fallback

Протеиново смути – какво да използвате, когато нямате протеин на прах

17 July 2024 10:30

Увеличете дозата си макронутриент по естествен начин

Снимка: iStock

Един от най-добрите начини за разхлаждане през летните горещини е вкусното и студено смути. То е полезно по всяко време на годината, но е особено освежаващо, когато температурите навън са над 39 градуса. Също така е лесен начин да допълните дневната си доза от плодове и зеленчуци, без да се налага да ги режете на малки кубчета, като същевременно създавате нещо вкусно и питателно, което може да вземете и по път за работа. Това, което трябва да имате предвид при приготвянето на смути, е снабдяването с правилния баланс на въглехидрати, здравословни мазнини и протеини.

Хубавата новина е, че има много начини да подсилите вашите смутита със съставки, които поддържат цялостното ви здраве. Но добавянето на източник на протеин е от ключово значение за насърчаване на ситостта и здравето на мускулите и хормоните. Много хора избират протеинови прахове като начин да си осигурят достатъчно количество от важния макронутриент. Въпреки че са удобни, те могат да бъдат скъпи и не са подходящи за всеки, имайки предвид хранителните нужди.

Ако търсите други възможности за увеличаване на протеина в смутитата или шейковете си, има много растителни и животински храни, от които да избирате.

Как да добавите протеин в шейковете и смутитата си

1. Котидж

Снимка: iStock

Котидж сиренето претърпя истински ренесанс и социалните мрежи ясно показаха, че то е тук, за да остане. Въпреки че добавянето му към сутрешното смути може да изглежда нетрадиционно, след като се смеси с други хранителни съставки, като горски плодове, то се превръща в кремообразна, почти десертна напитка. Плюс това котидж сиренето осигурява допълнителни количества протеин, които ще зависят от марката, която използвате.

2. Червена леща

Снимка: iStock

Въпреки че обикновено се използва за основни ястия, лесно може да смесите червената леща във вашето смути за рентабилен, растителен протеинов тласък. Добавете малко банан и ядково масло, за да притъпите вкуса на лещата. Червената вариация на варивата предлага и допълнителни ползи за здравето, като повишаване на енергията и храносмилането заради наличието на фибри. Тя може лесно да се приготви предварително, като са необходими само 15 минути във вряща вода. Така ще може да я имате готова за следващото си смути.

3. Гръцки йогурт

Снимка: iStock

Когато става въпрос за кисело мляко, препоръчваме да изберете такова, което има около 15 грама протеин на порция, без добавена захар и с наличие на пробиотици. Обикновеното обезмаслено гръцко кисело мляко отговаря на изискванията и е особено полезно за добавяне към шейкове и смутита, защото получавате двойна полза от пробиотици и протеин.

4. Конопено семе

Снимка: iStock

Конопеното семе доказва, че хубавите неща понякога идват в малки опаковки. То също е добър източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които могат да бъдат полезни за здравето на кожата и сърцето, заедно с намаляване на възпалението. Добавете го във вашето смути за допълнителни ползи за организма или пък поръсете конопено семе върху напитката за фин, орехов вкус.

5. Тофу

Снимка: iStock

Тофу е източник на растителен протеин, а също и пълноценен протеин, което означава, че съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, от които тялото ви се нуждае. Тъй като тофуто има мек вкус, то може да се използва по различни начини, включително в смути.

6. Бадемово масло

Снимка: iStock

Всяко едно ядково масло е подходящо за добавяне към смутита или шейкове, но бадемовото е на почит заради вкуса и допълнителните хранителни вещества. Бадемите съдържат полезни за сърцето мазнини, витамин Е, за който е доказано, че намалява възпалението, и желязо. Тъй като бадемовото масло съдържа и значително количество протеин, е идеална опция за добавяне към шейкове и смутита.

7. Кефир

Снимка: iStock

Подобно на йогурта, кефирът е ферментирала напитка, направена от краве, козе или овче мляко. Благодарение на процеса на ферментация, той има до 60 щама добри бактерии, които могат да помогнат за поддържане на здравето на червата. Една порция съдържа 10 грама протеин и тъй като кефирът е по-рядък като консистенция от киселото мляко, можете да го използвате, за да замените прясното мляко или сока като течна основа за вашите смутита, като същевременно се възползвате от предимствата на добавения протеин. Придържайте се към обикновения кефир, за да намалите добавената захар.

8. Бял боб

Снимка: iStock

Консервираният боб, особено белият, добавя допълнителен протеин към вашите смутита. Плюс това той е добър източник на фибри, за да сте сити за по-дълго време. Подобно на повечето други растителни източници на протеин, белият боб е с мек вкус, така че няма да се конкурира с любимите ви плодове и други добавки в шейка или смутито.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
протеиново смути смути протеин протеин на прах протеинов шейк шейк
0 коментара
fallback