IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от авокадо или зехтин – кое е по-здравословно

29 февруари 2024 10 50

Трябва ли да се колебаете между двете или може да изберете, което си поискате

Снимки: iStock

Снимки: iStock

Нито една кухня не е напълно оборудвана, ако в нея няма поне една бутилка олио или масло за готвене. Освен че предпазва храната от залепване по съдовете, то може да пренесе ароматите в цялото ястие и дори да осигури някои здравословни ползи, ако сте избрали правилната опция. Но с толкова много възможности за избор, как някой може да знае кои са най-здравословните варианти за готвене? Маслото от авокадо и зехтинът са двата най-добри избора, благодарение на тяхната гъвкавост в кухнята и впечатляващата им плътност на хранителни вещества.

Хранителни стойности на маслото от авокадо и зехтина

Масло от авокадо (1 супена лъжица):

масло от

Снимка: iStock

Калории: 124

Мазнини: 14 грама

Наситени мазнини: 1,6 грама

Мононенаситени мазнини: 9,9 грама

Полиненаситени мазнини: 1,9 грама

Витамин Е: 1,8 милиграма

Зехтин (1 супена лъжица):

зехтин, коса,

Снимка: iStock

Калории: 119

Мазнини: 14 грама

Наситени мазнини: 1,9 грама

Мононенаситени мазнини: 9,9 грама

Полиненаситени мазнини: 1,4. грама

Витамин Е: 1,9 милиграма

Здравословни ползи от маслото от авокадо и зехтина

Едно сравнение показва, че тези две опции са практически идентични в хранителна гледна точка по отношение на съдържание на калории, мазнини и витамин Е. И маслото от авокадо, и зехтинът съдържат полифеноли, включително лутеин, които са мощни антиоксиданти. Ето още няколко начина, по които маслото от авокадо и зехтинът могат да поддържат вашето здраве.

Здраве на сърцето

масло от

Снимка: iStock

Консумирането както на масло от авокадо, така и на зехтин, помага за здравето на сърцето до голяма степен поради високото съдържание на моно- и полиненаситени мазнини. Тези здравословни мазнини действително помагат за намаляване на нивата на холестерола, намалявайки риска от натрупване на плаки по вените и артериите, известно още като атеросклероза. Моно- и полиненаситените мазнини също са противовъзпалителни, като допълнително помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Здраве на кожата

Благодарение на съдържанието на витамин Е и мастни киселини, както авокадото, така и зехтинът могат да поддържат здрава кожа. Мазнините са ключов компонент на нашите клетки и могат да помогнат за подобряване на естествената мастна бариера на кожата. Противовъзпалителната природа на витамин Е и ненаситените мазнини, намиращи се в двете масла, също ще помогнат за поддържане на жизнена, блестяща кожа. Като антиоксидант, дори е доказано, че витамин Е предлага фотозащитни ефекти срещу слънчевата радиация от ултравиолетовите светлинни лъчи.

Имунно здраве

Противовъзпалителният характер на моно- и полиненаситените мазнини, съчетан с антиоксидантните свойства на витамин Е и растителните съединения, намиращи се в двете масла, също помагат за оптимизиране на имунното здраве, за да се предотвратят както остри, така и хронични заболявания. Освен това, хранителните свойства на зехтина, по-специално, наскоро беше установено, че благоприятстват микробиома на червата, който играе основна роля в имунното здраве. И тъй като маслото от авокадо има почти идентично разграждане на хранителните вещества, може да предложи същата полза.

Здраве на очите

зехтин Pixabay

Снимка: Pixabay

Лутеинът, който се намира както в авокадото, така и в зехтина, е каротеноид – вид растително съединение, за което е установено, че подобрява здравето на очите. Всъщност изследванията показват, че може да предпази или облекчи симптомите на няколко заболявания, свързани с очите, включително дегенерация на макулата, миопия, катаракта и диабетна ретинопатия.

Усвояване на хранителни вещества

И двата вида масло също така подпомагат усвояването на няколко ключови витамина, които изискват мазнини, за да бъдат усвоени. Витамините се разделят предимно на водоразтворими и мастноразтворими видове. За да се усвои правилно всеки вид витамин, той трябва да се консумира в присъствието на предпочитания от него разтворител – вода или мазнина. Така че, в случая на мастноразтворимите витамини – A, D, E и K – както авокадото, така и зехтинът ще помогнат за оптималното им усвояване, така че можем да извлечем най-много ползи от тях.

Масло от авокадо – тайната съставка за красива коса

Избягвайте прекомерната консумация и на двете масла

И въпреки че няма почти никакви притеснителни здравословни предупреждения за маслото от авокадо или зехтина, важно е да се отбележи, че това е калоричен източник на мазнини. В сравнение с храните с протеини и въглехидрати, мазнините съдържат повече калории на порция, така че е важно да избягвате екстремната прекомерна консумация на масла без диетичен баланс. Най-добре е да се придържате възможно най-близо до около една супена лъжица масло на порция.

За още съвети за здравето и храненето последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари