IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уелнес през есента – 5 промени, с които да се погрижите за себе си

12 септември 2023 11 00

Рестартирайте рутината си за новия сезон

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Докато навлизаме в септември, е време да извадим на преден план по-плътните дрехи и да се подготвим за украсите за Хелоуин и тиквените напитки и ястия, които ще виждаме навсякъде. Постепенно казваме довиждане на горещото лято и приветстваме есенното усещане на уютните аромати и красивите пейзажи с паднали листа.

Но изборът на вашия гардероб и одеяла не е единственото нещо, което има нужда от промяна, когато навлизаме в новия сезон. Вашето тяло също се нуждае от различни неща през различните сезони – това, което ви е карало да се чувствате страхотно през лятото, може да не работи за вас с падането на температурите. От промяната на начина, по който тренирате, до начина, по който се грижите за кожата си, е нужно да преосмислите вашата рутина за здраве тази есен.

Ако се чудите точно какво да направите за по-добър дух и тяло през следващия сезон, ние ви даваме пет прости промени, с които ще рестартирате рутината си и ще сте готови за предстоящия сезон.

5 промени, с които да се погрижите за себе си

1. Насочете се към спокойни тренировки

Новият сезон е идеалното време да преоцените какъв тип движение работи за вас, защото високоинтензивната енергизираща тренировка, която сте обичали през лятото, може да ви се стори изтощителна или стресираща през есента. Ако тялото ви жадува за повече нискоинтензивни упражнения, насочете се към пилатес или йога.

Въпреки че лятото се свързва с много дейности на открито, е много по-добре да се разхождате на 20-22, а не 39-40 градуса. Имайки предвид това, есента е идеалният сезон, за да пренесете избраното от вас движение – разходка, бягане, йога или каране на колело – навън. Красивата природа и по-ниските температури създават перфектна атмосфера за уютно и спокойно кардио. Просто не забравяйте за малко по-топлите дрехи, когато времето наистина застудее.

йога 4

Снимка: Pixabay

Дайте приоритет на упражненията, които облекчават стреса и освобождават ендорфини, а не на такива, които само горят калории и ви изтощават още повече. Слушайте тялото, което през есента може да се чувства малко по-изморено и да не е готово за толкова натоварващи сесии, каквито сте правили през лятото.

2. Промени в грижата за кожата

Сезонът на сухия въздух подсказва, че е време да започнете да мислите за наслояване на съставките в грижата за кожата. Заменете леките летни продукти с по-плътни кремове и серуми, за да избегнете сухата кожа, която се появява при по-хладно време. Дори малките промени могат да имат значение – заменете своя гелообразен почистващ препарат с овлажнител с кремообразни алтернативи, изберете серум с хиалуронова киселина или нанесете масло като последна стъпка от нощната си рутина.

Ако си мислите, че облачното време ще ви спаси от носенето на слънцезащитен крем, помислете отново. Независимо че виждаме доста по-рядко слънцето през есента, това не означава, че неговите вредни UV лъчи не проникват до кожата ни. Дръжте подръка слънцезащитен крем, за да сте сигурни, че се предпазвате от преждевременно остаряване и поява на бръчки.

маска за

Снимка: iStock

Колкото и изкушаващо да е отстраняването на лющеща се кожа, намалете ексфолирането, ако сте склонни към дразнене, и се откажете от продукти с аромат и алкохол. О, и не забравяйте да хидратирате останалата част от тялото си, за да ограничите сърбежа, който може да се появи с намалената влажност.

3. Яжте сезонни продукти

Преминаването към сезонно меню осигурява на тялото ви повече хранителни вещества, но също така ви помага да спестите пари и да помогнете на околната среда. За следващия сезон опитайте плодове като ябълки, круши и цитруси, както и кореноплодни зеленчуци като тикви, тиквички и сладки картофи. По това време на годината плодовете и зеленчуците са за предпочитане пред суровите, охлаждащи храни като смутита и салати.

крем супа

Снимка: iStock

За да завършите една балансирана диета, заредете се със здравословни мазнини – кокосово масло, авокадо и ядки – и загряващи подправки, като канела, джинджифил, куркума и кимион. Напълнете чинията си с топли, сезонни храни, за да поддържате тялото си здраво и балансирано.

4. Дайте приоритет на съня

С постоянните ваканции и пътувания през лятото, есента може да се окаже вашият момент за истинска почивка. В очакване на предстоящите по-кратки дни, възстановяването на навиците ни за здравословен сън е особено важно. Качествената почивка изисква да се събуждате по едно и също време всяка сутрин, да излизате на слънчева светлина, да се движите, да поддържате спалнята си хладна и да създадете здравословна рутина преди лягане.

сън, качествен

Снимка: Pixabay

Включването на леко четиво или водене на дневник може да направи чудеса, за да успокои ума ви и да се подготвите за спокоен сън. Мислете за есента като за време преди хибернация – сънят трябва да бъде вашият основен приоритет. Това означава, че ако трябва да избирате между ранна сутрешна тренировка или осемчасов сън, заложете на второто.

Гуинет Полтроу разказа за своята уелнес рутина

Орландо Блум се впуска в уелнес предизвикателство

Медитация, дълги разходки… Джесика Алба споделя своите уелнес тайни

5. Подредете живота си

Докато се подготвяме за новия сезон, това е идеалното време да се откажем от нещата, които вече не ни вършат работа. Помислете какво може да ви пречи във вашето здраве, кариера и взаимоотношения. Може дори да го запишете в дневник. След това се отървете от всички ограничаващи навици, мисли, страхове, за да освободите място за нова енергия и възможности.

кафе, тефтер,

Снимка: Pixabay

След като се освободите от този багаж, задайте нови цели и създайте ясен път, по който бихте ги постигнали. Ако искате да се грижите повече за себе си, намалете списъка със задачи, оставяйки в него само най-необходимите. Това ще ви даде време да се съсредоточите върху собственото си благосъстояние.

За още съвети за здравето и уелнес тенденции последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари