IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите тренировки за мъжете над 40 години

25 ноември 2023 13 30

За да живеят по-здравословен живот и да се чувстват по-привлекателни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Редовните упражнения са от решаващо значение за поддържане на добро здраве и дълголетие. Ако сте мъж на възраст над 40 или около 50 години, трябва да забравите за доскорошния си заседнал начин на живот (в случай, че не спортувате редовно) и да започнете да мислите върху това как да запазите мускулната си маса, която скоро ще започнете да губите.

Ще ви предложим някои базови и лесни упражнения, перфектни за работещите в офис мъже на около 40 и повече години, които обаче могат да предизвикат голяма разлика не само във визията ви, но и в начина,  по който се чувствате, стига, разбира се, да ги изпълнявате поне три-четири пъти седмично. ​

Вероятно на тази възраст вече се оплаквате и от различни проблеми като болки в гърба, наддаване на тегло около корема, стрии и др. Въпреки това, ако сега се ангажирате с редовен фитнес режим, можете да подобрите не само здравето и дълголетието си, но и визията си, така че да продължите да се чувствате млади и привлекателни.

Най-добре е да заложите на тренировки с професионален треньор (под наблюдение), но ако нямате време да ходите във фитнес зали, винаги можете да започнете да си тренирате у дома, стига да подберете правилните упражнения и да се снабдите с някои фитнес уреди и аксесоари. Включването на нова фитнес рутина в живота ви ще помогне за подобряване на сърдечносъдовото ви здраве, ще изградите нова сила, ще увеличите гъвкавостта си и ще подобрите общото си благосъстояние.

А ето и кои са най-добрите упражнения за мъжете над 40 години:

1. ​Каране на стационарен велосипед​ (велоергометър)

Снимка

Снимка: iStock

Стационарното колоездене (с велоергометър) е отлично кардиоупражнение, с не много голямо натоварване, което обаче щади ставите. Помага за подобряване на сърдечносъдовото здраве чрез ускоряване на сърдечната честота и увеличаване на белодробния капацитет. Това е от решаващо значение за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт, които стават все по-сериозни проблеми с възрастта на мъжете. Поддържането на здравословно тегло е жизненоважно за дълголетието, а стационарното колоездене е ефективен начин за изгаряне на калории и вкарването на теглото в добри граници.

2. ​Мъртва тяга​

За да направите мъртва тяга, от вас се изисква да повдигнете натоварена щанга или щанга от земята до нивото на бедрата, торсът да е перпендикулярен на пода, и след това да я поставите обратно на земята. Мъртвата тяга ангажира множество мускулни групи, включително краката и гърба. С напредване на възрастта при мъжете, поддържането на мускулна маса става все по-важно за предотвратяване на свързаната с възрастта загуба на мускули и поддържане на силно, функционално тяло. Упражненията за носене на тежести като мъртва тяга също насърчават костната плътност, намалявайки риска от остеопороза. 

3. ​Клекове​

За да направите клек, трябва да спуснете бедрата си от изправено положение и след това да се изправите обратно. Това упражнение помага за укрепване на квадрицепсите, подколенните сухожилия и глутеусите (мускул на седалището). Тези упражнения са от съществено значение за поддържане на функционална мобилност и независимост с напредване на възрастта. Клековете също така подобряват баланса и стабилността, като намаляват риска от падания и свързаните с тях наранявания. Важно е да поддържате стойката си правилна, за да избегнете наранявания и да извлечете най-много ползи от тренировката си.

4. ​Ходене с тежести​

Носенето на тежести по време на ходене е функционално упражнение, което имитира ежедневни дейности като пазаруване на хранителни стоки или носене на багаж. Това помага да се поддържа силата и мобилността за реални задачи. Ангажира основните мускули, подобрява стойката и намалява риска от болки в гърба.

5. Набирания

Набиранията са чудесни за изграждане на сила на горната част на тялото, насочени към гърба, раменете и ръцете. Това е от решаващо значение за поддържане на функционална сила за ежедневни задачи. Увеличаването на мускулната маса чрез упражнения като набирания може да помогне за засилване на метаболизма и подпомагане на управлението на теглото. Уверете се, че сте направили загрявката или кардиото, преди да направите това упражнение.

6. ​Не забравяйте фактора диета​

Вие ще останете активни, като следвате гореспоменатите упражнения, но ако искате да изглеждате наистина добре и да се чувствате в добро здраве, ще трябва да започнете да внимавате и какво ядете. Здравословната диета включва ядене на много пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки и млечни храни. Ако не сте вегетарианец, можете да ядете и постно месо. Намалете храните, които са преработени, с високо съдържание на наситени мазнини, добавена сол и добавена захар. Избягвайте консумацията на алкохол и откажете цигарите.

За още новини от света на здравето и добрата форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

КоментариКоментари

Аз ( преди 5 месеца )
С удоволствие ( преди 5 месеца )