Със сигурност сте чували, че най-добрата храна, и по-чиста откъм пестициди и хормони, за консумация е сезонната. Това се дължи на факта, че можете да хапвате пресни плодове и зеленчуци, които съвсем скоро са откъснати и все още съдържат пълната гама от витамини, с които са известни. Вече сме в края на септември и нека надникнем какво можете да добавите към режима си сега, за да се възползвате максимално от полезните свойства на тези храни:
Ябълки: Септември е началото на сезона на ябълките. Ябълките са не само вкусни, но и богати на фибри и различни витамини.
Круши: Друг плод, чийто сезон започва през септември. Крушите са добър източник на фибри и антиоксиданти.
Грозде: Гроздето е в разгара си през септември. То може да се консумира като закуска или да се добавя към салати.
Горски плодове: В зависимост от местонахождението ви, някои сортове горски плодове може да са все още в сезон през септември. Сред тях са малини, къпини и боровинки.
Тиква: Включете тиквата в менюто си. Тя може да се хапва както самостоятелно, така и на супа, в добавка към ястия и дори салати.
Сладки картофи: Сладките картофи са питателни и универсални. Можете да си направите пържени картофи, пюре или да ги използвате в различни рецепти.
Карфиол: Карфиолът е най-добър през хладните месеци. Той е чудесна нисковъглехидратна алтернатива за приготвяне на ориз или кори за пица.
Брюкселско зеле: Тези малки зеленчуци, подобни на зелето, са богати на фибри и витамини. Печенето им разкрива вкусния им аромат.
Зеле: Зелето често се използва в салати, ястия със зеле или пържени такива. То е добър източник на витамини К и С.
Спанак: Спанакът се развива добре в по-хладно време. Той е богат на хранителни вещества зеленчук, който може да се добавя към салати, смутита и различни ястия.
Броколи: Броколите са пълни с хранителни вещества и антиоксиданти. Те се приготвят лесно на пара, печени или дори пържени.
Гъби: През есента се предлагат много видове гъби. Те могат да бъдат ароматно допълнение към ястия или дори основна съставка във вегетариански ястия.
Ядки: През есента има сезон на ядки като орехи, бадеми и пекани. Те са богати на здравословни мазнини и са чудесни закуски.














Черен понеделник на пътя: Момиче загина, а трима са в болница след катастрофа край Русе
Радев стартира "Българската Коледа": Защо деца чакат дарения при 10 млрд. бюджет за здраве?
Централна прогноза
Централна прогноза
Изгубен шедьовър на Рубенс, открит след 4 века, е продаден на търг за 2,3 млн. евро
Астероидът Бену: Възможно ли е животът да е дошъл на Земята от Космоса
Какво ни разкриват седем десетилетия търсене на извънземен живот
На Луната: Космонавт посочи къде хората трябва да строят своите селища
Тайната на Ливърпул свързана с Вирц и Слот е разкрита
Страхотна новина за Барса
Гуардиола изригна: Манталитет не се печели с една победа
Джиро д'Италия в България ще ни изстреля сред най-големите
ИГРА: Участвайте и можете да спечелите страхотни награди от „Нощна смяна във „Фреди“ 2“
Вълшебни карти разкриват какво да очакват зодиите през 2026
Какво означава, ако сънувате, че намирате монети?
Biocell: Красива отвътре и отвън
Какви са най-честите вулвовагинити?
Неочакван ефект на метформин: как едно старо лекарство разкрива нови терапевтични възможности
SGLT-2 инхибитори съюзник в лечението на сърдечната недостатъчност
Защо да пием портокалов сок?
Остави коментар