IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летни горещини – как да предпазите здравето си

16 юли 2023 10 30

Температурите тръгват нагоре, така че внимавайте

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тази седмица се очаква температурите у нас да достигнат над 40 градуса в някои райони на страната, отбелязвайки рекорд за годината. Въпреки че чакахме лятото твърде дълго, не трябва да прекаляваме с времето на открито, защото прекалено силното слънце и високите температури могат сериозно да повлияят на здравето ни.

Докато горещите вълни могат да се влошат, кризите в общественото здраве могат да бъдат предотвратени. Ето защо много държави разработват системи за ранно предупреждение, повече обществено образование и обществени ресурси, като центрове за охлаждане, където хората могат да избягат от високите температури.

Съветите за безопасност през лятото могат да ви звучат твърде познато – ограничете дейността на открито, особено през пиковите часове, хидратирайте се и се разхладете на обществено място като библиотека или кафене, ако нямате климатик у дома. В по-дългосрочен план мерки като засаждане на дървета за сянка и инсталиране на отразяващи хладни покриви на определени места могат да помогнат за изграждането на устойчивост срещу горещо време в домовете и общностите.

Как да победим горещината?

1. Бъдете умни

Най-добре е да избягвате излизането през най-горещите часове на деня, но понякога това не може да бъде избегнато. Когато сте на пряка слънчева светлина, носете и нанасяйте редовно слънцезащитен крем и покрийте главата си с шапка. Не забравяйте да правите редовни почивки на закрито или в сенчесто място, за да избегнете топлинно изтощение или топлинен удар. Носенето на светли, широки дрехи също ще ви помогне да запазите ниска температура на тялото.

2. Охлаждане

Топлината излиза през кожата, която е най-големият орган в тялото. Така че, колкото повече кожа можете да охладите, толкова по-добре.

гореща вълна

Снимка: iStock

Има различни методи за това как да охладите кожата си в горещо време. Например намокрянето на тениска и поддържането ѝ мокра може да бъде много ефективно. Ако предпочитате да не се разхождате с мокри дрехи, можете да си купите охлаждащ спрей или хладният душ ще свърши също толкова добра работа. Можете бързо да се охладите, като поставите ръцете и краката си в студена вода. Китките и глезените имат много точки на пулса, където кръвоносните съдове са близо до кожата, така че ще се охладите по-бързо.

3. Пийте много вода

В горещо време е важно да избягвате кофеина и да се уверите, че пиете много вода. Ако е възможно, пийте изотонични спортни напитки, за да възстановите изгубените соли, захари и течности. И студените, и топлите напитки ще работят, за да поддържат вътрешната ви температура една и съща, така че консумацията на горещи напитки ще ви охлади също толкова ефективно, колкото студените напитки. В горещините трябва да избягвате напитки, съдържащи кофеин, включително чай и кафе. Обикновено е най-добре да се придържате към водата.

гореща вълна

Снимка: iStock

Докато се потите през целия ден, течностите, които губите, трябва да бъдат заменени, за да избегнете дехидратация. Симптомите на дехидратация включват сухота в устата, замаяност или объркване и главоболие. Ако не се лекува, дехидратацията може да доведе до топлинно изтощение. Ако състоянието на лицето се влоши, трябва да се обадите на 112 за спешна помощ.

4. Ограничете алкохола

Слънцето е високо, както и настроението на много хора. И това може да ни отведе до кръчмата. За съжаление, смесването на твърде много слънце с няколко напитки не е добра комбинация. Алкохолът причинява дехидратация, която може да удари особено тежко, ако тялото ви вече се бори да остане хладно през лятото. Пиенето на алкохол също може да затрудни пълноценния сън, нещо, което вече е трудно при по-високи температури.

сух януари,

Снимка: iStock

Въпреки че може да заспите бързо, има вероятност да спите с лошо качество и да се събудите по-рано от обикновено – не точно освежителният сън, от който се нуждаете. Опитайте се да пиете умерено, за да предотвратите както махмурлука на следващия ден, така и дехидратацията.

5. Яжте леки ястия

Когато е горещо, много по-добре е да се придържате към леки, добре балансирани, редовни ястия. Храните с високо съдържание на вода като ягоди, краставици, целина и маруля също ще ви помогнат да се поддържате хидратирани и охладени през лятото. Можете също да опитате храни с високо съдържание на течности като супи и яхнии, които допринасят за нивата на хидратация.

Как да се грижим за очите през лятото

Ягодите – плодът на лятото

По-често главоболие през лятото – на какво се дължи?

6. Ограничете физическата активност

Важно е да не нарушавате твърде много рутината си поради горещото време, но понякога може да се наложи. Бягането рано сутрин може да ви се стори като наказание, когато сте сънени в леглото, но може да е опасно да тренирате под палещото обедно слънце и да рискувате дехидратация, топлинно изтощение или топлинен удар.

гореща вълна

Снимка: iStock

Вземете предвид температурата, когато планирате деня си и ако можете, ограничете физическата активност до времето, когато е по-хладно. Ако все пак решите да тренирате или да спортувате, не забравяйте да пиете много вода и да правите повече почивки от обикновено, за да сте сигурни, че не натоварвате допълнително тялото си. Трябва също така да се уверите, че сте взели по-хладен душ след тренировка, за да се охладите.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари