IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Палмово масло - всичко, което трябва да знаете за него и вредно ли е за вас

13 май 2024 09 00

Добро или лошо е за консумация това растително масло?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Палмовото масло се съдържа в почти всичко, но има ли то някакви изкупителни ползи за здравето или е вредно, каквато му е славата напоследък?

Палмовото масло не е ново за световния пазар, но все още не се говори достатъчно за всичко около него, така че да знаем какво точно представлява – или защо палмовото масло може да е вредно за нас и за околната среда. Ако се чудите дали трябва да се отървете от всички продукти, които съдържат палмово масло в хладилника и килера си, ето какво трябва да знаете за това противоречиво растително масло:

Какво е палмово масло?

Палмовото масло е вид растително масло или олио за готвене, произведено от плодовете на маслодайна палма. То е годно за консумация и е едно от най-често използваните растителни масла в света. Палмовото масло се прави или чрез изстискване на месестия плод на маслодайната палма, или чрез смачкване на ядрото в центъра на плода. Маслото може да бъде изброено като палмово масло или едно от около 200 алтернативни имена.

Използване на палмово масло

Палмово масло има в почти всичко. То е невероятно гъвкава съставка, което означава, че се използва в повече от половината от всички пакетирани храни и стоки, които хората ядат, включително пица, понички, сладолед, шоколад. Nutella и т..н. Палмовото масло е втората посочена съставка на етикета на повечето сладки пакетирани храни. То се продава и като олио за готвене, но под различни названия.

Неядливи продукти

Палмовото масло се намира в храните, но също така и в потребителските продукти като дезодорант, червило, сапун, перилни препарати и паста за зъби. 

Хранителна стойност

И така, здравословно ли е палмовото масло? Зависи. Накратко: Палмовото масло е по-здравословно от някои готварски мазнини и масла, но не е толкова здравословно, колкото растителните масла като зехтина и рапичното масло. Някои проучвания казват, че палмовото масло като част от здравословна балансирана диета не повишава риска от сърдечни заболявания; други казват, че употребата му може да бъде свързана с по-високи нива на смъртност, причинени от сърдечни заболявания. Проучване на СЗО предполага, че са необходими повече изследвания по темата.

Наситени мазнини срещу транс мазнини

Палмовото масло често се представя като малко по-здравословна алтернатива на трансмазнините, които все повече се забраняват. Палмовото масло не съдържа трансмазнини, но е с високо съдържание на наситени мазнини, което означава, че може да повиши нездравословния холестерол и триглицериди и да увеличи вероятността от сърдечно заболяване. И все пак, то се счита за по-малко наситено или по-добър вариант от маслата с високо съдържание на трансмазнини (маргарини), както и от кравето масло.

Риск от замърсители

Проучване, свързано с приготвянето на палмово масло за използване в преработени храни, свързва маслото с потенциално причиняващ рак замърсител, но само ако маслото се нагрее до много висока температура от 200 градуса по Целзий или 392 по Фаренхайт. Дори тогава проучването казва, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере възможното ниво на риск

Влияние на индустрията

Общественото мнение за палмовото масло продължава да се променя, особено след като повече информация за това готварско масло става популярна. Проучване на Световната здравна организация (СЗО) от 2019 г. казва, че индустрията за палмово масло е повлияла на изследванията върху здравните ефекти на палмовото масло, подобно на начина, по който алкохолната и тютюневата промишленост повлияха на изследванията върху здравните ефекти на съответните им продукти, за да изглеждат по-малко вредни, отколкото са в действителност. Така че имайте си едно наум, когато четете за полезните му свойства!

Като се има предвид, че някои от изследванията за това дали палмовото масло е здравословно са потенциално пристрастни, възможно е палмовото масло да е вредно за вас или може да има други ефекти, свързани със здравето, които потребителите не знаят. В проучването на СЗО авторите пишат: „Оспорваният характер на доказателствата предполага необходимостта от независими, всеобхватни проучвания на въздействието върху здравето от консумацията на палмово масло.“ Резултатите от това проучване правят неясно дали палмовото масло е добро или лошо за вас, което води до несигурност.

Влияние върху околната среда

Докато въздействието върху здравето на палмовото масло все още се обсъжда, друго притеснение по отношение на маслото е неговото въздействие върху околната среда. По-голямата част от световното предлагане на палмово масло се произвежда в Индонезия и Малайзия, а плантациите с маслодайна палма, които произвеждат палмово масло, са основен двигател на обезлесяването. Производството на палмово масло е известно с унищожаването на тропическите гори и разрушаването на местообитанията на застрашени видове. Също така се свързва с увеличаване на въглеродните емисии, изместване на местни групи и трудови злоупотреби.

Въпреки това, в сравнение с други източници на растително масло, които биха могли да бъдат заместители, палмовото масло използва по-малко земя, по-малко пестициди и по-малко химически торове. Въздействието върху околната среда от отглеждането на същото количество царевица, например, би било много по-голямо, въпреки че няма да причини обезлесяването на ценните дъждовни гори.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари