В един идеален свят всички щяхме да изчисляваме щателно своите макроси и да приготвяме идеално балансирани ястия три пъти на ден. Но в действителност много от нас имат начин на живот с оскъдно свободно време, който редовно включва хапване на крак или в движение, което прави предизвикателството да се консумират точните количества хранителни вещества още по-трудно. Примерен случай е протеинът.
Известен като градивния елемент на тялото, протеинът е от решаващо значение за растежа и възстановяването на тъканите като мускули, кожа, коса и органи. Но той прави много повече от това. Протеинът също играе важна роля в хормоналната регулация, имунната функция, производството на енергия и поддържането на здравословен метаболизъм. Накратко, приемането на правилното количество протеин ви помага да се чувствате и да изглеждате по най-добрия начин. Но какво количество е точното за всеки човек?
Средностатистическият възрастен се нуждае от 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло. Това обаче е без да се вземат предвид нивата на активност, различните болестни състояния, възрастта, бременността и кърменето – всичко това може значително да увеличи нуждите ви от протеин.
Бърз и лесен начин да увеличите приема си на протеин е с протеин на прах. Смесена в сутрешната ви овесена каша или в смути, една лъжица може да осигури приблизително 20 до 25 грама протеин в лесноусвоима форма. Но как да изберете най-добрата опция за вас? По-долу ви разкриваме всичко, което трябва да знаете за прахообразните смеси и как да ги консумирате по най-здравословния начин.
Какви са източниците на протеин на прах?
Протеиновите прахове могат да бъдат разделени на два вида – на растителна основа и такива, получени от животински източници. Всеки вид протеин има свои уникални характеристики, степен на усвояване и аминокиселинни профили. Изберете протеин на прах, който отговаря на вашите диетични предпочитания, алергии или чувствителност, и помислете за бионаличността на протеина или колко лесно се абсорбира и използва от тялото.
Растителен протеин
Ето някои различни форми на растителни протеини, към които хората често се обръщат в протеиновите прахове. Много от тези видове са често срещани и лесни за намиране.
Соев протеин – соевият протеин, направен от соеви зърна, които са обезмаслени и измити, за да се отстранят захарите и фибрите, е един от най-популярните растителни протеини на прах. Съдържа всичките девет незаменими аминокиселини.
Конопен протеин – конопеният протеин е получен чрез отстраняването на маслото от конопените семена и смилането на конопа на фин прах. Той е богат на фибри, омега-3 и омега-6 мазнини.
Грахов протеин – граховият протеин се прави от нарязан жълт грах, който е смлян на брашно. След това брашното се обработва, за да се отстранят нишестето и фибрите, оставяйки след себе си паста от протеини, витамини и минерали, която след това се изсушава, за да се получи прахообразна форма.
Протеин от кафяв ориз – протеинът от кафяв ориз се получава от третиране на кафяв ориз с избрани ензими, които причиняват разделянето на протеина и въглехидратите в ориза. След това протеинът се изолира и се превръща в прахообразна форма.
Смесен растителен протеин – това е смес от растителни източници на протеин като боб, леща, ядки и зърнени храни. Те се комбинират, за да се оптимизира хранителното съдържание на този прах. Целта е да се създаде продукт на растителна основа, който съдържа пълния аминокиселинен профил.
Животински протеини
За хората без диетични ограничения животинският протеин може да е правилният начин, особено защото някои форми се усвояват лесно. Ето какво трябва да знаете за животинския протеин.
Суроватъчен протеин – суроватката е животински млечен протеин. Често се нарича водниста част от млякото и е богата на лактоза. Намира се в течността, която остава след подсирването и прецеждането на млякото по време на процеса на производство на сирене. След това протеинът се изолира и се превръща в прах.
Казеинов протеин – казеинът се намира в животинското мляко и подобно на суроватката, се извлича по време на процеса на производство на сирене. Въпреки това, той може да се открие и в млечните твърди вещества, които са обезмаслени. След това се дехидратира в казеин на прах.
Телешки протеин – телешкият протеин се получава чрез варене на говеждо месо и обезмасляване на съединенията, съдържащи протеините/аминокиселините. След това се изсушават и се превръщат в прахообразна форма.
Яйчен протеин – протеинът от яйчен белтък се получава чрез изсушаване на яйчен белтък и след това превръщането му в прах.
Какво е идеалното количество протеин в праховете?
Висококачественият протеин на прах трябва да съдържа 20 или повече грама протеин на порция. Но отново, оптималното съдържание на протеин зависи от вашите индивидуални нужди и цели.
Снимка: iStock
Ако например се стремите да изградите мускули и да подпомогнете възстановяването след тренировка, може да предпочетете протеин на прах с по-високо съдържание на протеин и източници на бързоусвоими протеини като изолат от суроватъчен протеин, който е около 25 грама на порция.
Ако сте по-малко активни и просто искате протеинова добавка, за да поддържате цялостното си здраве, опция на растителна основа, съдържаща 20 грама на порция, ще свърши работата ефективно.
Какво трябва да търсите в протеина на прах?
Ако изберете протеин на растителна основа, изберете „пълен протеин“, което означава, че източникът съдържа всичките девет основни аминокиселини. Соята е пълноценен протеин и един от най-добрите варианти за вегани, но също така е често срещан алерген. Като алтернатива може да изберете смесен растителен протеин, за да сте сигурни, че се снабдявате с всичките девет аминокиселини. Също така е важно да изберете протеин на прах от реномирана марка, която се подлага на тестове за чистота, качество и безопасност.
Какво не трябва да присъства в протеина на прах?
Съмнителни съставки и примеси изобилстват в света на добавките, така че четете внимателно етикетите. Като правило, колкото по-кратко е описанието на даден продукт, толкова по-добре. Избягвайте протеин на прах с изкуствени подсладители или аромати, алкохолни захари и пълнители като малтодекстрин и царевично нишесте.
Въпреки че тези съставки не са етикетирани като вредни, те могат да причинят храносмилателни проблеми при продължителна употреба или да изострят съществуващите храносмилателни проблеми.
Снимка: iStock
Има също някои съобщения за тежки метали като арсен, олово, живак и кадмий, открити в протеинови прахообразни продукти. Разбира се няма да намерите тези видове замърсители, изброени на етикета.
10 начина да приемате повече протеин, ако не ядете месо
Осем плода с високо съдържание на протеин, които да включите в диетата си
Здравословно хранене – 8 перфектни източника на протеин
Кога да пиете протеин – преди или след тренировка?
Оказва се, че няма категорично и едностранно мнение относно това кога трябва да консумирате протеин, за да получите най-добри резултати от тренировката си.
Снимка: iStock
Преди време се смяташе, че консумацията на протеин 30 минути преди тренировка е най-добрият начин за оптимизирането на усвояването му. Въпреки това, някои изследвания показват, че прозорецът е много по-дълъг, което означава, че имате повече гъвкавост в това кога да си направите протеинов шейк.
Като цяло, консумирането на достатъчно протеини и калории през целия ден е по-въздействащо за тренировката, отколкото спазването на определен период от време.














Задържаха петима души за смъртта на внука на Робърт де Ниро
Франция иска затвор за българи за оскверняване на Холокост мемориал
Как оцеля коалицията: Председател на НС за ГЕРБ, преразглеждане на политиките за БСП
Учени откриха, че почвата има памет
Метеороид с размерите на микровълнова печка прелетя рекордно близо до Земята
Квантовата връзка излиза в Космоса: Европа изстрелва спътника Eagle-1
Извънземните светове могат сами да произвеждат своята вода
Лудогорец с подобен крах за пети път
Мечтана новина за надигащия се гигант Манчестър Юнайтед
Ответен удар за Вечното деби: ЦСКА не остана длъжен на Левски
Лесно предястие: Рулца с пушена сьомга
Признаци на токсичната връзка: как да я разпознаем и как да се справим
Изберете дърво и вижте какво разкрива за вас
Има ли връзка между метаболизма и сексуалната активност?
3 мистични билки, които се използват в медицината и днес
Стартира кампанията „Цената на красотата“ срещу рисковете от нерегламентирани естетични процедури
Хроничният стрес и зачатието – как кортизолът променя овулацията и сперматогенезата?
Остави коментар