IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липса на енергия - 5 начина, по които сами си вредите

16 август 2023 11 00

Някои от навиците ни може да не са толкова полезни

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сутрин е и вие се събуждате от звука на алармата в 6:00 с огромно нежелание, искайки да захвърлите телефона си надалеч. Дори след седем или осем часа сън, много хора все още се чувстват уморени и изтощени. Енергийните нива варират от ден на ден и от човек на човек, но, ако изпитвате постоянно чувство на умора, това не е нормално.

Забързаността и суетата на живота, отмятането на задачи на всяка цена, задоволяването на нуждите на другите преди вашите собствени и непоставянето на добри граници ви отнема повече енергия, отколкото предполагате, и може да навредят на собственото ви здраве. Когато се чувстваме уморени физически или психически, ние автоматично приемаме, че това се дължи на липса на сън. В много случаи това е така, но има и други, може би по-малко очевидни фактори, които също могат да саботират енергийните ви нива по начини, които дори не осъзнавате. 

Причините за липса на енергия може да се разделят на три основни категории, всяка от които си има своите допълнителни фактори. Те са сън, хранене и грижа за себе си. Отличават се с няколко основни виновника за лиспата на енергия, които може лесно да премахнете от ежедневието си, за да сте по-тонизирани и готови за следващия ден. 

Сън

Не получавате достатъчно качествен сън

Получаването на понеде седем часа сън е общоприета норма за възрастен човек. Много малко от нас обаче успяват да изпълнят това условие за здравословен живот заради натоварения график, множеството задачи извън работа и желанието за социален живот. Всъщност обаче не само часовете сън са важни, а колко качествени са те в крайна сметка. 

Качеството на вашия сън е също толкова важно, колкото, ако не и по-важно, от броя на часовете, в които спите. То се отнася до това колко продуктивен е вашият сън, колко непрекъснат е и дали сте успели да преминете през различните и важни етапи на съня няколко пъти. Липсата на качествен сън уврежда имунната система, влияе върху стреса и настроението, затруднява регулирането на емоциите или доброто представяне на работа. 

сън, жена,

Снимка: iStock

Смята се, че дълбокият сън или сън с бавни вълни, наричан още REM сън, играе особено важна роля за възстановяването и нивата на енергия. По време на този решаващ етап от спането, голяма част от който се случва през първата половина на нощта, имунната система се активира и се извършва растеж на тъканите и възстановяване на мускулите. 

И така, как може да гарантирате, че получавате достатъчно от тази фаза на дълбок сън и оптимизирате енергийните си нива? Отговорът, за добро или лошо, е подобен на съвета за хигиена на съня, който вероятно сте чували и преди. Това е така, защото най-добрият начин да гарантирате достатъчно време за всеки етап от съня е да получите максимално общи часове сън, така че тялото ви да може да премине няколко пъти през всяка фаза. 

Придържайте се към постоянен график за сън, като си лягате и се събуждате по едно и също време всеки ден. Намалете дейностите, излъчващи синя светлина, като използването на технологии преди лягане. И се уверете, че спалнята ви е тиха, тъмна, прохладна и уютна

Хранене

В храната ви липсват ключови хранителни вещества

Това, което ядете - или може би не ядете - може да повлияе на енергийните ви нива много повече, отколкото предполагате. На най-основното ниво телата ни разграждат хранителните вещества от храната - въглехидрати, мазнини и протеини - и ги превръщат в енергия, измерена в калории. Важно е да си набавяте тези задвижващи енергията хранителни вещества от различни източници, включително зеленчуи, съдържащи и несъдържащи скорбяла, постни източници на протеини, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. 

детокс, плодове

Снимка: iStock

Недостатъчната консумация на определени ключови макронутриенти, независимо дали несъзнателно или чрез умишлено ограничителна диета, може сериозно да саботира вашите енергийни нива в ежедневието. 

Обилното ви обедно хранене причинява следобеден срив

По отношение на честотата на хранене, няма универсален идеал. Някои хора се чувстват по-добре, когато ядат три пъти, веднъж на всеки четири до шест часа, а други се чувстват по-добре, като ядат по-малки хранения и междинни хранения на всеки два до три часа. Но мнозина откриват, че яденето на много по-тежко, по-голямо обедно хранене може да доведе до следобеден енергиен спад или летаргична „хранителна кома“ по-късно през деня. 

Храненето в големи количества кара кръвната захар да се покачва бързо и да спада малко след това, което води до чувство на сънливост и мудност. Някои храни, които може да не поддържат директно енергийните ни нива, включват нискокалорични хранителни продукти, пържени или бързи храни, големи количества кафе или храни с ниско съдържание на фибри.

преяждане, пица,

Снимка: iStock

От другата страна на спектъра, пропускането на обяда също не е добра идея. Имаме нужда от редовна енергия от храните, които ядем, отново, в идеалния случай от качествени източници на протеини, фибри и сложни въглехидрати (като пълнозърнести храни) и здравословни мазнини.

Не пиете достатъчно вода

Хидратацията е ключов фактор за поддържане на енергийните нива, тъй като водата е отговорна за пренасянето на хранителни вещества до клетките и освобождаването на тялото от отпадъчни продукти. Дехидратацията може да настъпи, след като тялото ви разпознае, че имате недостиг на вода, което често причинява чувство на умора и загуба на енергия за изпълнение на функционални задачи. Намирането на начини да включите водата в деня си може да ви помогне да задоволите вашите индивидуални нужди от хидратация.

вода, офис,

Снимка: iStock

Започнете деня си с чаша вода, като я оставите на нощното си шкафче, задайте аларми като напомняния да отпиете няколко глътки през деня, или си поставете за цел да пиете вода след хранене или лека закуска.

Влизане във форма след лятото – как да рестартираме здравословния режим

Правилото 80/20 – тайната за стегната фигура през лятото

Здравословно хранене – пребиотични храни, които да включите в менюто си

Грижа за себе си

Не почивате качествено

Когато сме уморени от дълъг ден на продуктивност, грижа за семейството, възстановяване на връзките с приятели, посещение на социални събирания или планиране на забавления за другите, често смятаме, че сънят е единственият вид почивка, от която се нуждаем, за да възстановим нивата на енергия, независимо дали бърза обедна дрямка или солидни осем часа сън всяка вечер. Знаем, че сънят е от съществено значение, но понякога рутинните часове сън не са достатъчни, за да осигурят типа възстановяване, от което телата ни наистина се нуждаят. Трябва да намерим начини да си починем и да се освободим от стреса, когато сме будни.

Сандра Далтън-Смит разделя концепцията на почивка на седем различни типа - социална, дигитална, творческа, духовна, физическа, умствена и емоционална. Например, дигиталната може да включва ограничаване на времето в социалните мрежи, което ви предпазва от умора в очите и мозъка. Може би имате нужда от следобед или вечер за себе си, без да излизате, на всеки няколко дни. Позволете си да се насладите на забавно, безсмислено телевизионно риалити шоу, ако работните ви дни са дълги и натоварващи творчески или умствено.

социален детокс,

Снимка: iStock

Често добавянето на тези видове почивка към вашия инструментариум за грижа за себе си включва да се държите отговорни за поставяне на граници. Не винаги е лесно или възможно - и може дори да изглежда егоистично, неудобно или мързеливо в началото, но не е. Изключително важно е да разберете от какви видове почивка имате нужда и как да коригирате рутината си, за да ги получите. 

От тези седем вида почивка проучете кои означават най-много за вас и кога да ги потърсите - преди да сте крайно уморени или да сте достигнали точка на психическо и/или физическо изтощение.

За още тенденции за красота и здраве последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари