IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кетогенна диета след празниците – бърз вариант за отслабване

1 януари 2024 18 00

Използвайте нашите предложения, за да направите кето режима си наистина полезен

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Празниците са към своя край, но дрехите ви са започнали да ви опъват на талията? Ако искате да започнете годината с бързо сваляне на излишните килограми, няма да сгрешите, ако заложите на кето режим. Истината е, че кето диетата е много популярна, но и много критикувана. Много хора твърдят, че тя е нездравословна, макар и ефикасна за бързо сваляне на килограми.

Но винаги можете да направите кето режима си здравословен, ако ядете правилните храни и пиете достатъчно вода! В крайна сметка този метод на хранене може да има ползи за здравето ви, ако внимавате и консумирате предимно питателна и здравословна храна.

Кетогенната диета, наричана още „кето диета“, е хранителна стратегия, характеризираща се с висок прием на мазнини, умерен прием на протеини и нисък прием на въглехидрати. Подобно на други диети, кето също има недостатъци, но има начин да ги минимализирате!

Как действа кето диетата?

Просто трябва да изпитате кетоза веднъж, за да разберете как кетогенната диета може да ви помогне да постигнете вашите фитнес цели. Тялото започва да използва мазнини за гориво, когато приемът на въглехидрати е драстично намален. Диетологът Гарима Гоял казва: „Този процес създава кетони в черния дроб, които действат като алтернативен източник на енергия за мозъка и други органи.“

Макронутриентите са разделени така, че само 5-10% от дневните калории идват от въглехидрати, 20-25% от протеини и 70-75% от мазнини. Тялото е принудено да преобразува липидите в кетони, когато въглехидратите са ограничени, което води до промяна в начина, по който се използва енергията.

Как да направим кето диетата здравословна?

Чрез концентриране върху богати на хранителни вещества, пълноценни храни и спазване на добре балансирана стратегия, кетогенната диета може да се превърне в здравословна. А ето и някои полезни насоки, за да се уверите, че кето диетата е здравословна за вас:

Кето; Снимка

Снимка: iStock

1. Изберете здравословни мазнини

Ядки, семена, авокадо и зехтин са идеални кето ястия. Тези мазнини са полезни за сърцето и доставят жизненоважни хранителни вещества.

2. Включете зеленчуци

Въпреки че кетогенната диета е с ниско съдържание на въглехидрати, дайте приоритет на зеленчуци без скорбяла като чушки, броколи, карфиол и листни зеленчуци. Можете също така да ядете някои плодове като боровинки и къпини. 

3. Качествен протеин

Изберете висококачествени протеинови източници, включително риба, птици, яйца и постно месо. Избягвайте преработените меса (колбаси) и където е възможно, избирайте органични, хранени с трева или уловени/дивечови меса.

4. Гледайте вашите макронутриенти

Спазвайте пропорциите на макронутриентите (въглехидратите, протеините, мазнините и водата). Въпреки че високото съдържание на мазнини е важно, също така е важно да имате правилното съотношение на мазнини към протеини.

5. Останете хидратирани

Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение. Включете ястия или добавки с високо съдържание на електролити и пийте много течности, особено в ранните фази на кето адаптация.

6. Разнообразието е ключово

За да сте сигурни, че получавате голямо разнообразие от хранителни вещества, опитайте се да ядете разнообразен асортимент от ястия. Използването на набор от цели храни ще подобри общото здраве.

Пазете се от това, когато сте на кето диета:

Състояние, наречено „кето грип“, което се характеризира с летаргия, главоболие и раздразнителност, може да е резултат от адаптиране към кетоза. Затова я приемайте внимателно и не вярвайте, че тази диета е проста.

Поддържането на електролитния баланс и поддържането на хидратация са от решаващо значение. Ниският прием на електролити може да е резултат от намалена консумация на въглехидрати. Помислете дали да включите храни с високо съдържание на сол, калий и магнезий във вашата диета или да използвате добавки, ако е необходимо. Мониторингът на консумацията на протеин е друго важно съображение. Въпреки че протеинът е необходим, не прекалявайте, тъй като това може да предотврати появата на кетоза. Уверете се, че количеството протеин, което ядете, е подходящо за вашите нужди и не е прекомерно.

В допълнение, зеленчуците без скорбяла предлагат жизненоважни фибри, които поддържат здравословното храносмилане. Ето защо, за да поддържате балансиран хранителен профил, не забравяйте да консумирате разнообразни зеленчуци. Освен това наблегнете на здравословни мазнини от източници като зехтин, авокадо, бадеми и семена. 

Освен това внимателното приготвяне на храната предотвратява недостига на хранителни вещества.

В някои ястия може да има скрити въглехидрати. Внимавайте за преработени ястия, сосове и подправки, които могат да увеличат приема ви на въглехидрати. Освен това, следете постоянно здравето и благосъстоянието си. Говорете с лекар, ако имате някакви странични ефекти или ако вече имате медицински проблем. Кето не е за всеки. Индивидуалните реакции към диетата може да са различни, така че вземете под внимание вашите специфични здравословни състояния.

За още съвети за влизане във форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари