IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е протеомика и може ли да бъде ключът към по-бляскава и здрава кожа

10 март 2024 13 30

Ето как протеинът в тялото може да бъде използван за повече от една цел

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато чуете думите качествен протеин, вероятно се сещате за твърдо сварени яйца, риба тон или доза суроватъчен протеин на прах. Но сигурно не се замисляте за продуктите за грижа за кожата. Но като най-изобилното вещество в телата ни след водата, протеинът всъщност е градивен елемент на кожата. Всяка функция на вашия най-външен слой разчита на него, но изненадващо малко се знае за тази огромна мрежа, известна като кожен протеом. Експертите имат представа за големите неща като колаген и еластин, но има хиляди други подобни протеини, чиято работа остава неясна. 

Това обаче започва да се променя. Благодарение на новата изследователска технология, учените научават повече за по-малко известните протеини на този протеом и ролята, която играят при стареенето на кожата и заболяванията. И това води до напредък в продуктите и леченията, заедно със свеж поглед върху ролята на диетата и цялостното здраве. За да бъде ясно, може вече да правите много, за да поддържате протеома на кожата си, но ние откриваме, че има и други начини да получите още повече ползи за плътност, блясък и изглаждане.

Какво е кожен протеом?

Подобно на микробиома преди него, вътрешната работа на протеома е следващата голяма граница в грижата за кожата, която трябва да бъде изследвана. Това е част от област на изследване, наречена протеомика, и докато четете това, експертите усилено картографират всеки отделен протеин, открит в тялото. Всеки орган, от белите дробове през черния дроб до нашия най-голям, кожата, е изграден от хиляди различни протеини. Някои са уникални за тяхното местоположение, докато други, като колаген, могат да бъдат намерени в множество области, като вашите кости, съединителна тъкан и, разбира се, вашата кожа.

кожа, лице,

Снимка: iStock

Това, което е толкова интригуващо в това изследване, започнало сериозно в началото на 2000-те години, е, че докато геномите могат да предскажат риска от заболяване на човек в бъдеще, протеомите са добри индикатори за текущото здравословно състояние на отделните органи, защото те могат да бъдат повлияни от околната среда, начина на живот и поведение. Прозренията, които отделните протеоми биха могли да осигурят, са една от най-големите причини учените дерматолози да искат да създадат база данни за всеки известен протеин, открит в кожата – старателна работа, която е в движение и може да отнеме години, за да бъде завършена.

Какво знаем за кожния протеом?

Към днешна дата изследователи от Университета в Манчестър са идентифицирали повече от 3000 протеина в кожата и са представили откритията си на конференцията на Американската академия по дерматология през 2023 г. Протеините, за които знаем най-много в момента, са структурни, като колаген (основната поддържаща система на нашия тен), еластин (той осигурява разтягане и еластичност) и кератин (той свързва клетките заедно). След това има специализирани протеини като фибрилин (който помага да се поддържа еластичността на кожата), фибронектин (основен за възстановяването на тъканите) и ламинин (участващ в заздравяването на увреждане). Но изследователите смятат, че може да има още хиляди, които все още не са назовани.

Чрез протеомиката учените научават как основните кожни протеини се увреждат и каква роля играят техните поддръжници. Това може да се превърне в нови терапии за състояния като псориазис, екзема и обриви, тъй като сега знаем, че определени кожни протеини могат да обострят акнето или да ви направят по-податливи на него. Някои проучвания дори установиха, че протеините участват в повечето видове рак на кожата.

упражнения за

Снимка: iStock

Как всичко това влияе върху начина, по който се грижим за тена си? От години грижата за кожата е насочена към насърчаване на производството на големи количества протеини като колаген и еластин. Днес изследванията показват, че не става въпрос само за това колко от определен протеин има, но и как този протеин е организиран и функционира. Вземете например еластин. Можете да имате много от него, но ако е неорганизиран или скупчен, няма да стегне и да повдигне кожата. Добрият резултат е комбинация от количество и качество

Учените също се опитват да определят как функционират други, по-малко разбрани протеини, така че да разработят по-целенасочени решения. Един пример е фибрилинът, който придава на кожата младост. При човек, на който му липсва фибрилин, кожата няма да бъде толкова стегната или гладка. Протеомиката предполага, че това не е чак толкова свързано с възрастта, а по-скоро с кумулативното излагане на слънце, защото фибрилинът е силно UV чувствителен. Учените все повече разбират кои кожни протеини се променят с възрастта и кои се променят с нараняване на кожата, което им помага да разберат какво може да направят, за да стимулират по-бързото възстановяване. 

Как да защитите протеините си?

Докато разработването на нови и нови лечения е целта, експертите ви призовават, засега да продължите да правите това, което проповядват професионалистите. Първо, нанесете слънцезащитен крем и антиоксидантен серум, за да предпазите UV-чувствителните протеини от увреждане. След това продължете – или започнете – да използвате съставките на златния стандарт, които помагат за стимулиране на основните протеини, като ретинол и витамин С. Силни съставки като растежни фактори и екзозоми, получени от стволови клетки, са обещаващи иновации, за които също е доказано, че стимулират кожните клетки да произвеждат здравословен колаген. 

Екзозомите са малки, пълни с хранителни вещества торбички, освобождавани от всяка клетка в тялото ни, и те играят съществена роля в клетъчната комуникация. По този начин екзозомните продукти могат да намалят признаците на стареене, да подобрят текстурата и да подобрят репаративните процеси.

маска за

Снимка: iStock

Но докато всичко споменато по-горе е чудесно за стимулиране на нов колаген и в по-малка степен, еластин, съставките не могат да възстановят увредените протеини. Това, което изглежда първоначално обещаващо в това отношение – пептиди. Тези къси вериги от аминокиселини, които могат да бъдат насочени и променени в лаборатория, са градивните елементи на естествените протеини в нашето тяло.

Когато протеините се разграждат, те освобождават пептиди. Кожата ви усеща тези фрагменти да се носят наоколо, сигнал, че е настъпила повреда, и процесът на самовъзстановяване започва. Прилагането на пептиди локално задейства същия процес, подтиквайки кожата да попълни запасите си от здрави, добре функциониращи протеини.

Хиалуронова киселина – задължителната съставка в грижата за кожата

Какво представлява жълтата кожа и как да я третирате

Двойно почистване на лицето – заслужава ли си

Как да се храните за по-добра кожа?

Не става въпрос само за продуктите, които използвате – ето съвети как да подхранвате протеома на кожата си.

►  Стремете се към 25-30 грама здравословен протеин на всяко ядене – пилешки гърди, риба, не тлъсто говеждо и свинско месо, тофу, темпе и киноа са заредени с аминокиселини, градивните елементи на протеините на кожата.
 
► Яжте много продукти, богати на антиоксиданти – плодовете и зеленчуците помагат на кожата да се предпази от увреждането на вашите протеини, предизвикано от свободните радикали. Както и ядките и семената, какаото, зеленият чай и необработеният зехтин.

► Ограничете сладките и рафинираните въглехидрати – те предизвикват напреднали крайни продукти на гликиране. Това са вредни молекули, които разграждат колаген, еластин и други кожни протеини.

Опитайте се да намалите стреса – кортизолът, хормонът на стреса в нашето тяло, уврежда протеома на кожата, отслабвайки нейните функции и ускорявайки стареенето ѝ.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари