IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плаж, море, басейн... Кои храни трябва да избягвате през лятото?

2 юли 2021 08 30

Погрижете се за чревния микробиом, за да не бъдете подути

IStockphoto

Лятото е в разгара си. Много от нас вече успяха да се откъснат от работното ежедневие и да отидат поне за един уикенд до родното Черноморие. Да не говорим, че за някои големият отпуск тепърва предстои. Но ако не са успели да изваят тялото си през последните месеци, едва ли биха желали да имат подут стомах на плажа или на шезлонга край басейна.

Винаги около нас има храни, с които се изкушаваме и разваляме диетата. И макар по време на пандемията да сме качили някое излишно килце, в жегите трябва да внимаваме какво похапваме. Причината е, че някои храни могат да нарушат чревния микробиом и да ни донесат дискомфорт по време на почивката, която очакваме с нетърпение.

Много продукти, пълни с мазнини, захар и натрий, дразнят стомаха, но ние ги обожаваме. Общото между тях е, че те задоволяват чувството за глад, което може да имате сутрин или следобед, събирайки тен. Но същевременно водят до образуване на газове и подуване на стомаха.

Кои храни трябва да избягвате или да намалите през лятото?

пица, жена,

IStock

Пица

Някои хора обичат да стоят на плажа или басейна по цял ден. В един момент неминуемо огладняват, но пицата не е най-добрият вариант за похапване. Солта в месото, използвано за нея, ще ви дехидратира, а мазнините могат да доведат до подуване и газове. От друга страна, ако въпросната храна е в пряк досег със слънцето, тя лесно може да се развали и така вредни бактерии да разстроят стомаха ви.

Други вредни храни, подобни на пицата, които се предлагат по заведенията на улицата, имат подобен ефект.

Понички

Кой не знае машините с така наречените казанлъшки понички? Току-що изпечени, поръсени с пудра захар или овкусени с течен шоколад, те са доста примамливи, но по-добре не ги яжте в горещините.

Пържените с олио понички не само ще раздразнят стомаха ви, но и ще ви донесат куп излишни калории. Те се усвояват по-дълго от стомаха и водят до 100% подуване. Могат да станат и причина за повръщане или диария, ако мазнината или тестото им са застояли.

Шоколад

IStock

Шоколад

Истината е, че без него не можем, но тъй като не е от най-полезните за стомаха през лятото, можем поне да го намалим малко.

Много проучвания доказват ползите на истинския черен шоколад, но той или другите му разновидности, причиняват запек през лятото. Това сочат и данните от изследване, публикувано в European Journal of Gastroenterology & Hepatology. Там сладкото изкушение е причинител номер едно на проблеми с изхождането.

Неузрели /загнили банани

Винаги, когато пазарувате, избирайте добре узрели банани, без кафяви петна или загнили участъци по тях. Ако хапнете от такива, които са по-зелени, ще получите подуване и газове. Това е така, защото в тях има множество танини или така наречените трудносмилаеми въглехидрати.

броколи, крем

Pixabay

Кръстоцветни зеленчуци

Обичате ли броколи? А усещате ли болка в стомаха след консумацията им. Те, както и всички други от рода „Кръстоцветни“, например зеле, карфиол и други, подуват стомаха моментално и трябва да се избягват през лятото.

Във всички кръстоцветни зеленчуци има сложни захари, които трудно се разграждат от стомашните сокове. Ето защо те ферментират, което води до газове.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари