IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за себе си през 2024 – най-добрите уелнес тенденции

1 януари 2024 13 30

От бавно пътуване до бадминтон

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тъй като 2023 година вече е зад гърба ни, време е да посрещнем новата 2024. Сега е моментът за онази пълна промяна, за която винаги сте си мечтали. За онзи дълъг списък със задачи, за който никога нямате време и сили да изпълните. Сега е моментът да оставите всичко останало на заден план и да поставите себе си на първо място. 

Грижата за себе си не само във физически, но и в ментален план е нещо, което трябва да бъде основен фокус през новата година. Т. нар. уелнес практики са от изключително значение за подобряване на настроението, психиката и нагласата за живота. Началото на новата година може да бъде добра възможност да опитате някои свежи тенденции в грижата за себе си

Независимо дали сте уморени от едни и същи тренировки във фитнеса, искате по-близки взаимоотношения с партньора си, или сте готови да се откажете от алкохола, експертите прогнозират, че 2024 година има нещо за вас. Ето един кратък поглед към това, което новата година може да предложи за здравето. 

Грижа за себе си през 2024 – най-добрите уелнес тенденции

1. Грижа за тялото

Грижата за тялото е в своя ренесансов период. От дълго време вече знаем как да се грижим за лицето, но сега идват домашните естетични процедури и многоетапни лечения за самообслужване за кожата под врата. Според доклада на Pinterest Predicts за 2024 година, търсенията за „рутинна грижа за тялото“ са нараснали с колосалните 1025%.

грижа за

Снимка: iStock

Според редакторката Шанън Бауър, през следващата година славата на ретинола ще се повиши още повече, като той вече няма да бъде използван само за лицето, но и за кожата под врата. Съставката ще може да се прилага чак до пръстите на краката, което ще я превърне в любима добавка на множество хора. Дори основният лосион за тяло преминава от обикновен към луксозен с нови формули и съставки. 

2. Бадминтон

Може да мислите за бадминтона като за по-сладък и по-достъпен братовчед на тениса на корт, като той ще набира популярност през следващата година. С по-лека ракета и плаващо перце вместо топка, бадминтонът е перфектното решение за хората, които не се наслаждават на сумтенето, усилието и скоростта на тениса. С този спорт виждаме продължение на тенденцията от 2023 година, която пикълболът ни донесе – достъпна, не толкова натоварваща, силно социална игра. 

бадминтон, спорт,

Снимка: iStock

Подобно на пикълбола, бадминтонът се усеща като забавна дейност, която не е традиционна тренировка, но пулсът ви по време на интензивно разиграване може да се увеличи доста. Всъщност проучване от 2022 година установява, че този спорт води до подобрения в много области на здравето, включително сърдечносъдовата и белодробната функция. Освен това неговата висока скорост и фантастична работа за краката могат да повишат баланса и ловкостта. 

3. Бавно пътуване

Между глобална пандемия, политически конфликти, климатични промени и други стресови фактори, всички ние преминахме през много проблеми в последните няколко години. Така че не е чудно, че експертите прогнозират, че много от нас съвсем скоро ще искат да отделят време за скромни ваканции. Вместо да бързат да си направят селфита пред известни забележителности и да се придържат към стегнат график, пътешествениците, които се опитват да се борят с бърнаута, изглежда търсят по-спокойни и често по-фокусирани върху уелнеса бягства. 

пътуване, двойка

Снимка: iStock

Карла Уолш прогнозира, че през 2024 година, все повече и повече хора ще изберат спокойни преживявания като дълъг престой, уединения за медитация и „плавни“ маршрути за пътуване. Тя отбелязва, че все по-голям брой пакети и планове за почивки ще включват елементи на т. нар. „бавно пътуване“. Това може да се изразява в подпомагане на съня, пакети за спокойни дейности като дегустация на вино и разходки сред природата или подобни на хижи оформления, които позволяват на търсещите утеха пътешественици да избягат от среща с други хора. 

Уолш отбелязва, че за нея това показва, че мнозина гледат на ваканцията като на начин за презареждане, вместо да се измъчват, отмятайки елементи от списъка със задачи. 

4. Дигитален детокс

Нека си го признаем – повечето от нас прекарват по-голямата част от деня си пред дигитални устройства. Сега също сте или на телефона, или пред компютъра, четейки тази статия. Може би 2024 година е времето, в което да оставите електрониката настрани и да заживеете в реалността. 

социален детокс,

Снимка: iStock

Вашата версия на дигитален детокс може да изглежда както искате. Може да започнете с малко, като се откажете от социалните мрежи през уикенда, или пък си зададете лимит за ползване на телефона. Може да се изненадате колко добре ще ви се отрази всичко това. Изследване от 2022 година установи, че използването на мобилни телефони е свързано с отрицателни ефекти както върху физическото, така и върху психическото здраве, особено при младите хора. Намаляването на времето пред екрана може да ви накара да се почувствате по-добре в тялото и ума си. 

5. Нокаут тренировки

Да направим една страхотна тренировка и да намалим стреса? Ще приемем тази комбинация всеки ден! Според данните на Pinterest, така наречените „нокаут тренировки“ се предвижда да станат масови през 2024 година. Тези рутинни упражнения включват бойни спортове като карате, кикбокс и джиу-джицу, които не само осигуряват отлично кардиопредизвикателство, но също така биха могли да помогнат за „изчистване на главата“. Едно проучване от 2020 г. дори заключава, че обучението по бойни изкуства може да помогне за намаляване на неблагоприятните психични симптоми.

бокс, тренировки

Снимка: iStock

Има нещо толкова овластяващо в нокаут тренировките – това е чудесен начин да се усещате контролиращи и уверени. Може да се почувствате уплашени, като влезете в боксова зала, но не позволявайте това да ви спре. Всеки е бил начинаещ някога и с правилния треньор тези тренировки са достъпни за всички нива на подготовка. 

Гуинет Полтроу разказа за своята уелнес рутина

Грижа за себе си – уелнес рутини за зимата

Ледена вана – задължителна в уелнес рутината

6. Сериозни разговори

„Големи приказки“ може да звучи като думи на вятъра, но всъщност се отнася до задълбочаване на отношенията с хората чрез смислен разговор. С настъпването на новата година младите поколения се стремят да изградят повече емоционална интимност чрез дискусии и доклади. Тъй като младежите съобщават за чувство на самота и депресия все по-често, желанието за дълбок разговор никак не е изненада. 

разговор

Снимка: iStock

Понякога може да е трудно да започнете дълбок разговор, така че през 2024 г. може да се наблюдава възход на продукти като игри или приложения за започване на дискусия. В тях са включени въпроси, които ви помагат да споделите по-детайлно за вашите любови, мечти и ценности.

7. Безалкохолни коктейли

Сухият януари или отказването от алкохол е нещо, с което започва всяка нова година. Целта – детоксикация от тежките празници през декември. Но през 2024-а ви съветваме да не следвате тази тенденция само в първия месец от годината, а да продължите и през останалите 11. Според годишния доклад на WHOOP, търсенията в Google за безалкохолни напитки непрекъснато нарастват през последните пет години. Това е положителна тенденция, разбира се. Отказът от алкохола може да има ползи като загуба на тегло, по-добра чернодробна функция и намален риск от сърдечни заболявания.

диня, коктейл

Снимка: iStock

Тъй като все повече и повече хора се отказват от алкохола, интересните и луксозни безалкохолни коктейли заемат все по-голям процент от пазарния дял на напитките. През новата година докладът на Pinterest казва, че трябва да очакваме да видим повече варианти за напитки, вдъхновени от тропиците, с ананас, кокос и други островни тематични плодове. Започнете своето собствено трезво приключение сега. 

За още здравословни съвети и уелнес тенденции последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари