Нито една кухня не е напълно оборудвана, ако в нея няма поне една бутилка олио или масло за готвене. Освен че предпазва храната от залепване по съдовете, то може да пренесе ароматите в цялото ястие и дори да осигури някои здравословни ползи, ако сте избрали правилната опция. Но с толкова много възможности за избор, как някой може да знае кои са най-здравословните варианти за готвене? Маслото от авокадо и зехтинът са двата най-добри избора, благодарение на тяхната гъвкавост в кухнята и впечатляващата им плътност на хранителни вещества.
Хранителни стойности на маслото от авокадо и зехтина
Масло от авокадо (1 супена лъжица):
Снимка: iStock
Калории: 124
Мазнини: 14 грама
Наситени мазнини: 1,6 грама
Мононенаситени мазнини: 9,9 грама
Полиненаситени мазнини: 1,9 грама
Витамин Е: 1,8 милиграма
Зехтин (1 супена лъжица):
Снимка: iStock
Калории: 119
Мазнини: 14 грама
Наситени мазнини: 1,9 грама
Мононенаситени мазнини: 9,9 грама
Полиненаситени мазнини: 1,4. грама
Витамин Е: 1,9 милиграма
Здравословни ползи от маслото от авокадо и зехтина
Едно сравнение показва, че тези две опции са практически идентични в хранителна гледна точка по отношение на съдържание на калории, мазнини и витамин Е. И маслото от авокадо, и зехтинът съдържат полифеноли, включително лутеин, които са мощни антиоксиданти. Ето още няколко начина, по които маслото от авокадо и зехтинът могат да поддържат вашето здраве.
Здраве на сърцето
Снимка: iStock
Консумирането както на масло от авокадо, така и на зехтин, помага за здравето на сърцето до голяма степен поради високото съдържание на моно- и полиненаситени мазнини. Тези здравословни мазнини действително помагат за намаляване на нивата на холестерола, намалявайки риска от натрупване на плаки по вените и артериите, известно още като атеросклероза. Моно- и полиненаситените мазнини също са противовъзпалителни, като допълнително помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Здраве на кожата
Благодарение на съдържанието на витамин Е и мастни киселини, както авокадото, така и зехтинът могат да поддържат здрава кожа. Мазнините са ключов компонент на нашите клетки и могат да помогнат за подобряване на естествената мастна бариера на кожата. Противовъзпалителната природа на витамин Е и ненаситените мазнини, намиращи се в двете масла, също ще помогнат за поддържане на жизнена, блестяща кожа. Като антиоксидант, дори е доказано, че витамин Е предлага фотозащитни ефекти срещу слънчевата радиация от ултравиолетовите светлинни лъчи.
Имунно здраве
Противовъзпалителният характер на моно- и полиненаситените мазнини, съчетан с антиоксидантните свойства на витамин Е и растителните съединения, намиращи се в двете масла, също помагат за оптимизиране на имунното здраве, за да се предотвратят както остри, така и хронични заболявания. Освен това, хранителните свойства на зехтина, по-специално, наскоро беше установено, че благоприятстват микробиома на червата, който играе основна роля в имунното здраве. И тъй като маслото от авокадо има почти идентично разграждане на хранителните вещества, може да предложи същата полза.
Здраве на очите
Снимка: Pixabay
Лутеинът, който се намира както в авокадото, така и в зехтина, е каротеноид – вид растително съединение, за което е установено, че подобрява здравето на очите. Всъщност изследванията показват, че може да предпази или облекчи симптомите на няколко заболявания, свързани с очите, включително дегенерация на макулата, миопия, катаракта и диабетна ретинопатия.
Усвояване на хранителни вещества
И двата вида масло също така подпомагат усвояването на няколко ключови витамина, които изискват мазнини, за да бъдат усвоени. Витамините се разделят предимно на водоразтворими и мастноразтворими видове. За да се усвои правилно всеки вид витамин, той трябва да се консумира в присъствието на предпочитания от него разтворител – вода или мазнина. Така че, в случая на мастноразтворимите витамини – A, D, E и K – както авокадото, така и зехтинът ще помогнат за оптималното им усвояване, така че можем да извлечем най-много ползи от тях.
Масло от авокадо – тайната съставка за красива коса
Избягвайте прекомерната консумация и на двете масла
И въпреки че няма почти никакви притеснителни здравословни предупреждения за маслото от авокадо или зехтина, важно е да се отбележи, че това е калоричен източник на мазнини. В сравнение с храните с протеини и въглехидрати, мазнините съдържат повече калории на порция, така че е важно да избягвате екстремната прекомерна консумация на масла без диетичен баланс. Най-добре е да се придържате възможно най-близо до около една супена лъжица масло на порция.