IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 причини защо не сте гладни сутрин

23 юни 2021 08 30

Здравословен проблем или нещо съвсем нормално?

Istock

Всички сме чували че закуската е най-важното ядене за деня. Но въпреки тази популярна поговорка, ние понякога не изпитваме глад сутрин. Възможно е дори най-леката и здравословна закуска да ни се струва предизвикателство и да не желаем да сложим в устата си и залък, след като се събудим.

Въпреки че в някои случаи липсата на глад сутрин може да е признак за сериозен здравословен проблем, възможно е и това да е напълно нормално явление и да няма причина за безпокойство.

Ето и 6 възможни причини, поради които може да не се чувствате гладни сутрин:

1. Преяли сте на вечеря или сте хапнали нещо непосредствено преди лягане

Една от основните причини, поради които може да не се чувствате гладни, когато се събудите сутрин, е че предния ден сте консумирали обилна вечеря или сте хапнали нещо късно вечерта или в малките часове на нощта.
Особено ако сте яли храна с високо съдържание на мазнини или протеини. Те могат да забавят изпразването на стомаха ви и да ви накарат да се чувствате по-сити за по-дълго.
По-специално протеинът може значително да промени нивата на хормоните, които регулират глада и апетита ви.
Ако предпочитате да се насладите на голяма вечеря и да пропуснете или отложите закуската на следващата сутрин, това не е проблем, стига да сте сигурни, че получавате нужните хранителни вещества и хидратация през целия ден.

2. Нивата на хормоните ви се променят през нощта

През нощта и по време на сън нивата на няколко хормона в тялото ни се променят. Това може да промени и апетита ни.
По-специално, изследванията показват, че нивата на епинефрин, известен също като адреналин, е по-вероятно да бъдат по-високи сутрин.
Смята се, че този хормон потиска апетита ни, като забавя скоростта, с която стомахът ни се изпразва, и ускорява разграждането на въглехидратите, съхранявани в черния дроб и мускулите, за да подхранва тялото ни.
Нещо повече, според едно проучване нивата на грелин, хормонът на глада, са по-ниски сутрин, отколкото вечер. Това също обяснява защо се чувстваме по-малко гладни, когато се събудим.
И накрая, някои изследвания показват, че нивата на лептин, хормон, който насърчава чувството за ситост, също могат да бъдат по-високи сутрин.

Имайте предвид, че тези ежедневни колебания в хормоните са напълно естествени и обикновено не са причина за безпокойство. Ако обаче имате внезапни или екстремни промени в глада или апетита, помислете за консултация с лекар.

3. Чувствате се тревожни или депресирани

Както тревожността, така и депресията могат значително да повлияят чувството ни за глад. В допълнение към симптоми като нарушения на съня, умора, стрес, депресията може да предизвика промени в апетита, намалявайки го драстично.
Тревожността и депресията обаче засягат хората по различен начин. За някои тези състояния са свързани с повишен апетит и увеличен прием на подсладени храни.

4. Бременност

Сутрешното гадене е често срещан проблем, характеризиращ се с гадене и повръщане. Засяга около 80% от жените по време на бременност. Въпреки че сутрешното гадене може да ви засегне по всяко време на деня, то често се появява сутрин – оттук и името му. В повечето случаи се подобрява или изчезва след 14-тата седмица от бременността. Логично – сутрешното гадене може да намали апетита ви. Според едно проучване 34% от бременните жени ядат по-малко по време на ранна бременност.

5. Грип и настинка

Когато човек е болен, той има намалени нива на глад. По-специално, известно е, че всички респираторни инфекции от обикновената настинка, до грип, ангина или пневмония, водят до загуба на апетит. В някои случаи тези инфекции също ограничават сетивата за вкус и обоняние. Някои инфекции също така могат да причинят симптоми като гадене и повръщане. Така че ако сте болни от вирусно заболяване и не ви се закусва – не се притеснявайте, защото това е в реда на нещата. Старайте се да пиете повече вода и течности, за да хидратирате тялото си.

6. Други възможни причини

В допълнение към по-често срещаните фактори, изброени по-горе, има няколко други възможни причини, поради които може да не се чувствате гладни, когато се събудите. Потенциалните причини за намален глад сутрин са следните: прием на определени лекарства като диуретици и антибиотици; напредване на възрастта – намаленият апетит е често срещан при възрастните хора, като може да бъде причинен от промени в енергийните им нужди; проблеми с щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм или намалена функция на щитовидната жлеза; овулация – естрогенът, женския полов хормон, който се увеличава по време на овулацията, може да потисне апетита ви; хронично заболяване на черния дроб, бъбреците или сърдечна недостатъчност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари