига до 2 пръста под гърлото. 

грозде Pixabay

Снимка: Pixabay

Залейте гроздето с горещия захарен сироп и веднага затворете бурканите. Стерилизирайте ги за 10-15 минути, след което ги оставете да изстинат. 

Необходимите продукти за тази рецепта ще намерите ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари