IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9 типа соматични упражнения за облекчаване на стреса и подобряване на гъвкавостта

18 февруари 2024 10 30

Разберете повече за това какво е соматично упражнение

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Има толкова много предимства да научите какво е соматично упражнение, включително облекчаване на стреса и подобряване на баланса и гъвкавостта. Но какво е соматично упражнение? За тези, които искат да се отпуснат, да се докоснат до емоциите си и да намерят баланс както физически, така и психически, тази форма на упражнение може да е новото най-добро нещо.

Въпреки че много хора избират практиката йога, за да правят соматични упражнения, за разлика от обикновената тренировка, тук не става дума за ускоряване на сърдечната честота. Вместо това соматичните упражнения насърчават хората да извършват всяко движение по начин, който ги учи на нещо за това как се чувства тялото им.

Ако сте запознати с йога нидра и ин йога, ще знаете ползите, които това може да ви донесе. Движения като супер бавно разтягане, бавни танци, йога, пилатес и сканиране на тялото са предназначени да успокоят нервната ви система, да намалят болката и да коригират стойката ви. Тук експертите по соматично лечение и йога разкриват всичко, което трябва да знаете за практиката.

Какво е соматично упражнение?

В основата си соматичните упражнения се фокусират върху това как се чувства тялото ви. „Това е форма на двигателна терапия, която се фокусира върху вътрешното преживяване на движението, а не върху външния вид или резултат“, казва Юлия Ковалева, специалист по звук, дишане и рейки.

„Тези упражнения са предназначени да подобрят осъзнаването на тялото, да освободят напрежението и да възпитат нервната система как да се движи ефективно и удобно.“

соматични упражнения;

Снимка: iStock

Целта на това е да се позволи на така наречения „соматичен мозък“ да поеме контрола. Това е свързано със соматичната нервна система, частта от общата система, която ви позволява да движите и контролирате мускулите в тялото си и подава информация към мозъка от сетивата (мирис, звук, вкус и допир). Като се движите възможно най-бавно и активно се ангажирате с практиката, можете да помогнете за по-доброто укрепване на тази връзка ум-тяло.

Името на практиката, както е известна днес на Запад, е измислено от д-р Томас Хана, философ и соматичен педагог, през 70-те години. Въпреки това, колкото и соматичните упражнения да станаха по-популярни през последните няколко десетилетия, основите идват от древните източни лечебни практики като тай чи.

Има много видове соматични упражнения, но най-известните практики са следните 9:

Йога
Упражнения за дишане
Разтягане/стречинг
Бавни танци
Пандикулация: Умишлено свиване и бавно отпускане на мускулите за възстановяване на естествената им дължина
Пилатес
Упражнения за поза/стойка
Бойни изкуства
Сканиране на тялото: Фокусиране върху това как се чувства всяка част от тялото ви в даден момент

Въпреки това, когато става дума за соматични упражнения, няма универсален подход. „Всяко движение, което се изпълнява съзнателно и преднамерено и може да увеличи връзката и осъзнаването ви с тялото ви, аз лично бих казал, че е соматично движение“, казва Кат Мефан, известен фасилитатор на йога, звук и дишане и основател на Soul Sanctuary.

Някои фасилитатори и водачи може да твърдят, че има определен тип упражнение, което трябва да се направи, за да бъде соматично, но да бъдете въплътени във вашето движение означава да сте в соматично упражнение. За някои това може да изглежда като малки, бавни и нежни движения, но за други това могат да бъдат техники като разтърсване, потупване, танц или дори въплътено освобождаване на гняв чрез движение.“

Ползи от соматичните упражнения

1. Соматичните упражнения могат да ви помогнат за намаляване на стреса

Ако искате да научите как да се справяте със стреса, без да спортувате активно или да използвате други традиционни механизми за справяне, разбирането какво е соматично упражнение може да е това, от което се нуждаете.

„Умишлените и бавни движения, съчетани със съзнателно дишане, активират парасимпатиковата нервна система. Това насърчава релаксацията, намалява стреса и спомага за насърчаване на чувството за спокойствие чрез адресиране и освобождаване на мускулното напрежение“, казва Кристиан Волф, специалист по соматично лечение и дишане.

Симпатиковата нервна система контролира реакцията на бягство или борба. Когато това е активирано, има вероятност да се почувствате по-стресирани и дори да изпитате ранните признаци на прегаряне, ако продължи достатъчно дълго. Отдалечаването от това чрез соматични упражнения може да помогне за инсталирането на функцията „почивка и храносмилане“ на парасимпатиковата нервна система.

2. Соматичните упражнения могат да помогнат за облекчаване на болките в гърба

Фокусирането върху долната част на гърба чрез ангажиране на малките мускулни влакна в бавно разтягане и внимателно движение може да помогне за отключване на напрежението в тези мускули, намалявайки вероятността от болки в долната част на гърба при жените.

Това е често срещана причина, поради която хората научават какво е соматично упражнение, тъй като изследванията показват, че този тип движение е много ефективен за тези с постоянни болки в долната част на гърба. Множество проучвания – от Университета на Юта и Policlinico Umberto Hospital I – показват, че практикуването на соматични упражнения може да помогне за хронична болка в гърба и така, чрез връзка, да подобри настроението и общото благосъстояние.

3. Подобряват стойката и гъвкавостта

Много видове соматични упражнения могат да ви помогнат да направите своеобразен личен преглед на стойката си, за да изследвате баланса, гъвкавостта на тялото си и да ги подобрите. Пилатес за начинаещи, лека йога и сесия на едно от най-добрите приложения за разтягане/стречинг се считат за соматични упражнения и могат да помогнат с това.

„Чрез освобождаване на напрежението и възстановяване на оптималната мускулна дължина, тези упражнения водят до подобрена стойка, повишена гъвкавост и намаляване на дискомфорта, свързан с мускулния дисбаланс“, казва Улф, автор на The Healed State и основател на The Body Rescue Plan.

4. Соматичните упражнения могат да ви помогнат да преодолеете травма

Въпреки че няма заместител на подходящата помощ за психично здраве, соматичните упражнения са показали, че помагат на хората да се справят с травматично преживяване (заедно с други интервенции).

„Когато човек има травматично преживяване, той може да почувства изтръпване на различни места в тялото. Може да изпита изтръпване или болка. Точно като запушени тръби в сграда, тази енергия се блокира“, казва Айша Бел, учител по йога с основа на соматичното лечение.

„Когато се работи по соматичен начин, намерението е да се премести тази енергия и да се изчисти застоялата енергия от тялото“, казва тя.

Соматичната терапия помага за разрешаване и на минали травми, емоционални блокажи и възстановява естествения енергиен поток на тялото. Независимо дали посещавате сесии по йога, семинари по медитация, лечение със звук или уроци по дишане, невъзможно е да си тръгнете и да не се чувствате по-центрирани, по-възстановени и подмладени.

За кого са добри соматичните упражнения?

Много хора могат да се възползват от изучаването на соматичните упражнения и ключовите движения – но това е особено полезно за тези, които се борят с хронична болка, стрес или ограничения на движението.

Може да бъде полезно и за тези, които се нуждаят от алтернативна рутина на традиционните упражнения. Правенето на йога всеки ден или упражнения на йога постелка, включващи съзнателни процедури за разтягане, не само ще помогнат на тялото да се възстанови от интензивни упражнения, но и на ума.

Соматичните упражнения помагат и на атлетите, като повишават осведомеността за тялото, гъвкавостта и координацията, като осигуряват ползи за спортните постижения и предотвратяване на наранявания.

Каква е разликата между йога и соматични упражнения?

Както соматичните упражнения, така и йога подчертават връзката ум-тяло: Въпреки това съществуват ключови разлики, казва Волф. „Соматичните упражнения наблягат на вътрешните телесни усещания и освобождаването на напрежението, докато йога обхваща по-широка гама от пози, дихателни упражнения и медитация в рамките на духовна и философска рамка.“

Соматичните упражнения включват умишлени, контролирани движения: Те са предназначени за освобождаване на напрежението, докато йога включва динамични пози и потоци.

Йога обхваща духовни и философски измерения: Това включва внимание, етика, обединение на ума, тялото и духа. Соматичните упражнения се фокусират повече върху физиологичните аспекти на движението и осъзнаването.

За още новини от света на добрата форма и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари