IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 съвета как да подпомогнете зимния си метаболизъм

29 ноември 2023 15 00

Все пак идва сезонът на обилното похапване!

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Може би никога не сте се замисляли колко е свързан метаболизмът ви със сезоните или с това как естествените ритми на тялото ви се нуждаят от подхранване, но зимата е време, когато метаболизмът ви изисква различен тип отношение. Това е време, в което традиционно похапваме повече, а се движим сравнително по-малко, тъй като навън е студено и избягваме разходките на открито.

Ще ви предложим 7 съвета, които ще ви помогнат да поддържате зимния си метаболизъм в добра форма.

Докато лятото избледнява в топлите нюанси на есента, телата ни претърпяват фини промени в отговор на променящите се сезони. Един от ключовите фактори, които влияят върху тези промени, е метаболизмът. Метаболизмът е сложен набор от химични реакции, които протичат в тялото ни, за да превърнат храната в енергия. Разбирането как метаболизмът се адаптира към студените сезони може да ни помогне да се възползваме максимално от това време и да поддържаме здравето и благополучието си. Има няколко фактора, които влияят върху метаболизма ни:

Възраст: нещата започват да се забавят след четиридесет години
Заседнал начин на живот
Дехидратация
Дефицит на калций или желязо
Неактивна щитовидна жлеза
Лишаване от сън
Регулиране на температурата

Със захлаждането на времето телата ни работят по-усилено, за да поддържат стабилна вътрешна температура. Този повишен термогенен ефект може леко да засили метаболизма, тъй като телата ни изгарят повече калории, за да останат топли. Ефектът обаче като цяло е скромен и варира от човек на човек.

Хора си

Снимка: iStock

Промени в апетита

Сезонните промени в наличността на храна могат да повлияят на хранителните ни навици. Зимата е време, когато идва сезонът на много вкусни, обилни храни. Тези храни могат да повлияят и положително на метаболизма ни (ако залагаме на неща като тиква, кореноплодни зеленчуци, варива, кисело зеле и др.), осигурявайки основни витамини, минерали и фибри, които поддържат цялостното здраве.

Все пак добра идея е да се опитвате да ядете по-малки порции по-често, за да се избегнат инсулинови пикове, глад и преяждане. Яденето на богата на хранителни вещества закуска стартира метаболизма ви и го поддържа. Пестенето на калории и пропускането на хранения може да накара тялото да премине в режим на глад, което забавя метаболизма, за да се пести гориво/енергия.

Едно проучване установи, че хората, които пропускат закуската, са по-склонни да изпитват нездравословни проблеми с теглото.

Яденето на много висококачествени, чисти протеини като растителните протеини помага за засилване на метаболизма, като предизвиква естествен термичен ефект. Смила се бавно и изисква до 25% повече енергия в процеса. Протеинът помага за изграждането на мускули, което изгаря повече калории, дори когато си почивате. Също така консумирайте много висококачествени храни с Омега 3, които са важни за балансирането на кръвната захар и регулирането на метаболизма. 

Физическа дейност

По-краткият светъл ден и по-ниските температури през зимата могат да доведат до промени в моделите на физическа активност. Докато някои хора може да намалят дейностите си на открито, други могат да се занимават със сезонни спортове като ски и така да помогнат за поддържане или дори увеличаване на метаболитната активност.

Поддържайте рутинната си физическа активност, дори когато времето се промени. Опитайте тренировки на закрито или се възползвайте от свежия въздух за дейности на открито като туризъм, колоездене или бързи разходки. Аеробните упражнения повишават метаболизма в краткосрочен план, докато силовите тренировки го повишават в дългосрочен план с цели 50%. Мускулите изгарят над 15 пъти повече калории на ден от мазнините. Колкото по-интензивна е тренировката, толкова повече нулира термостата ви и толкова по-дълго продължава. 30 до 45 минути, два до три пъти седмично, трябва да са достатъчни.

Дайте приоритет на съня

Осигурете си достатъчно възстановителен сън. Постоянният график на съня и релаксиращата рутина преди лягане могат да помогнат за регулирането на хормоните, които контролират апетита и разхода на енергия, като поддържат здравословен метаболизъм. Ако установите, че ви е трудно да се отпуснете достатъчно, за да заспите, опитайте малко йога преди лягане или добавки с магнезий.

Хормонални промени

Сезонните промени могат да повлияят на хормоналния ни баланс. През зимата производството на мелатонин, хормона на съня, се увеличава поради по-дългите нощи.

Хидратация

Тъй като времето застудява, може да не се чувствате толкова жадни, колкото през лятото. Въпреки това поддържането на подходяща хидратация е от съществено значение за метаболизма. Водата е необходима за много метаболитни процеси, така че не забравяйте да продължите да пиете вода редовно през зимните месеци. Билковите чайове и топлата вода с лимон могат да бъдат утешителен избор за хидратация в студеното време. Проучване на университета в Юта установи, че дехидратиран човек изгаря 2% по-малко калории. Пийте най-малко една чаша вода преди всяко хранене.

Управлявайте стреса

Хроничният стрес може да повлияе негативно на метаболизма. Практикувайте техники за намаляване на стреса като медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане, за да поддържате нивата на стрес под контрол.

Тъй като температурите падат заедно с листата от дърветата, нашият метаболизъм претърпява фини промени, за да се адаптира към новия сезон. Въпреки че тези промени може да не са драматични, те подчертават колко е важно да обръщаме внимание на нуждите на телата си през този период. Възприемайки балансирана диета, оставайки активни, давайки приоритет на съня и управлявайки стреса, ще успеем да избегнем качването на излишни килограми през зимата.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари