IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се насладите на празниците, без да напълнеете

23 декември 2023 18 00

Мисията възможна ли е?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

През следващите две седмици ни очаква голямо празнично похапване, което е по-вероятно да се отрази негативно на размера на талиите ни. Но има ли начин да се насладим на празничните лакомства, без да прекаляваме и без после да изпитваме чувство за вина от качените килограми?

На тези въпроси отговаря диетологът Аби Шарп, която дава и няколко съвета за по-внимателни хранителни практики.

Празничният сезон носи със себе си изкушаващ набор от вкусни, но калорични ястия. Намирането на баланс между наслаждаването на тази храна и поддържането на питателна диета може да бъде предизвикателство точно в този момент.

Според експертите обаче, хората могат абсолютно да се насладят на радостта от сезона, без да компрометират добрата си форма и своето здраве. Но как?

Ето какво трябва да знаете:

Как мога да балансирам празничните си ястия?

Шарп казва, че е важно да се поддържа последователен подход към храненето по време на празниците. Тя съветва хората да се съсредоточат върху добавянето на цвят към храната си, наблягайки на „броене на цвета, а не на калориите“.

Това означава съчетаване на лакомства с разнообразие от плодове и зеленчуци, фибри, протеини и здравословни мазнини. Това е, което ще ни накара да се чувстваме сити и доволни, което естествено ще предотврати преяждането – без да изпадаме в манталитета на недостига или да ни кара да се чувстваме лишени“, обяснява Шарп.

Поддържането на балансирана диета по време на празниците не означава само избягване на преяждане – това играе решаваща роля в поддържането на енергийните нива, редовността на стомаха и имунното здраве през зимните месеци. Освен това помага за предотвратяване на риска от наддаване на тегло.

Ние, разбира се, ще се храним повече навън по това време на годината, вероятно ще ядем малко повече сладкиши, повече сол и повече мазни храни от нормалното. Но просто се съсредоточете, когато можете, върху приемането на много по-изобилни плодове и зеленчуци… фибри, протеини и здравословни мазнини.“

Как мога да се детоксикирам, след като съм ял твърде много сладкиши?

Просто казано – няма начин магически да „детоксикирате“ тялото си. Шарп обяснява, че естествените механизми за детоксикация на нашето тяло (отделителната система) могат да бъдат подпомогнати с хидратация и храни, богати на фибри.

„Водата наистина ще помогне да се компенсират тези по-големи количества захар, натрий и алкохол, които отново пием много повече. Така че, ако сокът от целина помага, това е защото е 99,9 процента вода“, твърди Шарп.

Шарп препоръчва да се изберат цели плодове и зеленчуци за по-ефективен подход, които осигуряват и фибри, и отново, добавяне на протеини и здравословни мазнини – „комбинацията за смазване на глада“.

Как мога да практикувам внимателно хранене през тези празници?

Внимателното хранене е чудесен инструмент за предотвратяване на прекомерното угаждане по време на празниците. „Няма точно определено количество празнични лакомства, които мога да препоръчам.“ Шарп препоръчва да се обръща внимание на сигналите за глад и ситост, като се елиминират разсейванията по време на хранене (като телевизия). Това включва да направим времето за хранене по-релаксиращо, да настроим сетивните аспекти на всяка хапка, да се питаме „Гладен ли съм? Сит ли съм?... Какъв вкус има това? На какво мирише това? Какво е това хрускане?“

Празниците могат да бъдат стресиращи. Как мога да избегна емоционалното хранене?

Празниците са особено стресиращо време за много хора. В комбинация с изобилие от храна, това често е рецепта за емоционално преяждане, признава Шарп.

За хора, които се занимават с емоционално-задействани хранения, особено тези с анамнеза за хранителни разстройства, тя предлага включване на различни практики като участието в социални дейности, несвързани с храна, практикуването на медитация, йога и водене на дневник. Чрез тези практики ще можете да управлявате емоциите и стреса, без да прибягвате до храна. Добре е да си намерите нехранителна физическа активност, която ви носи радост.

Важното е, че Шарп съветва да не се самоосъждаме, тъй като е „напълно нормално“ понякога да се храним емоционално и да преяждаме, особено на коледната трапеза. На такива празници се яде повече от нормалното. Въпросът е, че острото чувство за вина и засрамване на себе си вероятно само ще подхрани още един епизод на емоционално хранене. Най-доброто нещо, което можете да направите, е просто да продължите напред и след празниците отново да намалите до минимум консумацията на сол, захар и бяло брашно.

За още полезни съвети за по-здравословен начин на живот последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари