IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранителна алергия и хранителна непоносимост - каква е разликата?

23 май 2024 08 30

Как се проявяват хранителните алергии

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Хранителната алергия се причинява от имунната ви система, която реагира на храната по определен начин. При хранителна непоносимост имунната ви система не е отговорна. В този случай най-често това е проблем на храносмилателната ви система.

Например да си алергичен към млякото е различно от това да не можеш да го смилаш правилно поради непоносимост към лактоза.

Някои хора са от семейства, където алергиите са често срещани – не непременно хранителни алергии, но може би има астма или копривна треска. Когато и двамата ви родители имат алергии, е по-вероятно да наследите хранителни алергии, отколкото ако само единият родител има алергии.

Ако мислите, че имате хранителна алергия, посетете лекар, за да потвърдите какво я отключва и потърсете помощ за нейното управление и лечение. Понякога алергичните реакции към храна могат да бъдат тежки, дори животозастрашаващи.

Как се проявяват хранителните алергии

Хранителните алергии се предизвикват от IgE или не-IgE протеини и от това как те засягат мастните клетки, които имате във всички телесни тъкани, но особено на места като носа, гърлото, белите дробове, кожата и храносмилателния тракт. IgE означава имуноглобулин Е и е вид протеин, наречен антитяло, което се движи в кръвта.

Първият път, когато ядете храна, към която сте алергични, определени клетки произвеждат много IgE за частта от храната, която предизвиква вашата алергия, наречена алерген. IgE се освобождава и се прикрепя към повърхността на мастоцитите. Все още няма да имате реакция, но вече сте готови за такава.

Следващият път, когато ядете тази храна, алергенът взаимодейства с този IgE и задейства мастоцитите да отделят химикали като хистамин. В зависимост от тъканта, в която се намират, тези химикали ще причинят различни симптоми. И тъй като някои хранителни алергени не се разграждат от топлината на готвене или от стомашните киселини или ензими, които смилат храната, те могат да преминат в кръвта ви. Оттам те могат да пътуват и да причинят алергични реакции в цялото ви тяло.

Алергии и тежки алергични реакции – какво се случва

Процесът на храносмилане влияе върху времето и местоположението. Може да почувствате сърбеж в устата си. Тогава може да имате симптоми като повръщане, диария или болки в корема. Хранителните алергени в кръвта ви могат да причинят спад на кръвното налягане. Когато достигнат кожата ви, те могат да предизвикат уртикария или екзема. В белите дробове те могат да причинят хрипове. Всичко това се случва в рамките на няколко минути до един час.

Не-IgE-медиираните хранителни алергии се характеризират със забавена поява на признаци и симптоми, които могат да се появят в продължение на часове до дори дни след поглъщането.

Кои хранителни алергии са най-чести

При възрастни те включватФъстъци, орехи, ядкови плодове, морски дарове и миди, включително скариди, раци, омари.

При децата хранителните алергени, които най-често причиняват проблеми, са: Яйца, мляко, фъстъци.

При възрастните обикновено алергиите не изчезват, но при децата това е напълно възможно. Децата са по-склонни да надраснат алергиите към мляко, яйца и соя, отколкото към фъстъци, риба и миди.

Храните, на които ще реагирате, често са тези, които ядете редовно. В Япония например има много хора, алергични към ориз. В Скандинавия алергията към риба треска е най-често срещана.

Кръстосана реактивност и алергии

Когато имате животозастрашаваща алергична реакция към определена храна, вашият лекар вероятно ще ви препоръча да избягвате и подобните храни. Например ако реагирате на скариди, вероятно сте алергични към други морски дарове като миди, раци и омари. Това се нарича кръстосана реактивност.

Друг пример за кръстосана реактивност е синдромът на оралната алергия. Случва се при хора, които са силно чувствителни към полени. Например по време на цъфтежа на плевела амброзия, когато се опитват да ядат пъпеши, устата им може да ги сърби. По същия начин хората, които имат тежки алергии към брезов прашец, също могат да реагират на ябълкови кори.

Хранителна алергия, предизвикана от упражнения

Поне един вид хранителна алергия се нуждае от повече от просто изяждане на алергена, за да предизвика реакция. Ако имате хранителна алергия, предизвикана от упражнения, няма да имате реакция, освен ако след това не правите нещо физически активно. Когато телесната ви температура се повиши, ще започне да ви сърби тялото, ще получите замайване и може да имате копривна треска или дори анафилаксия (тежка алергична реакция, която се проявява внезапно и може да причини смърт).

За щастие, лекът е прост: Не яжте тази храна няколко часа преди да тренирате.

Това наистина ли е хранителна алергия?

Диференциалната диагноза е процес на разграничаване на хранителна алергия, хранителна непоносимост и други заболявания. Когато отидете в кабинета на лекаря и кажете: „Мисля, че имам хранителна алергия“, той трябва да обмисли списък с други неща, които могат да причинят подобни симптоми и да бъдат объркани с хранителна алергия.

Симптомите, които могат да бъдат объркани с хранителна алергия включват:

хранително отравяне
Хистаминова токсичност
Хранителни добавки, включително сулфити, MSG и оцветители
непоносимост към лактоза
Непоносимост към глутен
Други заболявания
Психологически тригери

Храните могат да бъдат замърсени с бактерии и токсини. Разваленото месо понякога имитира хранителна алергия, когато всъщност е вид хранително отравяне.

Хистаминът може да достигне високи нива в сиренето, някои вина и в някои видове риба, особено риба тон и скумрия, ако не е била правилно охладена. Когато ядете храни с много хистамин, може да получите реакция, която изглежда като алергична. Нарича се хистаминова токсичност.

Сулфитите се получават естествено по време на ферментацията на виното и се добавят към други храни, за да подобрят хрупкавостта или да предотвратят развитието на плесени. Високите концентрации на сулфити могат да създадат проблеми за хора с тежка астма. Те отделят газ, наречен серен диоксид, който човекът вдишва, докато яде храната. Това дразни белите им дробове и може да предизвика астматичен пристъп. Ето защо FDA забрани сулфитите като консерванти за пръскане на пресни плодове и зеленчуци. Но сулфитите все още се използват в някои храни.

Мононатриевият глутамат (MSG) се съдържа естествено в храни, включително домати, сирене и гъби. Добавя се към други за подобряване на вкуса. Когато се яде в големи количества, може да причини зачервяване, топлина, главоболие, натиск в лицето, болка в гърдите или чувство на откъсване.

Жълто багрило номер 5 може да причини уртикария, въпреки че това е рядко.

Лактозната непоносимост, най-често срещаната хранителна непоносимост, засяга поне 1 от 10 души. Лактазата е ензим в лигавицата на червата. Той разгражда лактозата, вид захар в млякото и други млечни продукти. Ако нямате достатъчно лактаза, не можете да смилате лактозата. Вместо това бактериите изяждат лактозата, която създава газове и можете да получите подуване на корема, болки в стомаха и диария. Вашият лекар може да измери реакцията на тялото ви към лактозата чрез изследване на кръвни проби.

Непоносимостта към глутен не е същото като цьолиакия. Цьолиакия се причинява от анормален имунен отговор към глутен, протеин, открит в пшеницата и някои други зърна. Непоносимостта към глутен, от друга страна, включва това как храносмилателната система се справя с глутена. И двете са различни от хранителните алергии.

Няколко други заболявания имат общи симптоми с хранителните алергии, включително язви и рак на храносмилателната система. Те могат да доведат до повръщане, диария или спазми, които се влошават, когато ядете.

Някои хора може да имат хранителна непоносимост с психологически фактор. Неприятно събитие, често по време на детството, което е свързано с яденето на определена храна, може да доведе до прилив на неприятни усещания, когато ядете тази храна по-късно, дори като възрастен.

Диагностициране на хранителни алергии

Първо, лекарят задава подробни въпроси като:

Реакцията настъпи ли бързо, в рамките на един час след изяждането на храната?
Някой друг разболя ли се?
Колко ядохте преди да започне реакцията?
Как беше приготвена храната?
Ядохте ли нещо друго по същото време?
Взехте ли антихистамин или направихте нещо друго? 
Това винаги ли се случва, когато ядете тази храна?

Те помагат на лекаря да разбере какво се случва и биха могли да насочат към друго обяснение. Ако например ядете риба, замърсена с хистамин, всеки, който яде същата риба, също ще се разболее. Някои хора ще имат силна алергична реакция само към сурова или недостатъчно обработена риба, тъй като топлината унищожава алергените, към които са чувствителни. Или други компоненти в храната могат да забавят храносмилането, така че алергичната реакция да започне по-късно.

Вашият лекар може да Ви помоли да водите хранителен дневник, запис на всяко хранене и всяка реакция, която имате. Това дава повече подробности и за двамата, за да търсите модели. Може да откриете, че тежестта на реакцията ви е свързана с количеството храна, което приемате.

Следващата стъпка може да бъде елиминационна диета. Започвате, като не ядете подозрителна храна, като яйца. Ако симптомите ви изчезнат, това силно предполага алергия. След това се опитвате да ядете тази храна отново, за да видите дали симптомите се появяват отново, което потвърждава диагнозата. Но не можете да правите елиминационна диета, ако реакциите ви са тежки (защото не бихте искали да ги предизвикате).

Тестове за хранителни алергии

Ако Вашият лекар смята, че е вероятна специфична хранителна алергия, може да получите тестове за измерване на Вашия алергичен отговор.

Един от тях е тест за надраскване. Лекарят или техникът поставя капка от разтвор, приготвен с храната, върху предмишницата или гърба ви. След това ще убодат кожата ви с игла през капката и ще наблюдават за подуване или зачервяване.

Кожните тестове са бързи, прости и сравнително безопасни. Но експертите не препоръчват поставянето на диагноза само въз основа на кожен тест. Вашият кожен тест може да покаже алергия към храна, без да имате алергични реакции, когато ядете тази храна. Така че Вашият лекар ще диагностицира хранителна алергия само когато имате положителен кожен тест и анамнеза за реакции към същата храна.

Ако сте изключително алергични и имате тежки реакции, кожните тестове могат да бъдат опасни. Също така не може да се направи, ако имате тежка екзема. Вместо това Вашият лекар може да използва кръвни тестове като RAST и ELISA, които измерват количеството IgE, специфичен за храната. Тези тестове може да струват повече и резултатите отнемат повече време. Отново, положителен резултат не означава непременно, че имате хранителна алергия.

Лечение на хранителни алергии

Основният начин за справяне с хранителните алергии е избягването на това, което ги предизвиква. За силно алергичните хора дори малки количества от алерген (само 1/44 000 от фъстък ) могат да предизвикат реакция. По-малко чувствителните хора могат да приемат малки количества храна, към която са алергични.

След като идентифицирате храната, трябва да спрете да я ядете. Това може да означава четене на дълги, подробни списъци на съставките, защото много от предизвикващите алергия храни се намират в неща, в които не бихте очаквали да ги намерите. Фъстъците например могат да бъдат включени за протеини, а яйцата са в някои дресинги за салати. В ресторантите може да се наложи да попитате за съставките, които са в конкретни ястия или в кухнята.

Дори хората, които са много внимателни, могат да направят грешка, така че ако имате тежки хранителни алергии, трябва да сте готови да лекувате случайно излагане. Ако сте имали анафилактични реакции към дадена храна, трябва да носите медицинска предупредителна гривна или огърлица. И трябва да носите два автоматични инжектора за епинефрин (Auvi-Q, EpiPen, Symjepi) и да сте готови да ги използвате, ако смятате, че започва реакция. Леките симптоми като изтръпване в устата и гърлото или разстроен стомах може да не са алергична реакция, но все пак трябва да си направите инжекция. Няма да навреди и може да ви спаси живота.

Лекарствата могат да помогнат за облекчаване на симптомите на хранителна алергия, които не са част от анафилактична реакция:

Антихистамини за храносмилателни проблеми, копривна треска, кихане и хрема

Бронходилататори за стеснени дихателни пътища или подобни на астма симптоми

Но те няма да предотвратят алергична реакция, ако ги вземете преди да ядете храната. Никое лекарство не може.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари