IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да направите детокс на организма си?

2 януари 2022 10 30

Съвети на експертите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Детоксикацията или детоксът са популярни думи в света на здравето и фитнеса. Вероятно сте виждали доста хора да пият витамини или някакви цветни сокове в името на пречистването на организма. В действителност нашето тяло не се нуждае от тези неща само по себе си.

„Тялото ни е създадено така, че само си прави детоксикация и елиминира токсините от системата по естествен начин с помощта на вътрешните органи. Не е нужно да спазвате някаква специална диета за това“, сподели диетологът Лавлийн Каур. По думите ѝ детоксикацията е процес, който не може да бъде иницииран или спрян. Единственото, което можете да направите, е да го подпомогнете по следния начин:

Сложете си времеви прозорец за хранене

Според Лавлийн кога се храните е толкова важно, колкото и с какво се храните. Лимитирането на това действие в рамките на определен времеви интервал може да помогне много за пречистване на вашата вътрешна система.

Консумирайте сурова и ферментирала храна

Вкарайте в режима си храни, богати на фибри. Те подобряват храносмилането и перисталтиката на червата, което е важно за процеса на детоксикация.

Ферментиралите храни съдържат добри бактерии, които подобряват здравето на червата.

Внимавайте с витамините

Диетоложката също така препоръчва да не прекалявате с витамините, особено тези, които са мастноразтворими като витамини А, D, Е и К. „Мастноразтворимите витамини се съхраняват в тялото за дълго време. Те могат да изложат на по-висок риск организма от токсичност, ако се консумират в по-голяма доза“, категорична е тя.

Съсредоточете се върху растенията

Лавлийн препоръчва растителната диета, тъй като е по-добра за червата и органите, когато се опитвате да се детоксикирате. Невегетарианската диета има най-много токсини. Така че е важно да се ограничи приемът на храни на животинска основа. Заложете на балансиран режим, който да съдържа както животински, така и растителни храни.

Избягвайте преработената храна

Рафинираните и преработени храни съдържат само калории и нула хранителни вещества. Висококалоричните храни увеличават шансовете за заболявания като затлъстяване, диабет и сърдечни проблеми. По-добре ги избягвайте максимално, за да сте здрави.

Останете хидратирани

Водата е от съществено значение за поддържане на здравата функция на тялото. Пиенето на достатъчно количество вода всеки ден е от първостепенно значение за здравето. Диетологът препоръчва да се пие вода от семена от кимион и карамбол за детоксикация.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари