IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приемете тялото си, дори ако не харесвате всичко в него

18 март 2024 11 00

Ето как да поемете контрол върху негативните мисли

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Да не си напълно влюбен в тялото си е почти нормално чувство в наши дни. Дори психотерапевтите признават, че целта да бъдете впечатлени от всяка ваша част през цялото време е малко нереалистична. Но има различни начини, по които можете активно да работите върху развитието на по-здравословна връзка с тялото си – и знайте, че не сте сами в това да се чувствате неудовлетворени от начина, по който се виждате в огледалото

Недоволството от тялото е преживяване, което много хора, ако не и повечето от нас, изпитват в определени моменти от живота, когато се прокрадват негативни мисли за визията ни. Те могат да бъдат специфични за определени части от тялото или по-общи цялостни мисли около възприеманите недостатъци. 

Защо тези негативни мисли са толкова често срещани?

Недоволството от тялото може да бъде тревожно и социалните мрежи са основният виновник за появата на подобни чувства. Но не бързайте да се обвинявате, че изпитвате тези емоции, докато преглеждате Instagram. Според психотерапевта Ким Херц, сравняването с другите е начин мозъкът ви да идентифицира и анализира вашето място в света. Това е начин да се опитаме да разберем къде се намираме в социално отношение спрямо другите. Въпреки това, когато този на пръв поглед безобиден анализ се влоши, тогава започвате да смятате, че инфлуенсърите и звездите се справят по-добре от вас поради начина, по който представят своята личност онлайн. 

Сравняването с тези нереалистични норми и стандарти за красота може да доведе до заключението, че не отговаряме на изискванията, което може да доведе до чувство за малоценност и несигурност

отслабване, кантар,

Снимка: iStock

Има няколко неща, които трябва да имате предвид, докато преглеждате любимите си профили в социалните мрежи. Трябва да запомните, че целта на публикациите на много марки и инфлуенсъри е да привлекат вниманието ви и да ви провокират да закупите предлагания продукт или пък да опитате техните процедури. В тези снимки и видеа обаче не се взима предвид една ключова реалност – тялото на всеки е различно благодарение на генетиката и отчасти на определени фактори на начина на живот. И това е едновременно напълно нормално и приемливо. 

Когато виждаме представяне на само един тип тяло, това създава идеята, че така трябва да изглеждат всички тела и всяка друга пропорция е грешна. Въпреки че има много хора, които се опитват да се борят с тази идея, все още се смята, че телата трябва да са много слаби или много мускулести и че всичко друго е провал. 

Много е лесно да се поддадеш на разказите и изображенията, с които постоянно се срещаме онлайн или пък виждаме по билбордове. Има обаче действащи начини, по които можете да започнете да проявявате приемане на тялото си в сегашната му форма. 

Какво е приемане на тялото?

Приемането на тялото е начин да бъдете доволни от това, което виждате в огледалото. То се противопоставя на доминиращия и нереалистичен културен стандарт за форма и красота. Приемането на тялото и неутралността често се използват като взаимозаменяеми, тъй като имат няколко сходни цели. И двата термина отхвърлят идеята за бодипозитивизма, която често се основава на вярването, че трябва да обичате тялото си през цялото време. Това не само е до голяма степен непостижимо, но също така не е в подкрепа на култивиране на реалистична връзка с тялото ви. Целта, която двата термина насърчават, е да се отнеме светлината на прожекторите от фигурата и да се премахне манията за необходимостта то да изглежда по определен начин.

плато, отслабване

Снимка: iStock

Както приемането на тялото, така и телесната неутралност имат за цел да ви помогнат да се отнасяте с уважение към себе си. Те ни напомнят, че нашата стойност не е свързана с нашата фигура. 

5 съвета за приемане на тялото

1. Почистете социалните мрежи

„Прочистването“ може да приеме много значения и всеки експерт предлага различно предложение за това как можете да създадете по-здравословна среда за себе си в социалните мрежи. Херц насърчава да намалите изцяло времето, прекарано онлайн, но това не означава, че трябва да изтриете приложенията си. Просто намалете използването на социални мрежи с 10% и ще забележите колко по-добре се чувствате психически. 

Социални мрежи

Снимка: Pexels

Също така е важно да отделите време да подредите фийда си, като спрете да следвате профили, които ви карат да се сравнявате с другите и да изпитвате неуважение към себе си. Намерете по-позитивни акаунти, които напомнят, че всички тела заслужават уважение. Осъзнаването на това как се чувстваме, когато използваме социални медии, може значително да ни помогне да спрем да сравняваме телата си.

2. Лимитирайте времето пред огледалото

Терапевтите насърчават поставянето на граници за това колко често и колко дълго се гледате в огледалото, особено ако това води до самокритика. Изследванията показват, че колкото повече време прекарваме, фокусирайки се върху формата, толкова по-интензивно се влияем от това как изглеждаме. 

отслабване, огледало

Снимка: iStock

Честата „проверка на тялото“ се среща особено много при хора с различни хранителни разстройства и тези, които се борят да приемат фигурата си. Колкото повече време прекарват, гледайки себе си, толкова повече страдание ще причини това. Определете си времеви период за това колко дълго се гледате в огледалото. Опитайте да настроите аларма, особено ако ви е трудно да се отделите от огледалото в продължение на минути. 

Боди позитивизъм от Флорънс Пю: Няма да крия целулита си

Тайра Банкс на 48 – със секси фотосесия и боди позитивизъм

3. Носете дрехи по мярка

Откажете се от дрехите, които са ви твърде малки. Дарете, обновявайте, продавайте – правете каквото и да е, но не дръжте дрехи в гардероба си, които не ви стават. Трудно е да се чувстваш удобно, когато дрехите са малки. Когато се чувстваме неудобно, не можем да се откажем от мислите за нашето тяло. Когато носите дрехи, които ви подхождат, вие сте по-малко наясно с тъканта, която може да се трие твърде плътно. И отново, отървете се от дрехите, които не ви стават в момента, защото запазването им изпраща съобщение до мозъка ви, че не приемате начина, по който тялото ви изглежда в момента. 

4. Водете здравословен диалог със себе си

Начинът, по който говорите със себе си, може да повлияе на начина, по който се виждате. На много хора им липсва самочувствие, когато някой ги помоли да се опишат с няколко думи. По-скоро може да чуете за техните негативни страни, отколкото да се похвалят за прогреса, който са направили в живота или професията си. Това често произлиза от вътрешните им диалози, които водят със себе си, които са главно за външния вид. 

кантар, диета,

Снимка: iStock

Работете върху идентифицирането на този саморазговор и се опитайте да го преформулирате. Помислете как бихте разговаряли с най-добър приятел или дори с дете. Когато забележите, че мислите „Изглеждам ужасно“ или „Мразя тялото си“ се прокрадват в ума ви, опитайте се да ги стопирате с „Осъзнавам, че изпитвам трудности с тялото си днес и това е добре, но все пак заслужавам да ям и да нося дрехи, които ми пасват точно както правят всички, които обичам“. 

Друг подход? Херц насърчава приветстването на тези негативни мисли и оставянето им да отминат, вместо да се занимаваме с тях. По думите ѝ, може да бъде непосилно и нереалистично да превърнете една негативна мисъл в положителна. Вместо това, позволете ѝ да се появи и я оставете да отмине сама. В рамките на 2-3 минути интензивността на негативните мисли може да намалее. 

5. Пропуснете тренировка, която не харесвате

Когато се занимавате с физическа активност, която не харесвате особено, това изпраща съобщение, че „трябва“ да направите нещо, за да съществувате в по-добра версия на себе си.

Експериментирайте с различни видове упражнения – направете списък с нещата, които сте искали да опитате, и ги отметнете. Ако можете да се откажете от всякакви измъчващи мисли и да бъдете едно с тялото си, докато го изпълнявате, тогава това упражнение заслужава място в рутината ви. Сега, ако нетърпеливо чакате тренировката да приключи, тази форма на движение трябва да бъде премахната.

мускулна треска

Снимка: iStock

Движете тялото си по начини, които ви карат да се чувствате добре. Изследвайте упражненията, които ви харесват, за да ги модифицирате и винаги да се предизвиквате. Изследванията показват, че хората са по-склонни да продължат да се занимават с упражнения, с които се забавляват, вместо да правят какъвто и да е вид движение, което може да им помогне да променят начина, по който изглеждат.

За още новини от света на здравето и добрата форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари