IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възпалено гърло – какви храни ще ви помогнат

2 март 2024 13 30

Вярвате или не, сладоледът също е в списъка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Променливите температури и необичайно топлото време са предпоставка за настинки и грипове. А има ли нещо по-лошо от чувството, че милиони карфици са забодени в гърлото ви? Въпреки че раздразненото гърло може да направи преглъщането истински кошмар и да ви накара да изгубите всякакъв апетит, пълноценното хранене, когато сте болни, е жизненоважно. 

Снабдяването на организма с полезна и питателна храна е най-доброто средство срещу влошени гласни струни. Всъщност богатите на хранителни вещества храни са рецепта с нисък риск и висок потенциал за ефект. Дори да ядете нещо леко, може да се снабдите с витамините и минералите, които да ви помогнат да преборите инфекцията. Витамин С и цинк са вашите най-добри приятели в този случай, за да подсилят имунната ви система и да ускорят възстановяването. 

Най-честата причина за възпалено гърло е вирусна инфекция. Вирусът и вашият имунен отговор към него причиняват възпаление на лигавицата на гърлото ви, което причинява болка. Въпреки че вече не е толкова страшен, коронавирусът също може да допринесе за вашето нещастие. Обичайните му симптоми са уголемяване на сливиците, хрема и инфекция на горните дихателни пътища, като всички те могат да причинят възпалено гърло. Много вируси и бактерии могат да причинят фарингит, запушване на синусите или кашлица, което дразни гърлото и може да причини подуване. 

болка в

Снимка: iStock

В зависимост от това колко тежки и колко дълго сте имали симптомите, може да се наложи да посетите лекар, но е изключително важно да си починете и да останете хидратирани. Водата може да разреди всякакъв вид слузни секрети, които може да се появят, а също така може да помогне за хидратирането на гърлото и да го поддържа влажно. 

Какво друго трябва да пиете при възпалено гърло? Топли течности като бульони и чайове – те са лесни за преглъщане и са успокояващи. Що се отнася до солидна храна, залагайте предимно на меки храни, за да се избегне дразненето на деликатната лигавица, така че помислете за кисело мляко, овесени ядки и желе

Полезни храни за възпалено гърло

Чай

Горещи или топли течности, като чай, могат да бъдат полезни, тъй като успокояват лигавицата на гърлото. Чрез високата температура чайовете имат противовъзпалителни ефекти, които могат да намалят подуването на тъканите и да облекчат болката от възпаленото гърло. 

чай от

Снимка: iStock

За вариант без кофеин, опитайте чай с лимон, джинджифил и мед. Това е печеливша комбинация от витамин С, както и аналгетични, антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства. 

Мед

За да подсладите чашата с чай, добавете малко мед. Той е бил основа в медицината от древни времена и има защо. Съвременната наука е показала, че медът е ефективен срещу различни инфекции, както бактериални, така и вирусни, включително тези, които причиняват обикновена настинка. Просто не прекалявайте с меда. В по-големи дози съдържанието на захар може да потисне имунната система и тя да не върши добре работата си. 

Пилешка супа

Болките в гърлото са резултат от възпаление и дехидратация. Течности като бульона в пилешката супа не само осигуряват необходимата хидратация, но солта помага на тялото ви да задържи течността в тъканите. Същото важи за всички бульони – зеленчуковият ще ви свърши работа, ако сте веган.

Кисело мляко

Киселото мляко е добър източник на протеини, въглехидрати и мазнини, както и на пробиотични бактерии – полезни микроби, които поддържат имунната функция и не позволяват на вредните микроби да навлязат в тялото ни. Освен това, хладната и мека текстура на киселото мляко го прави лесна за преглъщане храна, когато нищо друго не успокоява възпаленото гърло.

Картофено пюре

Оставете кожата на картофите, докато пасирате, за богат източник на магнезий, витамин С и антиоксиданти, като всички поддържат силна имунна система. Уверете се, че картофеното ви пюре не е прекалено горещо, тъй като това може да раздразни гърлото ви още повече.

Яйца

Яйцата имат мека консистенция и приготвянето им в бъркано състояние ги прави особено вкусни. Те са богат източник на минерали като цинк, желязо и селен, както и витамините D и В12, които могат да помогнат за предпазване от ужасна инфекция, която причинява болното ви гърло. 

Овесена каша

Тази сутрешна основна храна е съкровищница от хранителни вещества. Овесената каша е богата на магнезий, цинк и антиоксиданти, които ускоряват процесите на детоксикация на тялото, след което го освобождават от отпадъци и инфекции. 

Джинджифил

В лабораторни експерименти е доказано, че джинджифилът има аналгетични, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Също така изглежда, че инхибира растежа на някои вредни щамове бактерии.

джинджифил и

Снимка: iStock

В проучване, публикувано в Nutrition Journal, комбинацията от джинджифил и мед се оказва по-ефективна от двете поотделно. Тъй като много болки в гърлото са придружени от постназално изтичане, което може да раздразни стомаха и да предизвика гадене, най-добре установеното свойство на джинджифила, което отблъсква гаденето, е друга убедителна причина да го опитате.

Желе

Желето е добър вариант, когато имате болки в гърлото. Следете обаче съдържанието на захар, тъй като лакомствата с високо съдържание на захар могат да потиснат имунната система да се бори с инфекциите или да възстанови увредените тъкани.

Смути

Смутитата са чудесен начин да се заредите с полезни хранителни вещества. Придържайте се към съставки като кейл, целина и горски плодове, които са с ниско съдържание на захар и високо съдържание на антиоксиданти, борещи се с болестите. 

смутита Istock

Снимка: iStock

Вместо да използвате портокалов сок като основа, използвайте вода заедно с цял портокал или мандарина, които съдържат фибри, регулиращи инсулина, в допълнение към повече от дневната доза витамин С.

Сладолед

Студените храни, като сладолед, могат да бъдат особено добри, защото помагат за успокояване на възпаленото гърло и дори могат да намалят възпалението. Само не забравяйте да не прекалявате със съдържанието на захар!

Какви храни да избягвате

Трябва да стоите далеч от хрупкави и кисели храни, когато имате възпалено гърло, защото те могат да причинят раздразнение около областта на гърлото, която вече ви боли. Така че неща като крекери, кафе и алкохол са забранени.

ванилия, кафе,

Снимка: iStock

Често тези видове храни също могат да причинят киселинен рефлукс, който може да влоши възпаленото гърло. Някои мазни или пикантни храни могат да разхлабят мускулите, отговорни за задържането на храната, и да увеличат производството на киселина, което води до усвоено съдържание от стомаха, което се връща обратно нагоре и причинява дразнене.

Пикантните храни, като сосове и подправки с люти чушки и пипер, също ще дразнят гърлото, тъй като могат да засегнат лигавицата.

При кашлица и болки в гърлото, пийте топла вода

Аспиринът е най-доброто лекарство срещу болки в гърлото

Как да лекувате възпаленото гърло

Съществуват няколко естествени лекове и лекарства без рецепта, които помагат за излекуване на възпалено гърло, но не всички от тях са най-здравословните. Сиропите и хапчетата без рецепта не са особено добри, защото съдържат други съставки, като изкуствени оцветители и подсладители, които да причинят други проблеми. Вместо това може да изпробвате някои домашни средства. 

Гаргара със солена вода – чаена лъжичка трапезна сол в хладка вода, с която да си правите гаргара два пъти на ден, е едно от любимите естествени лекарства на лекарите. Комбинацията е успокояваща поради свойствата, които има за извличане на бактерии и вируси от задната част на гърлото. 

Спрей за гърло – спрейовете за гърло действат подобно на таблетките за смучене, тъй като обикновено съдържат обезболяващи агенти, които помагат за предотвратяване на болка. 

За още съвети за здравето и влизането във форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook   

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари