IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не давайте пари за добавки, направете си сами електролитни напитки

15 март 2024 10 40

За времето, когато тялото ви трябва да презареди, без да страда банковата ви сметка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако сте почитатели на уелнес тенденциите и здравословния начин на живот, един от многото съвети, които вероятно следвате, е да пиете много вода. Тя не само ви поддържа хидратирани, но също така предлага много други предимства като блестяща кожа, добре смазани стави и правилно функциониране на органите. Докато водата остава в центъра на нашето внимание, един компонент на хидратацията, който често се пренебрегва, са електролитите

Електролитите са основни минерали – натрий, калий, хлорид, магнезий, калций, фосфат и бикарбонати – които имат електрически заряд, след като се разтворят в течност. Те играят жизненоважни роли в тялото, като поддържат функционирането на нашите органи, предотвратяват главоболие и поддържат баланса на течностите. Нуждите ни от електролити се различават в зависимост от това колко сме активни, дали сме болни или колко алкохол консумираме. Някои симптоми като повръщане, мускулни крампи или спазми, изтръпване на крайниците или неправилен сърдечен ритъм може да са признаци за електролитен дисбаланс. 

В повечето случаи можем да задоволим нуждите си от електролити, като ядем разнообразни храни. Продукти като банани, авокадо, спанак, бадеми и кокосова вода могат да бъдат добри източници на електролити. Диетолозите насърчават първо винаги да избираме питателни храни, но понякога и добавките могат да бъдат полезни за задоволяване на хранителните ни нужди. Вероятно сте добре запознати с ярко оцветените спортни напитки и електролитни прахове на пазара. Въпреки че те са страхотна опция, когато сте навън, вие може да си направите и собствени електролитни напитки с продукти, които може би вече имате у дома. 

Електролитни напитки, които да направите у дома

Лимонада

лимонада

Снимка: iStock

За пикантна електролитна напитка, тази рецепта смесва ябълков оцет, който съдържа множество електролити, натрий от сол, калиев хлорид и лимони за антиоксиданти и магнезий.

Съставки:

340 мл вода

29 мл лимонов сок

10 мл ябълков оцет

1,20 г сол

1/8 ч. л. калиев хлорид

36 г сироп без захар

Начин на приготвяне

Смесете всички съставки в подходящ буркан. Затворете и разтресете добре, докато се разтворят сухите съставки. Добавете още сироп за сладост, ако желаете. По желание може да добавите и лед, когато сипвате лимонадата.

Цитрусова напитка с джинджифил

джинджифилово масло

Снимка: iStock

Тази напитка включва витамин С за поддържане на имунитета и магнезий от цитрусовите плодове, противовъзпалителни свойства от джинджифила, електролитите бикарбонат и натрий, както и естествен подсладител, който спомага за усвояването и осигурява допълнителен вкус.

Съставки:

960 мл вода

120 мл портокалов сок от пресен портокал

60 мл лимонов сок от пресен лимон

30 мл сок от лайм

1/4 ч. л. сол

1/4 ч. л. сода бикарбонат

2-3 супени лъжици мед или кленов сироп

10-15 г смачкан или нарязан джинджифил

Начин на приготвяне:

Добавете водата, портокаловия, лимоновия и сока от лайм и джинджифила в средно голяма тенджера. Поставете на среден огън и оставете да къкри. Добавете содата и солта. Разбъркайте, за да се разтворят. Течностите ще се разпенят, след като добавите содата за хляб, така че следете тенджерата да не прелее. Пяната ще се успокои след около минута. Намалете топлината до средно ниска и оставете да къкри леко за около 2 минути. Изключете котлона и махнете съда. Разбъркайте 2 супени лъжици кленов сироп или мед, докато се разтвори напълно. 

Поставете фина цедка върху голяма, топлоустойчива купа. Изсипете електролитната напитка в купата през цедката, за да филтрирате твърдите парчета джинджифил и цитрусовите семена. Опитайте да подсладите с още кленов сироп/мед, ако е необходимо. Може да пиете напитката студена или топла. Съхранявайте в хладилник до 5 дни. 

Напитка от лимон и нар

лимон, нар,

Снимка: iStock

Тази рецепта използва лимон, добър източник на магнезий, като същевременно добавя калий от кокосовата вода и натрий от солта. Сокът от нар предлага някои антиоксиданти и захар, които ще помогнат на електролитите да се абсорбират в кръвния поток. 

Съставки:

1/4 ч. л. сол

62 мл сок от нар

57 мл сок от лимон

360 мл неподсладена кокосова вода

480 мл студена вода

По желание може да добавите подсладител

Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки в купа и разбъркайте добре. Налейте течността в удобен съд, оставете да се престои за известно време и сервирайте. 

Зелена лимонада

авокадо, банан,

Снимка: iStock

Тази зелена лимонада предлага изобилие от калий от авокадото и банана, магнезий от лимона, а кейлът съдържа много електролити, тъй като в себе си има калций, фосфор, магнезий и калий.

Съставки:

180 мл вода

1-2 листа къдраво зеле с отстранени дръжки

1/2 салата „Ромен“

1/2 краставица, нарязана

1/4 зряло авокадо

1/2 ябълка

1 замразен банан

сок от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Комбинирайте всички съставки във високоскоростен блендер и пасирайте до пълна гладкост. Добавете още вода, ако е необходимо, за да улесните пасирането, след което сервирайте веднага.

Как да направите смутитата си по-хранителни и здравословни?

Подсилване на имунната система: 7 неща, които да направите

Как да направите детокс на организма си?

Зелено смути

краставица, зелено

Снимка: iStock

Домашно приготвеното зелено смути може да бъде чудесно средство за попълване на електролитите. Тази рецепта използва листни зеленчуци, които съдържат множество електролити, магнезий от лайм и противовъзпалителен джинджифил. За допълнителен натрий можете да добавите и щипка сол, като например розова хималайска.

Съставки:

1 нарязана краставица

3 стръка целина, нарязани

3 листа от кейл

30 г бейби спанак

1 парче пресен джинджифил

2 супени лъжици сок от лайм

2 ябълки, нарязани

Начин на приготвяне:

Поставете всички съставки в мощен блендер. Пасирайте до гладкост, около 1 до 2 минути. Изсипете зеления сок през цедка с фина мрежа в буркан за съхранение. Натиснете твърдите частици с гърба на лъжица, за да извлечете възможно най-много сок. Изхвърлете твърдите частици. Оставете сока да си почине преди да го сервирате. 

За още съвети за постигане на желаната фигура последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 1 месец )
Много добри идеи, но както пише в началото ако се пият 2-3 литра алкална вода на ден, на гладно и преди вденете, всички изброени освен сока от лимона може да отпаднат.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар