IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиалуронова киселина – задължителната съставка в грижата за кожата

6 март 2024 10 40

Защо трябва да я използвате редовно

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако и вие сте огромни фенове на грижата за кожата, има голям шанс да се възползвате от всяка възможност, за да опитате нови продукти, които обещават по-бляскаво и изпънато лице. Но от време на време може да видите рекламирана съставка, която да ви накара да си мислите – „Това звучи страхотно, но какво точно може да направи за кожата ми?“. Има десетки съставки, които могат да ви дойдат на ум в този сценарий, но една, която вероятно сте виждали на стотици етикети за грижа за кожата през последните години, е хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина е като свещеният граал на съставките за грижа за кожата по много причини, но най-вече защото е супер хидратираща и е безопасна за използване върху различни типове кожа с малко или никакви отрицателни ефекти. Това е естествен овлажнител, намиращ се в нашата кожа и около ставите и костите ни, който абсорбира вода и хидратира по естествен път. 

Ние постигаме овлажняване чрез увеличаване на съдържанието на вода в кожата и най-бързият начин да го направим е чрез процес, наречен хумектантност, което означава, че при него се привлича и свързва влагата в кожата. Синтетичното производство на хиалуронова киселина е един от най-бързите начини за подобряване на външния вид на лицето поради способността на съставката да овлажнява кожата. 

Сега, след като знаете основите, ето всичко, което ще ви е от полза преди използването на хиалуронова киселина – от ползите до страничните ефекти. 

Ползи от хиалуроновата киселина

Има няколко значими ползи от употребата на хиалуронова киселина. Ето някои от тях:

► Подобрява фините линии и бръчките 

Ако не искате дълго време да се борите с този проблем, ще се радвате да чуете, че фините линии и дори малко по-дълбоките бръчки са повърхностни и обикновено се причиняват от сухота в горния слой на кожата. Това означава, че хиалуроновата киселина може да ви помогне да постигнете свеж и сияен вид след употреба. 

Разбира се, това се различава от бръчките, причинени от движение на лицето (като дълбоки бръчки по челото, очите и устата). Те се причиняват от контракции на мускулите, сгъващи кожата, и в крайна сметка гънката става постоянна. Хиалуроновата киселина няма да помогне за тези видове по-дълбоки линии и бръчки.

► Пълна и стегната кожа

Готови ли сте за малко наука? Човешкото тяло съдържа около 15 грама хиалуронова киселина. Това може да не звучи много, но един грам хиалуронова киселина всъщност може да побере шест литра вода. Има два начина, по които съставката привлича и свързва водата към кожата. Тя или изтегля вода от по-дълбоките слоеве на кожата, които винаги са влажни и никога не изсъхват от дермата, Или може да привлече вода от атмосферата и да я запази в кожата по този начин. 

► Лекува рани

Въпреки че тази полза може да изглежда шокираща, някои изследвания показват, че е възможно. Хиалуроновата киселина абсорбира вода и хранителни вещества към мястото на раната и това може да помогне за по-бързото ѝ зарастване.

Кой може да използва хиалуроновата киселина

Ако се чудите дали трябва да използвате хиалуронова киселина или не, считайте това за знак да го направите. Всъщност дерматолозите препоръчват на всеки да включи съставката в домашния си режим за красота. 

хиалуронова киселина

Снимка: iStock

Разбира се, има и специфични подкатегории хора, които наистина могат да разчитат на ползите от хиалуроновата киселина, включително жени на 40 години и хора с увреждания от слънцето. В 40-те години естрогенът започва да спада рязко около перименопаузата, причинявайки суха кожа. Дерматолозите препоръчват двойно овлажняване чрез използване на продукт на основата на хиалуронова киселина, последвана от традиционен овлажнител отгоре.

Що се отнася до увреждането от слънцето, това е нещо, което хората започват да забелязват около 30-те си години поради загубата на естествена хиалуронова киселина, колаген и еластин. Кожата започва да увисва и става по-малко стегната, което е знак да добавите хиалуронова киселина към вашата рутина за красота.

Хиалуронова киселина: 6 доказани ползи за кожата

Хиалуронова киселина – ползи, странични ефекти и подходящи продукти

Филъри с хиалуронова киселина – кои са предимствата им?

Странични ефекти от хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина вече се произвежда естествено от тялото, така че дори когато се използва в локална форма, шансовете да изпитате някакви негативни странични ефекти са много малки. Теоретично раздразнението може да произтича от смесването ѝ с други продукти, но отново, това би било рядко явление. За по-голяма сигурност, хората с акне, розацея, екзема или чувствителна кожа е добре да се консултират с дерматолог, преди да я добавят към рутината си.

хиалуронова киселина

Снимка: iStock

Хиалуроновата киселина е една от онези съставки против стареене, които са съвместими с много типове кожа. Освен това тя се комбинира добре с други съставки. Така че може да съчетаете с витамин С, ретинол, ниацинамид и пептиди

Хубавата новина е, че няма такова нещо като използването на твърде много хиалуронова киселина. Не можете да предозирате с нея. Няма да навреди на кожата ви по никакъв начин. Просто няма да е ефективно, ако не се нуждаете от нея. 

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари