IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възпалено гърло: 6 начина да се справите с проблема

14 ноември 2020 21 00

Сезонът на настинките вече е тук

Снимка: iStock

Възпаленото гърло е един от симптомите на грип или настинка. Страдащите от него чувстват болки, сухота и дразнене при всяко преглъщане и говорене. Повечето болки в гърлото се причиняват от вътрешни инфекции или външни фактори като замърсен или студен въздух. При някои хора се наблюдава и зачервяване на сливиците.

Понякога можем да изчакаме възпаленото гърло да се излекува само. Друг път обаче трябва да действаме, за да победим проблема. Бързото излекуване е особено важно за хора, чиято работа включва често говорене и интеракция с околните. Ако страдате от подобно здравословно състояние, ще усетите болка при всеки опит за диалог.

грип, настинка,

Снимка: Pixabay

Затова ви трябват няколко лесни начина, с които да излекувате възпаленото си гърло. За щастие, доста от тях може да си направите у дома и не е нужно да прибягвате към лекарства, ако проблемът не е сериозен.

6 напитки за възпалено гърло

1. Топла вода с лимон и мед

Всяка топла напитка може да помогне за успокояване на възпалено гърло. „Топлата вода сама по себе си е решение за облекчаване на болките в гърлото, кашлица и хрема“, казва Ейми Горин пред Insider. Пиенето на топла вода с лимон може да бъде особено полезно, когато имате възпалено гърло, тъй като по този начин добавяте допълнителна доза витамин С към менюто си. Той засилва имунната ви система и дори може да ви помогне за преодоляване на настинката.

вода, чаша

Снимка: Pixabay

Добавянето на мед към лимоновата вода може също да лекува възпалено гърло и кашлица. Проучване от 2017 година установи, че медът може да помогне за ускоряване на възстановяването поради своите противовъзпалителни и антибактериални свойства.

2. Джинджифилов чай

Чаят от джинджифил също може да помогне за успокояване на възпаленото гърло. Проучване от 2013 година показва, че топла вода с екстракт от джинджифил може да ви предпази от респираторно-синцитиалния вирус – силно заразен вирус, който често засяга малки деца. Все още обаче са необходими повече изследвания за окончателните резултати.

3. Чай от лайка

Ако не сте почитатели на чая от джинджифил, може да изберете чай от лайка, който е направен от сушените цветя „Matricaria“. Според д-р Амбър Робинс, той намалява възпалението в гърлото и може да ви успокои и приспи. По този начин ще позволи на имунната ви система да се задейства и да се възстановите по-бързо. Хората, които не получават достатъчно количество сън, може да са по-склонни да се разболеят от грип или настинка.

чай лайка

Снимка: Pixabay

„Всяка една топла напитка може да ви помогне с дискомфорта, тъй като парата помага да се отпуснете“, казва диетологът Тейлър Шомейкър пред Insider. Чаят от лайка е без кофеин и това ви помага да заспите по-бързо и да осигурите релакс на мозъка.

4. Ментов чай

Ментовият чай е друга топла напитка, към която хората често се обръщат, когато се опитват да облекчат симптомите на възпалено гърло. Това е така, защото ментата има противовъзпалителни ефекти, които могат да намалят отока и да успокоят болките в гърлото. Вдишването на парата от ментовия чай може да лекува и други симптоми, като запушен нос.

5. Топла супа

Пилешката супа е класическо домашно лекарство срещу настинка и грип. Тя е чудесно средство да успокоите болките в гърлото и да се сдобиете с важни хранителни вещества. „Супите на базата на бульон са чудесен начин да вкарате малко храна във вас, когато не ви се яде“, казва д-р Горин. Той препоръчва да заложите на зеленчукова или пилешка супа.

6. Смути

Когато сте болни, може да почувствате понижение в апетита. Това може да затрудни снабдяването на тялото с всички хранителни вещества, необходими за борбата с болестта. Ето защо едно смути е чудесна възможност да решите проблема, стига да използвате плодове и зеленчуци, заредени с антиоксиданти.

смутита Istock

Снимка: iStock

Това, което може да включите във вашето здравословно смути, са боровинки, ягоди, манго, кейл и спанак.

Въпреки че тези напитки са полезни по време на сезона на настинките, важно е да потърсите лекарска помощ, ако проблемите ви стават все по-сериозни. Не се лекувайте сами с лекарства, които не са ви предписани от лекар. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

v ( преди 3 години )
чувал съм че свирките помагат.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ясновидеца ( преди 3 години )
Може да направите и едно фелацио и да погълнете продукта за още по-голяма полза!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар